Terve loom ja tervislik toit 2022

Konverents "Terve loom ja tervislik toit 2022" 

2.-3. märts 2022
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

 Konverentsi kogumik

 
2. MÄRTS – TERVISLIK TOIT
 

9:00-10:00 Registreerumine kohapealsetele osalejatele
SESSIOON I
10:00 Avasõnad
10:05  Toiduohutuskultuuri kujundamine, säilitamine ja hindamineKatrin Laikoja, EMÜ
10:30  Põhimõtted veiseliha kvaliteedi arendamisel, muutes lihaveise geneetilist tausta ja söötmist – Liisa Keto, LUKE (Soome)
11:00 Toiduraiskamisest ja jäätmetest toidutööstuse vaatenurgast - Triin Kõrgmaa, AS Salvest 
11:30  Hakklihatoodete riknemise pidurdamine taimsete tootmisjääkidegaTõnu Püssa, EMÜ
12:00 Lõunal postrite tutvustus
SESSIOON II
13:00  Mikrobioloogilised ohud toidus - olukord Eestis ja EL-isMati Roasto, EMÜ
13:20  Molekulaarsete meetodite kasutamine toiduainetööstuses – toiduohutuse juhtumiuuringu näitelMihkel Mäesaar, EMÜ
13:40  Komplekssed kestvuskatsed toidu säilimisaja määramiseks – Julia Koskar, EMÜ, VTL
14:00  Mahetoidukäitlejate toiduohutuse alase küsitluse tulemusedElen Peetsmann, EMÜ Mahekeskus SA
14:20  Fermenteeritud mustika-lutsernijoogi mõju enesetundele ja tervisenäitajateleMerle Rätsep, BioCC
14:40  Piimhappebakterite ja pärmseente elulemus lüofiliseeritud tatraleivajuuretistesLiis Lutter, EMÜ
  Sirutuspaus 15 min
SESSIOON III
15:15 Viimaseid T&A tegevuse tulemusi (2019-2022): ERA-Chair Valortech Eesti Maaülikoolis - Rajeev Bhat, EMÜ Valortech
15:35  Pihlaka väärindamine kasutades uuenduslikke tehnoloogiaidViive Sarv, EMÜ Valortech
15:50  Dieetkiud astelpajujääkidest – ekstraheerimine, optimeerimine ja rakendusedShehzad Hussain, EMÜ Valortech
16:05  Viinamarjakasvatuses tekkivate jääkide väärindamise võimalusedReelika Rätsep, EMÜ Valortech
16:20  Perspektiivikaid meetodeid kaeravalkude kasutamiseks toiduainetööstusesMonica Nabil Gayed Ibrahim, EMÜ Valortech
16:35  Toidutööstuse jäätmete ja kõrvalsaaduste säästev kasutamine loomasööda arendamiseksDunja Malenica, EMÜ Valortech
16:50  Õlide eraldamine ebaküdoonia veini jäägist superkriitilise ekstraktsiooni abilSana Ben Othman, EMÜ Valortech
17:05  Bioplasti tootmise võimalused Eesti toidutööstuse jäätmetest ja kõrvalsaadustestKatrin Jõgi, EMÜ Valortech

 
3. MÄRTS – TERVE LOOM
 

8:45-9:30 Registreerumine kohapealsetele osalejatele
SESSIOON I
9:30  Loomakasvatus ja rohepoliitikaRiina Maruštšak, EPKK
10:00  Hummuli Agro OÜ piimakarjakasvatusest süsiniku jalajälje vähendamise ja energiakriisi taustalAre Selge, Hummuli Agro OÜ
10:30  Piimatootmise, maakasutuse muutuse ja kasvuhoonegaaside heitkoguste seosed – Jelena Ariva, EMÜ
11:00  Metaani produktsioon ja selle vähendamise võimalused veistelMohammad Ramin, Rootsi Põllumajandusülikool
11:30  Suure piimatoodangu võlu ja valuAndres Valdmann, EMÜ
12:00 Lõunal postrite tutvustus
SESSIOON II
13:00  ZnO free diet and biosecurityLaurent Roger, DSM
13:30  Seafarmide bioturvalisus salmonella perspektiivist EestisArvo Viltrop, EMÜ
14:00  Bioturvalisuse meetmed Salmonella kontaminatsiooni vastu Euroopa tapamajadesTarmo Niine, EMÜ
14:30 Vähendatud ZnO sisaldusega ratsiooni söötmine põrsastele - katsete tulemusi Eesti seakasvatusest - Varpo Vare, EMÜ
  Sirutuspaus 5 min
SESSIOON III
15:05  Heintaimiku fungitsiididega töötlemise mõju silo fermentatsioonile ja mükotoksiinide sisalduseleAndres Olt, EMÜ
15:25  Nutikad väikemäletsejate pidamise tehnoloogiadPeep Piirsalu, EMÜ
15:40  Meemesilaste (Apis mellifera L.) talvise ja suvise hukkumise riskiteguridLea Tummeleht, EMÜ
  Parimate stendiettekannete välja kuulutamine – AS Dimedium
  Sirutuspaus 15 min
SESSIOON IV
16:20  Toitumuse automaatse hindamise kasutamine söötmiskorralduse haldamisel piimafarmis - Hanno Jaakson, EMÜ
16:40  Genoomhinnatud EPK ja EHF lehmikute geneetiline varieeruvusTõnu Põlluäär, EMÜ
17:00  Piimalehmade praakimise põhjuste analüüs praakimisankeeti kasutadesKerli Mõtus, EMÜ
17:20  Vasikatalitajate suhtumine ja isikuomadused ning seos vasikate suremusega – Dagni-Alice Viidu, EMÜ

POSTERETTEKANDED

TERVE LOOM

TERVISLIK TOIT

Posterettekandeid toetas


Kogumik on finantseeritud Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist Eesti Maaülikooli ASTRA projektist “Väärtuasehalapõhine biomajandus” raames.