Uudised

Eesti esimene katseklaasivarss sündis Luunja tallis

21.augustil 2024 sündis Luunja tallis Eesti esimene katseklaasis loodud ja surrogaatmärasse siirdatud hobusevarss. Noor täkk, nimega Endex, kasvab jõudsalt ning tähistab olulist sammu Eesti hobuste biotehnoloogia valdkonnas.

Embrüo loodi kehaväliselt Eesti Maaülikooli teadlaste ja loomaarstide poolt ning siirati surrogaatmärasse ligi aasta tagasi. Endexi bioloogilised vanemad on 6-aastane sporthobune Electra ja Euroopa tipptäkk Ermitage Kalone, kes võistles sel aastal Pariisi olümpiamängudel. Varsa eest hoolitseb surrogaatema Miss Dior.

Katseklaasivarssade loomise üheks põhjuseks on võimalus tiinestada sporthobuseid nende karjäärile mõju avaldamata. Lisaks võimaldab tehnoloogia tipptäkkude spermat kasutada efektiivsemalt, luues laboritingimustes sadu embrüoid.

Eesti Maaülikooli embrüoloog Elina Tsopp tõdes, et see saavutus on suure meeskonnatöö tulemus: „Sellised projektid sisaldavad alati teatud määral ootamatusi, kuid tänu loomaarstide ja partnerite panusele jõudsime edukalt sihile.“

Luunja tall plaanib koostöös Eesti Maaülikooli teadlastega avada oktoobrist hobuste biotehnoloogia keskuse, mis pakub katseklaasiembrüote loomise teenust Eesti ja Euroopa hobusekasvatajatele.

Lisaks katseklaasivarssadele õnnestus Eesti teadlastel sel suvel luua ka hobuse kloonembrüo, mille siirdamine surrogaatmärasse toimus augustis. Esimese kloonvarssa oodatakse sündima järgmise aasta augustis.

Lisateave:
Elin Tsopp
Eesti Maaülikooli embrüoloog
55528470
elina.tsopp@emu.ee

Vaata Galeriid: https://www.emu.ee/ylikoolist/uudised/pressiteated/uudis/2024/09/17/sundis-eesti-esimene-katseklaasivarss/