Konverents "Terve loom ja tervislik toit 2023"
1.-2. märts 2023
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik
TERVISLIK TOIT
1. MÄRTS
|
09.00-10.00 |
Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.10 |
Avasõnad, tervitus Eesti Maaülikooli rektorilt |
10.10-10.40 |
Waste2Taste: tööstuse kõrvalsaaduste väärtustav taaskasutus kõrgema lisandväärtusega toodeteks - Petras Rimantas Venskutonis (Kaunase Tehnikaülikool, Leedu) |
10.40-11.25 |
EMÜ toiduhügieeni ja –ohutuse valdkonna teadustöö ning koostöövõimalused ettevõtetega - Mati Roasto (EMÜ) |
11.25-12.00 |
Piimatootmise kõrvalsaaduste väärindamisest - Ivi Jõudu (EMÜ) |
13.00-13.20 |
Aiandustootmises tekkivate mahlapressjääkide kasutamine liha- ja kalatoodete väärindamisel - Reelika Rätsep (EMÜ) |
13.20-13.40 |
Pihlaka pressjäägi kasutamine lihapallides - Viive Sarv (EMÜ) |
13.40-14.00 |
Toore liha säilitamisel tekkivate protsesside hindamine - Alar Sünter (EMÜ) |
14.00-14.20 |
Uuenduslikud kaerajoogi tehnoloogiad ja nende panus tervislike toiduainete tootmisesse - Monica Nabil Gayed Ibrahim (EMÜ) |
14.20-14.40 |
Patogeenidega saastumise algpõhjuste analüüs - Mihkel Mäesaar (EMÜ) |
15.10-15.40 |
Taimedes sisalduvate mürkainete kandumine inimeseni loomsete toitude kaudu - Tõnu Püssa (EMÜ) |
15.40-16.10 |
BIOCOAT – juustu säileaja pikendamine– Liis Lutter (BioCC OÜ) |
16.10-16.40 |
Liivimaa Lihaveise koostöökogemustest Eesti Maaülikooli teadlastega innovatsiooniklastri projektides – Airi Külvet (Liivimaa Lihaveis MTÜ) |
TERVE LOOM
2. märts
|
10.00-10.30 |
Somaatiliste rakkude eristamine – uus võimalus Eesti piimakarjakasvatajatele - Kaivo Ilves (EMÜ) |
10.30-11.00 |
Üldine põletikuvastus vastsündinud mäletsejatel – kohanemine emakavälise keskkonnaga? - Marina Loch (EMÜ) |
11.00-11.30 |
Erinevate söödalisandite mõju piimalehma söömusele, toodangule ja ainevahetusele üleminekuperioodil - Priit Karis (EMÜ) |
11.30-12.00 |
Ameerika haudmemädaniku esinemine Eesti mesilaste tarulangetises - Sigmar Naudi (EMÜ) |
13.10-13.30 |
Nutika tehnoloogia kasutamine loomade heaolu parandamiseks - Clive Phillips (Curtin University, Austraalia). Slaidid eesti keeles |
13.30-13.50 |
Lisandväärtuse andmine kohalike tõugude piimale - Liis Lutter (BioCC OÜ) |
13.50-14.10 |
Kärbsevaklade söötmise mõju kesikute juurdekasvule - Varpo Vare (EMÜ) |
14.40-15.00 |
Nahaaluse temperatuuri mõõtva mikrokiibist - Tarmo Niine (EMÜ) |
15.00-15.20 |
Astelpaju kõrvalsaadused söödalisandina loomakasvatuses - Marko Kass (EMÜ) |
POSTERETTEKANDED
TERVE LOOM
- Alo Tänavots, Andres Aland, Eugen Kokin - Livestocksense – Täppispidamise kasutamine Eesti seakasvatussektoris: suhtumine ja rakendamist takistavad tegurid
- Annika Vilem, Imbi Nurmoja, Lea Tummeleht, Arvo Viltrop - Sigade Aafrika katku viiruse geneetiline varieeruvus Eestis
- Dunja Malenica, Marko Kass, Rajeev Bhat - Taimsete jäätmete säästev kasutamine loomasööda tootmiseks
- Eveli Somelar, David Arney, Joaquim Fernando Moreira Da Silva - Piimaveiste võimalikud heaoluprobleemid aastaringsetes karjatamissüsteemides
- Madhusha Prasadani, Hanno Jaakson, Vallo Volke, Aneta Andronowska, Suranga Kodithuwakku, Alireza Fazeli - Milk extracellular vesicles as a potential tool for early-stage detection of insulin resistance in dairy cows
- Merike Henno, Meelis Ots, Kaivo Ilves, Aire Pentjärv - Piimarasva rasvhappeline profiil − abivahend lüpsilehmade söötmise optimeerimisel
TERVISLIK TOIT
- Kadrin Meremäe, Mati Roasto, Dea Anton, Marek Tepper, Terje Elias, Kristi Kerner, Reelika Rätsep,, Tõnu Püssa - Taimsete lisandite mõju verivorstide säilivusele ja kvaliteedile
- Mati Roasto, Kadrin Meremäe, Julia Koskar, Terje Elias, Reelika Rätsep - Valmistoidu nakatamiskatsed L. monocytogenes´ga
- Alar Sünter, Tõnu Püssa, Piret Raudsepp, Artur Kuznetsov - Toores lihas toimuvate protsesside jaotumine perioodideks ATP laguproduktide sisalduste muutumise alusel