Uudised

Teadlaste loodud veebirakendus aitab kliimamuutusi prognoosida

AgriAdapt

Prantsusmaa, Hispaania, Saksamaa ja Eesti teadlaste ühistööna sai valmis veebirakendus, mis annab ülevaatliku pildi kliimamuutustest Euroopas ning suudab järgnevaid arenguid ka ette ennustada.

Kliimamuutused on üks peamisi väljakutseid, millega seisab silmitsi kogu maailm ja eriti põllumajandussektor, tõdes maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi dotsent Ragnar Leming. Ta lisas, et kui üksikud Euroopa põllumajanduspiirkonnad võivad muutuvaist tingimustest ka kasu lõigata, siis valdav osa tootjatest hindab muutusi negatiivseks. Soovimatuid arenguid nähakse rohkem just neis paigus, mis juba varem kannatasid keskkonnaseisundi halva olukorra pärast.

Veebirakenduse eesmärk on anda ülevaade sellest, kuidas on kliima muutunud möödunud 30 aasta jooksul ja mida näitavad projektsioonid tulevaks 30 aastaks Euroopa erinevates põllumajanduspiirkondades. Selleks loodi kaart, millele on koondatud ligikaudu 300 tootmispiirkonna andmed, selgitas Leming.

Ühe kaardilehe ehk kollase ruudukesega (pildil) kujutatud maa-ala suurus on 25 x 25 km. Veebirakendus võimaldab vaadata erinevaid agroklimaatilisi andmeid, kliimaprojektsioone ja võimalikke kohanemismeetmeid iga konkreetse piirkonna kohta.

Ühe kaardilehe ehk kollase ruudukesega (pildil) kujutatud maa-ala suurus on 25 x 25 km.
Ühe kaardilehe ehk kollase ruudukesega (pildil) kujutatud maa-ala suurus on 25 x 25 km.

Kasutajad, kes soovivad oma kliimateadmisi proovile panna, saavad selleks kasutada valikvastustega küsimustikku. Rakendus on saadaval eesti, hispaania, inglise, prantsuse ja saksa keeles ning on valminud LIFE AgriAdapt projekti raames, mille tegevusi rahastas Euroopa Komisjoni LIFE programm. Veebirakendus asub aadressil: https://awa.agriadapt.eu/.

Aasta keskmine temperatuur Eestis.
Aasta keskmine temperatuur Eestis.

Lemingu sõnutsi peavad Euroopa põllumehed kohanema muutuva kliimaga ja võtma kasutusele meetmed, mis tagaksid ettevõtte hea tootlikkuse ka tulevikus. Haavatavuse vähendamiseks tuleb esmalt koostada kohanemisplaan, et tagada ettevõtete kestliku arengu.

Lähem info: Ragnar Leming, Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi dotsent. Tel. +372 731 3444; epost: ragnar.leming@emu.ee.