Terve loom ja tervislik toit 2017
- Teadustöö aruanded
- Õppepäevad
- Terve loom 2024
- Terve loom ja tervislik toit 2023
- Terve loom ja tervislik toit 2022
- Terve loom ja tervislik toit 2021
- Terve loom ja tervislik toit 2020
- Terve loom ja tervislik toit 2019
- Terve loom ja tervislik toit 2018
- Terve loom ja tervislik toit 2017
- Terve loom ja tervislik toit 2016
- Terve loom ja tervislik toit 2015
- Terve loom ja tervislik toit 2014
- Terve loom ja tervislik toit 2013
- Terve loom ja tervislik toit 2012
- Terve loom ja tervislik toit 2010
- Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus
- Loomade Heaolu Uurimiskeskus
- Agraarteadus
- BDHK projekt
- BUzNet projekt
- LIVECLIC projekt
- VETPRO projekt
- VOLATEVS projekt
Terve loom ja tervislik toit 2017,
toimus 1.-2. märtsil 2017
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik / Päevakava / Fotod
KOLMAPÄEV 1. märts | |
Tervislik toit – kõnejuht Marko Kass | |
09.00-10.00 | Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.05 | Avasõnad (EMÜ rektor Mait Klaassen) |
10.05-10.30 | Eesti põllumajanduse ja toidutootmise arenguvõimalused (Toomas Kevvai, Maaeluministeerium) |
10.30-11.00 | Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut – täna ja homme (Toomas Tiirats, EMÜ) |
11.00-11.30 | Neuroturundus toiduainetööstuses? (Andres Kuusik, TÜ) |
11.30-12.00 | Juust – iga piima unistus! (Erika Pääbus, Andre Farm) |
12.00-13.00 | LÕUNA |
13.00-13.20 | Stendiettekannete tutvustus - kõnejuht |
Tervislik toit – kõnejuht Katrin Laikoja | |
13.20-13.50 | Toitumisnõustamise ja -teraapia areng Eestis (Siret Saarsalu, Nutrilligent OÜ) |
13.50-14.20 | Eesti rahva toidueelistused (Eha Nurk, TAI) |
14.20-14.50 | Väiketootja kogemus (Anu Zinovjev, Convi Food Sweets) |
14.50-15.10 | KOHVIPAUS |
15.10-15.30 | Toidulisandid (Tõnu Püssa, EMÜ) |
15.30-15.50 | Nitraadid ja nitritid lihatoodetes (Terje Elias, EMÜ) |
15.50-16.10 | Tervislik toit (Mati Roasto, EMÜ) |
16.10-16.30 | Soolatud ja soolamata rõõsakoorevõi kvaliteet erinevate säilitusrežiimide korral (Ivi Jõudu, EMÜ) |
16.30-16.50 | Termotolerantsed bakterid piimas ja piimatoodetes (Priit Elias, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus) |
16.50-17.10 | Füüsikalised ohud toidus ja nende ennetamine (Katrin Laikoja, EMÜ) |
17.10-17.20 | PÄEVA LÕPETAMINE |
19.00 | Õhtusöök etteregistreerumisega restoranis Rabarber (Karl Ernst von Baeri 6, Tartu) |
NELJAPÄEV 2. märts | |
Terve loom – kõnejuht Marko Kass | |
09.00-09.30 | Registreerimine, tervituskohv |
09.30-10.00 | Arengud sektoris (Tiina Saron, Põllumajandus- ja Kaubanduskoda) |
10.00-10.30 | Karjahaldus madalate piima kokkuostuhindade perioodil (Sven Tammoja, Väätsa Agro OÜ) |
10.30-11.00 | Toitumuse automatiseeritud hindamisest lüpsilehmadel (Meelis Müil, DeLaval AS) |
11.00-11.30 | Söötmise ning aretuse interaktsioon (Olav Kärt, EMÜ) |
11.30-12.00 | Ülevaade karusloomakasvatuse olukorrast (Peep Piirsalu, EMÜ) |
12.00-12.10 | Stendiettekannete tutvustus - kõnejuht |
12.10-13.00 | LÕUNA |
Terve loom – kõnejuht Piret Kalmus | |
13.00-13.30 | Piimalehmade endometriidi tsütodiagnostika. Tsütoloogilise endometriidi riskitegurid ja mõju tiinestumisele. (Merle Valdmann, EMÜ) |
13.30-14.00 | Mycoplasma bovis'e põhjustatud udaranakkuse karjasisene levimus, mõju lehma udaratervisele, piimatoodangule ja –koostisele (Anri Timonen, EMÜ) |
14.00-14.30 | Lihaveiste tervishoiust (Alar Onoper, EMÜ) |
14.30-15.00 | Jõevähi varude seisundit ja tulevikku ohustavad faktorid Eestis - vähikatk ja invasiivsed võõrliigid (Katrin Kaldre, EMÜ) |
15.00-15.30 | KOHVIPAUS enne pausi kuulutatakse välja parimad stendiettekanded, toetab AS Dimedium |
15.30-16.00 | Projekti Data Driven Dairy Decisions for Farmers tutvustus (David Arney, EMÜ) |
16.00-16.30 | Sigade Aafrika katku areng (Arvo Viltrop, EMÜ) |
16.30-17.00 | Metaan lehmadel – oht või võimalus (Marko Kass, EMÜ) |
ettekannet ei avalikustata. |
POSTRID
- Ammlehmade farmis hukkumise riskitegurid ekstensiivse pidamisviisiga lihaveisekarjades. Kerli Mõtus, Arvo Viltrop, Ulf Emanuelson
- Antotsüaanide sisalduse varieeruvus ja säilivus mõnedes Eestimaal kasvavates marjades. Piret Raudsepp, Elmo Libek, Reelika Rätsep, Ave Kikas, Asta-Virve Libek, Liina Arus, Hedi Kaldmäe ,Uko Bleive
- Fermenteeritud vadakujook parandab mõõduka kusemishäirega patsientide elukvaliteeti. Kristo Ausmees, Kersti Ehrlich-Peets, Mirjam Vallas, Andre Veskioja, Kadi Rammul, Aune Rehema, Mihkel Zilmer, Epp Songisepp, Tiiu Kullisaar
- Insuliini retseptori ja glükoosi transporter 4 avaldumine eesti holsteini tõugu lehmade rasvkoes sõltuvalt kinnisperioodi toitumushindest. Priit Karis, Hanno Jaakson, Katri Ling, Aire Ilves-Luht, Jaak Samarütel, Andres Valdmann, Ene Reimann, Pille Pärn, Rupert M. Bruckmaier, Josef Gross, Tanel Kaart, Meelis Ots
- Lehma emakast proovide võtmise instrumendi väljatöötamine ja kasutamine. Merle Valdmann, Andres Valdmann
- LIFE AgriAdapt: kliimamuutus Euroopas - riskid ja kohanemismeetmed tootmistasandil. Ragnar Leming, Allan Kaasik, Eha Kruus, Enn Lauringson, Priit Põldma
- Mycoplasma bovis‘e põhjustatud udaranakkuse karjasisene levimus, mõju lehma udaratervisele, piimatoodangule ja -koostisele. Anri Aino Elisa Timonen, Jørgen Katholm, Anders Petersen, Kerli Mõtus, Piret Kalmus
- Piimalehmade hukkumine ja seda mõjutavad riskifaktorid Eestis. Kaari Reimus, Toomas Orro, Ulf Emanuelson, Arvo Viltrop, Kerli Mõtus
- Piimaveise vasikate Cryptosporidium spp. nakkuse ravi neonataalperioodil halofuginoon laktaadiga. Tarmo Niine, Brian Lassen, Toomas Orro
- Rekombinatsioon kui evolutsiooniline mehhanism Campylobacter jejuni geneetilise mitmekesisuse kujunemisel. Mihkel Mäesaar, Mati Roasto
- Silo propanoolisisaldusja selleseosteistefermentatsiooninäitajatega. Maksim Runin, Andres Olt
- Uued tuuled Eesti tõuaretuse maastikul -farmipõhine veise in vitro embrüote tootmine. E. Mark, P. Pärn, J. Kurõkin, A. Kavak, A. Reilent, Ü. Jaakma