Uudised

Tartus toimus COMBIVET'i Välisvesiikulite Uurimiskool

Tartus, toimus 21.-23. mai 2024 seitsmes iga-aastane praktiline koolitus "Põhitõed välisvesiikulitega töötamiseks". Ürituse korraldas Eesti Maaülikooli COMBIVET, koostöös OH-Boost projektiga, Tartu Ülikooli, Balti Välisvesiikulite Ühingu, Helsingi Ülikooli ja Milano Ülikooliga.

Koolituse eesmärk oli pakkuda algajatele ja uutele huvilistele põhiteadmisi ja vajalikke oskusi välisvesiikulite (EV) valdkonnas.

"COMBIVET projekt hakkab lõppema, seega võib see olla viimane EV uurimiskool sellises formaadis, mida me korraldame. Aastate jooksul on meie koolitustel osalenud inimesi üle kogu maailma, kellest mõned on saanud meie koostööpartneriteks ja kolleegideks või on iseseisvalt panustanud EV kogukonda," ütles Alireza Fazeli.

Uurimiskool pakkus põhjalikku ülevaadet EV-de isoleerimisest ja iseloomustamisest kuni nende praktiliste rakendusteni bioinformaatikas. Esinejate ja instruktorite hulka kuulusid Subhashini Muhandiram, Qurat Ul Ain Reshi, Getnet Midekessa, Chanaka Premathilaka, Gayandi Ekanayake, Signe Parts, Madhusha Prasadani, Dulmini Nanayakkara, Sasha Raschke (Particle Metrix GmbH), Sergei Kopanchuk (Tartu Ülikool), Omid Mousavi, Aneta Andronowska (IAR&FR PAS, Olsztyn, Poola), Harinda Rajapaksha (La Trobe Ülikool, Austraalia) ja Kasun Godakumara. Nende teadmised rikastasid osalejate arusaamist EV-de käsitsemise ja analüüsi tehnikatest, pakkudes praktilist kogemust spetsialiseeritud töötubades.

Programm sisaldas töötubasid, mis pakkusid ülevaadet kaasaegsetest EV uurimismeetoditest, sealhulgas:

§ Tangentsiaalne voolufiltratsioon (TFF) - Getnet Midekessa ja Gayandi Ekanayake juhitud töötuba andis osalejatele praktilisi oskusi EV-de isoleerimisel ja puhastamisel.

§ Täiustatud mikroskoopia tehnikad - Sergei Kopanchuki sessioonid sisaldasid praktilist koolitust fluorestsentsmikroskoopias, mis on oluline EV-de visualiseerimiseks ja iseloomustamiseks.

§ RNA ekstraheerimine EV-dest - Kasun Godakumara juhendas osalejaid RNA ekstraheerimisel ja analüüsimisel EV-dest, mis on oluline oskus EV-de funktsioonide edasiseks uurimiseks.

COMBIVET ja OH-Boost ühine aastakonverents 2024 sai teoks tänu sponsorite toetusele, sealhulgas Nova Natura, Particle Metrix, BGI Genomics, Cyberarch ja Lanlab Ltd.

Tänusõnad lähevad ka meie korralduskomitee liikmetele, esinejatele, lektoritele ja kõigile osalejatele, kelle entusiasm ja pühendumus on teinud sellest üritusest välisvesiikulite valdkonnas akadeemilise ja professionaalse arengu tugisamba. Teie panus on väga hinnatud ja ootame jätkuvat viljakat koostööd tulevikus.

Uurimiskooli laborikäsiraamat on allalaaditav Combiveti või OH-Boost veebilehelt aadressil oh-boost.eu