Uudised

Maaülikool tugevdas oma positsiooni toiduohutuse kompetentsikeskusena

2024. aastal oli toiduohutus Euroopa ja Eesti tasandil erilise tähelepanu all, kui Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) käivitas tarbijatele suunatud kampaania Safe2Eat. Kampaania eesmärk oli tõsta elanikkonna teadlikkust toiduga seotud riskidest ning ennetada toidutekkelisi haigusjuhtumeid. Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi teadlased andsid oma panuse, pakkudes ekspertteadmisi ja praktilisi soovitusi Eesti meediaväljaannetele.

Euroopa kampaania ja Eesti roll

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) keskendus 2024. aastal toidutekkeliste haiguste kiirele tuvastamisele ja puhangutele reageerimisele. Kampaania Safe2Eat oli suunatud kõigile tarbijatele, et aidata neil teha teadlikumaid otsuseid igapäevase toidu käitlemisel. Eestis viis kampaaniat läbi Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, keskendudes viiele olulisele teemale:

  1. Toidu kuumtöötlemine ja ohutu käitlemine.
  2. Toidutekkeliste haiguspuhangute ennetamine.
  3. Toidu säilimisaeg ja ohutu tarbimine.
  4. Toidupakendite märgistus ja lisaained.
  5. Tarbijate harimine toiduhügieeni põhireeglites.

EMÜ teadlased meediakajastuste keskmes

Eesti Maaülikooli teadlased, eesotsas toiduhügieeni professori Mati Roastoga, olid 2024. aastal aktiivsed toiduohutuse teemade kajastamisel Eesti ajakirjanduses. Teadlaste eesmärk oli pakkuda tarbijatele teaduspõhiseid juhiseid ja lükata ümber levinud müüte.

Professor Mati Roasto ja EMÜ toiduteadlaste selgitused jõudsid paljude väljaannete lugejateni. Näiteks anti praktilisi nõuandeid, kuidas vältida ristsaastumist köögis, miks ei tohi toorest kanaliha pesta ning millised toiduhügieeni reeglid aitavad ennetada tervisemuresid.

Kokku on 2024. aastal ilmunud ligi paarkümmend artiklit. Järgnevalt mõned näited:

Täiendavad artiklid, mis ilmestasid toiduohutuse teemasid:

Toiduohutuse teadlikkuse kasv

Eesti Maaülikooli aktiivne osalus EFSA kampaania Safe2Eat raames ning koostöö ajakirjandusega kinnitab Maaülikooli positsiooni Eesti juhtiva toiduhügieeni ja -ohutuse kompetentsikeskusena. Teadlaste töö on aidanud tõsta ühiskondlikku teadlikkust ja juhtida tähelepanu lihtsatele, kuid olulistele sammudele, mis aitavad toidust tingitud terviseriske vältida.

Tulevikusuund

Professor Mati Roasto sõnul on oluline jätkata koostööd nii toidukäitlejate, pädevate asutuste, tarbijate kui meediaga. "Meie ülesanne on pakkuda teaduspõhist toiduohutuse alast infot, mis jõuaks võimalikult paljude inimesteni. Teadlikkus on parim kaitse toidutekkeliste ohtude vastu," sõnas Roasto.

Eesti Maaülikool – toiduhügieeni ja -ohutuse eestkõneleja Eestis!