Terve loom ja tervislik toit 2019
- Teadustöö aruanded
- Õppepäevad
- Terve loom ja tervislik toit 2025
- Terve loom 2024
- Terve loom ja tervislik toit 2023
- Terve loom ja tervislik toit 2022
- Terve loom ja tervislik toit 2021
- Terve loom ja tervislik toit 2020
- Terve loom ja tervislik toit 2019
- Terve loom ja tervislik toit 2018
- Terve loom ja tervislik toit 2017
- Terve loom ja tervislik toit 2016
- Terve loom ja tervislik toit 2015
- Terve loom ja tervislik toit 2014
- Terve loom ja tervislik toit 2013
- Terve loom ja tervislik toit 2012
- Terve loom ja tervislik toit 2010
- Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus
- Loomade Heaolu Uurimiskeskus
- Agraarteadus
- BDHK projekt
- BUzNet projekt
- LIVECLIC projekt
- VETPRO projekt
- VOLATEVS projekt
Terve loom ja tervislik toit 2019,
toimus 6.-7. märtsil 2019
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Tervislik toitKOLMAPÄEV, 6. märts |
|
kõnejuht: Marko Kass | |
09.00-10.00 | Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.05 | Avasõnad Tervitus Eesti Maaülikooli rektorilt hr Mait Klaassenilt |
10.05-10.30 | EMÜ Toidu- ja kõrvalsaaduste väärindamise tehnoloogiate ERA õppetoolist Ivi Jõudu, Eesti Maaülikool |
10.30-11.00 | Toiduhügieeni koolitused toidukäitlemise ettevõtete töötajate hoiakute kujundajana Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool |
11.00-11.30 | Akrüülamiid toidus Terje Elias, Eesti Maaülikool |
11.30-12.00 | Nanotehnoloogiad ja nanoosakeste kasutamine toiduainetetööstuses Kaja Kasemets, Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut |
12.00-13.00 | LÕUNA. Stendiettekannete tutvustus |
kõnejuht: Katrin Laikoja | |
13.00-13.30 | Võitlus tervisliku toitumise eest 20. sajandi alguskümnendeil Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseum |
13.30-14.00 | Läbipaistev toiduohutus kogu tarneahela lõikes Katrin Liivat, Food Docs OÜ |
14.00-14.30 | Liha ja kala värskuse määramise uudsest meetodist Tõnu Püssa, Eesti Maaülikool |
14.30-15.00 | Lenduvate orgaaniliste ühendite roll leivajuuretises Liis Lutter, Eesti Maaülikool |
15.00-15.30 | KOHVIPAUS |
15.30-16.00 | Loomse toiduga seotud müüdid Kersti Ehrlich-Peets, BioCC OÜ |
16.00-16.20 | Lihatoodete väärindamine taimsete lisanditega - kokkuvõte rahvusvahelise projekti tulemustest Piret Raudsepp, Dea Anton, Eesti Maaülikool |
16.20-16.40 | Mida pakub EIT toiduvõrgustik praktikule ja teadlasele? Andre Veskioja, BioCC OÜ |
16.40-17.00 | Eesti Maaülikooli mikromeierei seadmepargi ülevaade Tauno Mahla, Eesti Maaülikool |
17.30 | PÄEVA LÕPETAMINE |
17.45 | Toidulabori külastus (ainult eelregistreerumisega), kestvus 30 minutit |
19.00 | Õhtusöök eelregistreerumisega kohvikus Werner (Ülikooli 11, 51003 Tartu) (õhtusöögi tasu on 27,50€ , vajalik eelregistreerimine) |
Terve loomNELJAPÄEV, 7. märts |
|
kõnejuht: Marko Kass | |
09.00-09.30 | Kogunemine, tervituskohv |
09.30-10.00 | Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS praktiku teenistuses ja ootused teadlastele Kaivo Ilves, Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS |
10.00-10.30 | Piimalehmade sigimine. Uued tehnoloogiad ja metaboolne stress Andres Valdmann, Eesti Maaülikool |
10.30-11.00 | Herd Navigatori ökonoomika ja kasutajakogemus farmis Kärt Kalvet, DeLaval OÜ |
11.00-11.30 | Insuliini resistentsus ja varurasvade kasutamine piimaveistel Hanno Jaakson, Eesti Maaülikool |
11.30-12.00 | Põllumajanduse tarneahel – ühendades, mitte aheldades Pilleriin Puskar, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda |
12.00-13.00 | LÕUNA ja stendiettekandesessioon |
kõnejuht: Priit Päkk | |
13.00-13.30 | Sigade Aafrika katku viiruse geneetilisest varieeruvusest Annika Vilem, Eesti Maaülikool, Veterinaar- ja Toidulaboratoorium |
13.30-14.00 | Lammaste käitumiseelistused aastaringsel väljaspidamisel Peep Piirsalu, Eesti Maaülikool |
14.00-14.30 | Karjatervise programmi rakendamine Eesti piimaveisekarjades Kerli Mõtus, Eesti Maaülikool |
14.30-15.00 | Lehmade praakimine – põhjused ja riskitegurid Triin Rilanto, Eesti Maaülikool |
15.00-15.30 | KOHVIPAUS (enne pausi kuulutatakse välja parimad stendiettekanded), toetab AS Dimedium |
15.30-16.00 | Põhjamaine linnukasvatus Eve Samuli, HKScan Estonia |
16.00-16.30 | Kinnislehmade toitumuse ja energia söömuse vaheline seos Priit Karis, Eesti Maaülikool |
16.30-17.00 | Piimalehmade ja vasikate hukkumise karjataseme riskitegurid Kaari Reimus, Eesti Maaülikool |
17.00 | Konverentsi lõpetamine |
Stendiettekanded
Toit
- Eesti Maaülikooli Toidu -ja kõrvalsaaduste väärindamise väärindamise tehnoloogiate tehnoloogiate ERA õppetool (VALORTECH)
Ivi Jõudu, Piia Pääso - C-vitamiini ja B-grupi vitamiinide sisaldus õuna eri osades ning nende kadu õunamahla ja õunamahla pressimisjääkidest õunapüree tootmise protsessis
Rain Kuldjärv, Anastassia Bljahhina - Lihatoodete rikastamine taimsete lisanditega
Piret Raudsepp, Dea Anton, Kadrin Meremäe, Mati Roasto, Tõnu Püssa - Kasemahla siirup jäätise magustajana
Andres Sats, Katrin Laikoja, Katrin Rünk - Laagerdusaja ja töötlusmeetodite mõju lihaveise kolme lihase mõnedele omadustele
Riina Soidla, Kristi Kerner, Marek Tepper, Tanel Kaart, Alo Tänavots - Eestis tapetud nuumsigade rümbanäitajatest 2007.–2018. aastatel
Alo Tänavots, Aarne Põldvere
Loom
- Monensiini mõju ainevahetusele ja piima rasvhappelisele profiilile eesti holsteini lehmadel
Priit Karis, Merike Henno, Tiia Ariko, Hanno Jaakson, Katri Ling, Meelis Ots - GazyDaiSy. Uuenduslikud, jätkusuutlikud ja karjatamisel põhinevad piimatootmissüsteemid
Ragnar Leming,Marko Kass - Veiste vaagnapõhja luukoe ja osteotsüütide pilootuuring
Esta Nahkur, Aimar Namm, Taavi Torga, Andres Arend, Marina Aunapuu - Silo kvaliteedi parandamine bakterjuuretisega Lactobacillus plantarum TAK 59
Andres Olt, Epp Songisepp, Meelis Ots - Grupeerimise mõju lehma ja mullika käitumisele
Maria Soonberg, Marko Kass, Tanel Kaart, Rosie Barraclough, Marie Haskell, David Arney
Konverentsi kogumikku finantseeriti Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist
Eesti Maaülikooli ASTRA projektist “Väärtuasehalapõhine biomajandus"