Väitekirjad

Estonian University of Life Sciences (Eesti Maaülikool)
Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences (Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut)
Chair of Veterinary Biomedicine and Food Hygiene (Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool)
Division of Food Hygiene and –Safety (toiduhügieeni ja –ohutuse töörühm)

Defenced doctoral theses (kaitstud doktoriväitekirjad)

  1. Mihkel Mäesaar. 2022. „Prevalence and counts of Listeria monocytogenes and Campylobacter spp. in food and molecular characterisation of the isolates in Estonia“. Supervisor: Professor Mati Roasto; Opponent: Dr. Eva Møller Nielsen (Statens Serum Institut). Estonian University of Life Sciences, Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences.
  2. Piret Raudsepp. 2021. „Polyphenolic composition of rhubarb (Rheum rhaponticum L.) and blackcurrant (Ribes nigrum L.), antibacterial and free radical scavening properties of these plants in comparison with some other food plants“. Supervisors: Professor Tõnu Püssa, Estonian University of Life Sciences; Dr. Ave Kikas, PhD, Estonian University of Life Sciences. Opponent: Professor Baoru Yang, Food Chemistry and Food Development Unit, Faculty of Science and Engineering, University of Turku, Finland.
  3. Merike Lillenberg. 2011. Residues of some pharmaceuticals in sewage sludge in Estonia, their stability in the environment and accumulation into food plants via fertilizing. Supervisors: Professor Lembit Nei, Tallinn University of Technology; Professor Kalev Sepp, Estonian University of Life Sciences. Opponent: Professor Sergey V. Mikhalovsky, University of Brighton, UK.
  4. Terje Elias. 2010. „Nitrate and nitrite contents in vegetables and vegetable-based foods, transformation dynamics and dietary Intake“. Supervisors: Accociate professor emeritus Alida Kiis, Estonian University of Life Sciences; Professor Tõnu Püssa, Estonian University of Life Sciences; Associate professor Mati Roasto, Estonian University of Life Sciences. Opponent: Prof. dr hab. Ewa Ciešlik, Malopolska Centre of Food Monitoring and Certification, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, Poland.
  5. Kadrin Meremäe. 2010. „Campylobacter spp. in Estonian broiler chicken production chain and the co-effect of pro- and prebiotics on the Campylobacter spp. strains in vitro“. Supervisors: Associate professor Priit Elias, Estonian University of Life Sciences; Accociate professor Mati Roasto, Estonian University of Life Sciences; Professor Marja-Liisa Hänninen, University of Helsinki. Opponent: Hanne Rosenquist, PhD. Division of Microbiology and Risk Assessment, National Food Institute, Technical University of Denmark, and Head of Danish Zoonosis Centre, Denmark.
  6. Mati Roasto.Campylobacter spp. in poultry and raw poultry meat products in Estonia with special reference to subtyping and antmicrobial susceptibility“. Supervisors: Professor Marja-Liisa Hänninen, University of Helsinki; Professor Ari Hörman, European Commission; Accociate professor Priit Elias, Estonian University of Life Sciences. Opponent: prof. Eva Olsson Engvall, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU, Sweden.

Under supervision PhD theses (juhendamisel doktori väitekirjad)

  1. Alar Sünter. Mechanisms of plant derived substances in foodstuffs of animal origin. Supervisors: Piret Raudsepp, Tõnu Püssa and Artur Kuznetsov.
  2. Triin Tedersoo. Phenotypic and genotypic relationships between Campylobacter originating from humans, broiler chickens and pigs. Supervisors: Kadrin Meremäe, Mati Roasto.
  3. Julia Koskar. Listeria monocytogenes in ready-to-eat food and antimicrobial effect of plant additives in meat products. Supervisors: Mati Roasto and Kadrin Meremäe.

Toiduhügieeni üksuses kaitstud magistriväitekirjad

  1. Mati Roasto "Kampülobakterid Eesti toores linnulihas."
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduhügieeni erialal. Tartu, 2001
    Juhendaja: MSc (veterinaaria) Arvo Viltrop
    Oponendid: PhD (põllumajandus)  dots. Priit Elias, knd (veterinaaria)  dots. Raivo Lindjärv
  2. Irina Stanitskaja: "Histamiini sisalduse ja bakterite üldarvu muutuste dünaamika pakendatud kala- ja lihatoodetes"
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduteaduse erialal. Tartu, 2001
    Juhendaja: knd (tehnika)  Alida Kiis
    Konsultant: keemik (kõrg. kat.) Kalle Ilmoja
    Oponent: dokt. (meditsiin), emeriitprof. Selma Teesalu
  3. Heli Noorsalu "Nitritite seire lihatoodetes ning laste poolt  saadavad nitritioonide ööpäevased doosid"
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduteaduse erialal. Tartu, 2001
    Juhendajad: knd (tehnika) Alida Kiis
     MSc (keemia)  Mari Reinik
    Oponent: dokt. (meditsiin)  emeriitprof. Selma Teesalu
  4. Terje Tamme   "Nitraatide ja nitritite sisalduse dünaamika laste konservtoitude tehnoloogia põhietappides ja valmistoitude säilitamisel."
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduhügieeni ja veterinaarkontrolli  erialal. Tartu, 2003
    Juhendajad: knd. (tehnika) Alida Kiis, MSc (keemia) Mari Reinik
    Oponent: dokt. ( meditsiin)  emeriitprof. Selma Teesalu
  5. Merike Lillenberg "Mikrobioloogiline meetod fluorokinoloonide määramiseks mullas ja  toidutaimedes. Kromatograafiline võrdlusanalüüs HPLC 
    meetodil."
    Väitekiri toiduteaduse magistrikraadi taotlemiseks. Tartu, 2003
    Juhendaja: knd. (keemia) Tõnu Püssa
    Oponent: PhD (põllumajandus) dots. Priit Elias
  6. Olga Kapustina "Lämmastikühendite sisaldus lihatoodetes ja laste poolt saadavad nitraatide, nitritite ja nitrosoühendite kogused." 
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduteaduse erialal. Tartu, 2003
    Juhendajad: knd. (tehnika) Alida Kiis, MSc ( keemia) Mari Reinik
    Oponent: dokt. (meditsiin),  emeriitprof. Selma Teesalu 
  7. Hille Laos "Sünteetiliste toiduvärvide sisalduse dünaamika uurimine maiustustes ja alkoholita jookides ning laste poolt saadavate värvidooside arvutamine."
    Magistritöö toiduteaduse kutsemagistrikraadi taotlemiseks. Tartu, 2005
    Juhendajad: knd (tehnika) Alida Kiis, MSc (keemia) Mari Reinik
    Retsensent: knd (keemia) dots Tõnu Püssa
  8. Heli Paasma "Tehnoloogiliste protsesside ja säilitamise mõju lämmastikühendite sisaldusele lihavorstides."
     Magistritöö toiduteaduse kutsemagistrikraadi taotlemiseks. Tartu, 2005
    Juhendajad: knd (tehnika) Alida Kiis, MSc (tehnika) Riina Soidla
    Teaduslik konsultant: MSc (keemia) Mari Reinik
    Retsensent: dokt. (meditsiin)  emeriitprof. Selma Teesalu
  9. Kadrin Juhkam "Prebiootiliste lisandite mõju Lactobacillus acidophilus'e ja Bifidobacterium spp. arvukusele ning elujõulisusele probiootilistes piimatoodetes"
    Magistritöö tehnikateaduse magistrikraadi taotlemiseks piimatehnoloogia erialal. Tartu, 2005
    Juhendajad: PhD (põllumajandus) dots. Priit Elias, MSc Katrin Laikoja
  10. Marko Breivel. "Tootmishügieeni hindamine lihatööstusettevõttes"
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduhügieeni erialal. Tartu, 2006
    Juhendajad: Mati Roasto, DVM, MSc; Kadrin Juhkam, MSc
  11. Kristiina Kuik-Tõnissoo. "Eestis isoleeritud Campylobacter spp. tüvede antibiootikumi tundlikkuse hindamine"
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduhügieeni erialal. Tartu, 2006
    Juhendajad: Mati Roasto, DVM, MSc; Kadrin Juhkam, MSc
  12. Priit Dreimann. Magistritöö "Sanitatsioon ja tootmispindade hügieenitaseme kontroll kasutades adenosiintrifosfaadi, kontaktplaadi ja uhteproovi meetodit".
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduteaduse erialal. Tartu, 2008.
    Teaduslik juhendaja: DVM, PhD. (veterinaarmeditsiin) Mati Roasto.
    Oponent: DVM, MSc. (toiduteadus) Marko Breivel
  13. Erki Kippasto. Magistritöö "Hüdrogeenitud taimerasva kasutamine piimatoodetes ning võimalikud ohud tarbijale"
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduteaduse erialal. Tartu, 2008.
    Teaduslikud juhendajad: MSc. (tehnika) Kadrin Meremäe, emeriitdotsent PhD. (tehnika) Alida Kiis
    Oponent: PhD. (keemia) Mari Reinik
  14. Relika Ivask. Magistritöö "Sünteetilised magusained"
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduteaduse erialal. Tartu, 2008.
    Teaduslikud juhendajad: DVM, MSc. (toiduteadus) Terje Tamme, emeriitdotsent PhD. (tehnika) Alida Kiis
    Oponent: PhD. (Põllumajandus) dots. Priit Elias
  15. Maila Kuus. Magistritöö "Siidrite keemiliste ja mikrobioloogiliste kvaliteedinäitajate hindamine Eesti joogitööstuse näitel"
    Väitekiri kutsemagistrikraadi taotlemiseks toiduteaduse erialal. Tartu, 2009.
    Teaduslikud juhendajad: MSc. (tehnika) Kadrin Meremäe, DVM, PhD. (veterinaarmeditsiin) dots. Mati Roasto
    Oponent: PhD. (põllumajandus) dots. Priit Elias

EMÜ, VLI Toiduhügieeni osakonna akadeemilise personali juhendamisel kaitstud veterinaarmeditsiini eriala lõputööd

  1. Julija Koltsova. 2011. Juhendaja: dotsent Mati Roasto. Tartu linna ühiselamute köögihügieeni ja joogivee mikrobioloogilise kvaliteedi hindamine. Eesti Maaülikool. Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut.
  2. Hedi Hellenurm-Sepp. 2010. Juhendaja: dotsent Mati Roasto. Innovaatilise desinfitseeriva toimeaine tõhususe uuringud Eesti lihatööstuses in situ. Eesti Maaülikool. Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut.
  3. Kadri Peterson. 2008. Juhendaja: lektor Mati Roasto. Tootmishügieen lihatööstusettevõttes ja Listeria spp. seda mõjutava faktorina. Eesti Maaülikool. Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut.