Uudised

Gruusia veterinaariaüliõpilased jagavad oma kogemusi Eesti Maaülikoolist

Gruusiast pärit kümme veterinaariaüliõpilast ja nende õpetaja viibisid nädal aega Eesti Maaülikoolis, et osaleda VETPRO projektis, mille eesmärk on pakkuda tulevastele spetsialistidele väärtuslikke teadmisi ja praktilisi oskusi. Nädala jooksul kombineeriti teooria ja praktika, andes üliõpilastele põhjaliku ülevaate veterinaarmeditsiinist Eestis ning võimaluse võrrelda õppesüsteeme Eestis ja Gruusias.

Hariduslik ettevalmistus ja uued teadmised

Õpilased leidsid, et nende senised õpingud Gruusias aitasid neid programmiga hästi kohaneda. Kuigi õppetöö Eestis erineb mõnevõrra, oli teemade kattumine varasemate teadmistega abiks. Eestis on õppeviisid märksa interaktiivsemad, mis pakkus üliõpilastele värsket vaatenurka.

Nädala jooksul läbiviidud programm

Õpilastele koostatud programm oli hästi läbimõeldud ja pakkus nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilist kogemust. Nädal algas väikeloomade erakorralise meditsiini kursusega, kus käsitleti pleura- ja peritoneaalseid efusioone ning mikroskoopilisi uuringuid. Päeva lõpus toimus kohtumine veterinaaria neljanda kursuse üliõpilasega, kes jagas oma kogemusi Eesti Maaülikoolis.

Kolmapäeval keskenduti kliinilistele oskustele, alustades koerte toitumise aluste õppega ning jätkates kliinikute külastuse ja praktilise töötoaga. Neljapäev oli pühendatud anatoomiale, sealhulgas luumuuseumi külastusele ja märgabori töötoale. Päeva lõpus suunduti Maaülikooli farmi Märjal, kus osaleti suurloomade hoolduse praktilistes tegevustes.

Reedel keskenduti patofüsioloogiale, kus käsitleti põletikku ja onkoloogia aluseid. Päeva teises pooles tutvustati üliõpilastele kodukoerte emotsioone ja käitumist. Nädal kulmineerus laupäevase külastusega Nopri piimafarmi, kus õpilased said ülevaate piimatootmisest, ning pärastlõunal toimus ekskursioon Uue-Saaluse veinimõisa.

Praktiline kogemus ja uued oskused

Õpilased hindasid kõrgelt võimalust omandada Eestis praktilisi oskusi, mida Gruusias ei ole võimalik samal määral õppida. Näiteks said nad siin harjutada haavade õmblemist ja lahata surnud loomi. See kogemus pakkus neile unikaalset õpikogemust, mida nende kodumaal ei saa.

Kõrgekvaliteedilised rajatised ja kaasaegsed õpetamisviisid

Õpilaste sõnul jätsid Eesti Maaülikooli rajatised, eriti väikeloomade kliinik ja hiljuti renoveeritud farm, neile sügava mulje. Nad märkisid, et kliinikud on märksa suuremad kui need, millega nad Gruusias kokku puutuvad ning õppeviisid on palju interaktiivsemad. Eestis on tudengitel võimalus aktiivselt kaasa lüüa, mitte ainult kuulata loenguid.

Pilgud tulevikku

Õpilased olid kindlad, et Eestis saadud teadmised ja oskused aitavad neil oma tulevases karjääris veterinaarmeditsiinis märkimisväärselt edasi liikuda. Kuigi mõned neist on juba kindlaks määranud oma tulevikuplaanid, on teised veel uurimas erinevaid võimalusi, mida veterinaaria pakub.

Meeldejääv kogemus

Üliõpilased soovitasid sarnastes rahvusvahelistes programmides osalemist ka teistele, kuna see pakkus neile mitte ainult akadeemilist kasu, vaid ka kultuurilist vahetust. Nende sõnul oli Tartu külastamine meeldiv ning nad hindasid linna puhtust ja korraldust. Eraldi tõsteti esile tänavakultuuri erinevust, kus autod peatuvad jalakäijate jaoks – nähtus, mis nende kodumaal on haruldane.

Nädal Eestis andis üliõpilastele võimaluse rahvusvaheliseks koostööks ning paljud neist väljendasid soovi tulevikus Eestisse tagasi tulla ja oma teadmisi edasi arendada.