Uudised

Eesti Maaülikooli Hobusekliinik tegi ajalugu!

13.mail teostati Eesti maaülikooli hobusekliinikus Eesti esimene seisev laparoskoopiline neeru-põrna vahemiku sulgemine hobusel tänu meie pühendunud meeskonnale: kirurgid Katarzyna Kuc ja Kristel Rjabov, anesteesia tiim Reet Herm, Egne Kahro, Julia Linek ja Karina Paskovits ning õed Kati Kiipsar ja Anett Bogdanovics. Operatsiooni juhtis Felipe Corrêa.

Laparoskoopiline kirurgia hobustel on minimaalselt invasiivne kirurgiline meetod, kus tehakse väikesed sisselõiked, mille kaudu sisestatakse spetsiaalsed instrumendid ja kaamera (laparoskoop). Seda meetodit eelistatakse, kuna see vähendab operatsioonijärgset valu, infektsiooniriski, lühemat taastumisaega ja vähendab kirurgilist traumat võrreldes traditsioonilise avatud kirurgiaga. Tavalisteks laparoskoopilisteks protseduurideks hobustel on näiteks krüptorhism (munandite eemaldamine), ovariektoomia (munasarjade eemaldamine) ja neeru-põrna vahemiku sulgemine.

Neeru-põrna vahemiku sulgemine on minimaalselt invasiivne operatsioon, mis on mõeldud suurte koolikute kordumise vältimiseks, kus jämesool jääb kinni põrna ja vasaku neeru vahele. Selle protseduuri eesmärk on pakkuda püsivat lahendust, vähendades oluliselt tulevaste koolikute riski. Pärast sulgemise lõpetamist eemaldatakse instrumendid ja laparoskoop ning sisselõiked õmmeldakse kinni, mis tagab kiirema taastumise ja väiksema komplikatsioonide riski.

Viimase 18 kuu jooksul on Hobusekliinikus teostatud ka Eesti esimesed laparoskoopilised krüptorhism ja ovariektoomia operatsioonid hobustel.

Jälgi kindlasti hobusekliiniku tegemisi ka sotsiaalmeedias: