Uudised

Eelmise aasta parima kõrgkooliõpiku kirjutas Maaülikooli professor

2016. aasta parimaks eestikeelseks kõrgkooliõpikuks valiti Eesti Maaülikooli professori Marina Aunapuu „Veterinaarhistoloogia“. Õpik on autori aastatepikkuse töö tulemus, mis on illustreeritud autori enda poolt tehtud mikrofotodega. Erialaste mõistete osas on jälgitud viimast rahvusvahelist histoloogia nomenklatuuri, uuematele terminitele on leitud ka sobivad eestikeelsed vasted.  Õpik on ka e-versioonis (ePub formaadis) tasuta kättesaadav.

Parima õpikud valisid välja riikliku programmi „Eestikeelsed kõrgkooliõpikud 2013-2017“ ekspertkomisjonid ja programmi  juhtkomitee. Õpik on valminud eestikeelsete kõrgkooliõpikute programmi toetusel.

Alates 2010. aastast korraldatakse HTM-i eestvõtmisel parima eestikeelse kõrgkooliõpiku väljaselgitamiseks konkurss. Konkursi eesmärk on tunnustada eesti teaduskeele arendamist ning eestikeelse terminoloogia rakendamist. Konkursile võib esitada ka kõrgkooliõpikuid, mis pole välja antud riikliku programmi raames, kuid on pälvinud akadeemilise kogukonna tähelepanu.

 

Varasemate aastate parimad eestikeelsed kõrgkooliõpikud

2015 - „Materjalitehnika“ I-II osa, mille autorid on Priit Kulu, Jakob Kübarsepp, Andres Laansoo, Renno Veinthal Tallinna Tehnikaülikoolist ning „Immunoloogia“, mille autorid on Raivo Uibo ja autorite kollektiiv Tartu Ülikoolist

2014 - Vello Otsmaa „Betoonkonstruktsioonide arvutamine” ja tõlkeõpik „Orgaaniline keemia“, mille vastutav toimetaja on Tõnis Kanger

2013 - Arne Lepa „Inimese anatoomia“

2012 - A. Klauson, J. Metsaveer, P. Põdra, U. Raukas „Tugevusõpetus“ ja Alar Astover „Mullateadus“

2011 - Enno Reinsalu „Eesti mäendus“ ja Toivo Järvise „Veterinaarparasitoloogia“

2010 - Ain Raali „Farmakognoosia“ ja „Eesti kooli ajalugu. 2. köide“, koostajateks Endel Laul ja autorite kollektiiv