Uudised

Välisvesiikulid ühetses tervises, toidus ja söödavahendites: Põhjalikud Ülevaated 8. Aastakonverentsilt

24.-25. mai 2024 toimus Tartus, Eesti Maaülikoolis, 8. aastakonverents teemal "Välisvesiikulite Potentsiaali Avamine Ühes Tervises, Toidus ja Söödavahendites." Pärast praktilist koolitust välisvesiikulite alal pakkus see oluline sündmus sujuvat jätku edasisteks loenguteks ja posterite esitluseks.

Alireza Fazeli tõi välja COMBIVET projekti lõpu, öeldes: "COMBIVET, keskendudes võrdlevale meditsiinile, on ületanud esialgsed ootused osaliselt tänu programmi paindlikkusele. COMBIVET on viinud mitmete uute algatuste ja koostöösuheteni."

Konverents tõi kokku mitmekesise osalejate ja ekspertide rühma üle kogu maailma, sealhulgas Itaaliast, Soomest, Rootsist, Hispaaniast, Austraaliast ja Hollandist. Kõiki ühendas välisvesiikulite (EV) uurimisvaldkond. Sessioonid olid kavandatud innovaatiliste ideede vahetamiseks ja välisvesiikulite valdkonna uusimate edusammude arutamiseks kolmes peamises valdkonnas:

  1. Peremees-patogeeni koostoime ja biomarkeri avastamine

  2. Toit, sööt ja tervis

  3. Välisvesiikulite roll mitteinfektsioossetes haigustes, vähis ja reproduktiivtervises

Loengupidajate hulka kuulusid Antonio Marcilla, kes rääkis EV-de rollist peremees-helminti koostoimimisel; Metka Lenassi, kes uuris EV-de rolli HIV-patogeeni koostoimes; ja Harinda Rajapaksha, kes pakkus ülevaateid pilvandmetöötluse võimalustest eluteadustes. Täiendavaid teadmisi jagasid Janne Leivo EV glükosüülimisest kui vähi biomarkeritest, Karol Mierzejewski mikroplastide mõjust EV-de vahendusel ja paljud teised, kes andsid oma unikaalse panuse mitmetahulistesse aruteludesse.

Lisaks toimusid elavad posterite sessioonid, kus tudengid ja noored teadlased said esitleda oma avastusi. Need sessioonid soodustasid dünaamilist ideede vahetust ja tõid esile paljulubavat uurimistööd järgmise põlvkonna EV teadlaste poolt.

COMBIVET ja OH-Boost ühine aastakonverents 2024 sai teoks tänu sponsorite toetusele, sealhulgas Nova Natura, Particle Metrix, BGI Genomics, Cyberarch ja Lanlab Ltd.

Tänusõnad lähevad ka meie korralduskomitee liikmetele, esinejatele, lektoritele ja kõigile osalejatele, kelle entusiasm ja pühendumus on teinud sellest üritusest välisvesiikulite valdkonnas akadeemilise ja professionaalse arengu tugisamba. Teie panus on väga hinnatud ja ootame jätkuvat viljakat koostööd tulevikus.

Kokkuvõtete raamatud saab alla laadida OH-Boost (OH-Boost.eu) või COMBIVET veebilehelt.

Salvestused on peagi saadaval OH-Boost YouTube'i kanalil.