Uudised

Eesti Maaülikooli õppejõud osalesid Šotimaal innovaatilisel Sm@RT projekti lõpuseminaril

Juuli alguses võtsid Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi teadlased osa Sm@RT projekti lõpuseminarist, mis toimus Šotimaal Stirlingis. Tegemist oli Euroopa temaatilise võrgustiku ja Horizon 2020 rahastatud teadusprogrammiga, mille eesmärgiks oli parandada digitehnoloogiate kasutuselevõttu lamba- ja kitsekasvatuses. Projekti jooksul on konsortsium, kuhu kuulusid teadlased kaheksast riigist, teinud märkimisväärseid edusamme väike- ja suurkasvatajate igapäevatöö lihtsustamiseks läbi innovatiivsete tehnoloogiate kasutamise.

Eesti Maaülikooli esindasid lektor Peep Piirsalu, Maria Soonberg ja professor David Arney, kes on aidanud kaasa digilahenduste arendamisse läbi projektitöö. Sm@RT projekt algas 1. jaanuaril 2021 ja kestab kuni 30. septembrini 2024, pakkudes väärtuslikku panust Euroopa põllumajanduse jätkusuutlikkuse arendamisse.

Lõpuseminar Šotimaal: tehnoloogia ja kogemuste jagamine

Stirlingis toimunud lõpuseminar tõi kokku üle 100 delegaadi, sealhulgas põllumehi, teadlasi ja nõustajaid, kes olid huvitatud täppispidamise ja digitaaltehnoloogiate juurutamisest. Ürituse käigus testiti ja arutleti mitmete uuenduslike lahenduste üle, sealhulgas keskkonnajaamade kasutamine laudahoonetes, portatiivsed somaatiliste rakkude loendurid ja karjamaarohu mõõturid.

Eesti delegatsiooni liikmed osalesid samuti Stirlingi lähedal asuvate farmide külastustel, kus tutvuti uute tehnoloogiate praktilise rakendamisega põllumajanduses. Näiteks külastasid nad Innovise tuumik-aretuskarja, kus rakendatakse täppisaretuse tehnoloogiaid, ning Incheochi farmi, kus demonstreeriti elektroonilist identifitseerimist ja lammaste sorteerimist.

Eesti delegatsioonis oli 5 lambakasvatajat (Hillar Kalda, Priit Jõesalu, Marwin Virkus, Mirjam Pikkmets, Annemari Polikarpus) ja 2 teadlast (Maria Soonberg, Peep Piirsalu) sellel lõpuseminaril.

Projekt jätkab mõju avaldamist

Kolme päeva jooksul saadud teadmised ja jagatud kogemused loovad kindla aluse edasiseks koostööks ja arendusteks. Põllumajandustootjad olid innustunud näidatud tehnoloogiate ja lahenduste kasutuselevõtu võimalustest oma farmides, mis võiksid oluliselt tõsta tootmise efektiivsust ja jätkusuutlikkust.

Vaata lõpuseminari kokkuvõtvat videot siin.

Lisainformatsioon: Peep Piirsalu (projekti koordinaator) – peep.piirsalu@emu.ee
Projekti koduleht: Sm@RT Platform

Rohkem infot projektist leiad siit