Konverents "Terve Loom ja Tervislik Toit" on Veterinaarmeditsiini ja Loomakasvatuse Instituudi üks olulisemaid iga-aastaseid sündmusi, mis toob kokku eksperdid, teadlased ja praktikute kogukonna. Konverents keskendub loomade tervise, heaolu ja toiduohutuse valdkonna teadus- ja praktilistele arengutele, pakkudes võimalusi teadmiste vahetamiseks ja koostööks.
Sündmuse raames esitletakse uusimaid teadussaavutusi ja praktilisi rakendusi, mis toetavad nii jätkusuutlikkust kui ka innovatsiooni loomakasvatuse ja toidutootmise valdkondades.
Olete oodatud osalema inspireerival konverentsil, kus teadmised ja kogemused viivad tuleviku lahendusteni!
Konverents „Terve loom ja tervislik toit“ on Eesti Maaülikooli iga-aastane teaduskonverents, mis keskendub loomade tervisele, toiduteadusele ning innovatsioonile kestlikus toidutootmises. Konverents toob kokku teadlased, ettevõtjad, ametnikud ja huvilised, et arutada uusimaid teadusuuringuid ning nende rakendusi.
Registreerimine: https://forms.office.com/e/FPZwtwbZ61 link opens in new page (registreerimine lõppeb 09.03.2025)
Kontakt:
Kristi Kerner
E-post: kristi.kerner@emu.ee
Teema: „Teadustaristu TOIT roll – võimalused kestlikus Eestis ja maailmas“
9.30 Kogunemine ja kohv/tee
10.00 Ülle Jaakma (EMÜ rektor) Tervitus,
10.10 Renno Veinthal (HTM asekantsler) Teadustaristute roll Eesti teadus- ja innovatsioonimaastikul
10.30 Toonika Rinken (EMÜ, teadustaristu TOIT juht) Teadustaristust TOIT
10.50 Helena Andreson, Hedi Kaldmäe (EMÜ) Innovatiivsed lahendused toidutööstuse jääkide ja kõrvalsaaduste väärindamiseks
11.10 Reet Mändar, Ago Rinken, Koit Herodes (TÜ) Mikroobidest molekulideni
11.30 Rando Tuvikene (TLÜ) Hüdrokolloidid toidumaatriksites: sünergilised interaktsioonid ja funktsionaalsus
11.50 Signe Adamberg (TTÜ) Kiudainete metabolismi uurimine soolekooslustes in vitro
12.10-13.10 Lõuna
13.10 Sirli Rosenvald (TFTAK AS) Fermentatsiooni roll toidulaua rikastamisel uudsete valguallikatega
13.30 Merle Rätsep (BioCC OÜ) Muutuva maailma mõjud toidutootmise keskkonna mikrobiootale
13.50 Kristiina Laanemets (METK) Tooraine valiku tähtsus toidutootmises
14.10 Angela Vaasa (Metrosert AS) Laborisaavutuste muutmine tööstuslikuks toiduinnovatsiooniks
14.30-14.45 Sirutuspaus
14.45 Mari-Eva Ahja (TAI) Toitumisuuringute tähtsus ja väljakutsed
15.05 Paneeldiskussioon: modereerib ETAG strateegiaosakonna juhataja Marko Piirsoo
Arutelu teemad:
Osalejad Tõnis Tänav (Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi innovatsiooni asekantsler), Lilli Gross (Kaitseväe tervishoiuteenuse kvaliteedijuht), Kristel Vene (Raw Edge OÜ), Hannes Mootse (Estover OÜ), Toonika Rinken (EMÜ).
16.00 Konverentsipäeva lõpp
Teema: "Hobuste tervis ja heaolu: teadusuuringud ja praktilised lahendused"
9:30 Kogunemine, kohvi/tee küpsis
10:00 Tervitussõnad ülikooli rektori poolt
10:05 Sirje Jalakas – Hobusektori olukord Eestis
10:30 Kärt Jaarma – Hobuste pidamise nõuded
11:15 Egne Kahro – Suurte ravikulude vältimine- õnnelik ja terve hobune!
11:40 Luis Filipe Correa – What does EMU Equine Clinic offer to the Estonian equine community
12:05 Kätlin Leisson – Hobuste söötmine
12:50- 13:30 Lõuna
13:30 Monika Varter – Hobuste metaboolne sündroom eesti hobustel ja selle ohjamine
13:55 Triin Rilanto – Astelpaju töötlemise kõrvalsaaduste mõju hobuste insuliini regulatsioonile
14:20 Liis Maisla – Hobuste hammaste tervis
15:05 – 15:30 Kohvipaus
15:30 Epp Moks – Antimikroobse resistentsuse uuringud LABRISes 2020-2024
15:55 Ants Kavak – Hobuste sigimise abistamise võimalused
16:20 Elina Tsopp - Endex - tema sünni lugu ja uued biotehnoloogia võimalused hobuste aretuses
16:45–16:55 Päeva kokkuvõte
Konverents on suunatud teadlastele, ettevõtjatele, üliõpilastele ja kõigile huvilistele, kes soovivad saada ülevaadet viimastest teadusuuringutest ja innovatsioonidest loomade tervise ning toiduteaduse valdkonnas.
Konverents "Terve loom 2024"
21.03.2024 EMÜ peahoone aula, Fr. R. Kreutzwaldi 1a, Tartu 51006
Registreerimine on suletud alates 13.03.2024.
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Uudset loomakasvatusest | |
09.30-10.00 | Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.20 | Meelis Ots - Sissejuhatus, söötmissüsteem Eestis ja põhjamaades |
10.20-11.05 | Priit Karis - Mis asi on Põhjamaade söötmissüsteem NorFor? |
11.05-11.25 | Andres Olt - Uued tuuled EMÜ söödalaboris |
11.25-11.45 | Meelis Ots - Ülevaade katsetest Eesti rohusilodega |
11.45-12.00 | Kohvipaus |
12.00-12.20 | Allan Kaasik - Piimatootmise keskkonna (süsiniku) jalajälg ja seda mõjutavad faktorid NorFor süsteemi näitel |
12.20-13.10 | Paneeldiskussioon teemal "NorFor praktikute ja teadlaste vaatenurgast": moderaator Priit Karis, kõnelejad: Baltic Agro AS loomakasvatuse müügiesindaja Marika Rahuoja, Mangeni PM OÜ loomakasvatusejuht Mikhail Morgunov, Meelis Ots, Andres Olt, Allan Kaasik |
13.10-13.50 | Lõuna |
13.50-14.10 | Piret Kalmus/Kerli Mõtus - Eestis toodetud piima kvaliteet ja nakkushaiguste esinemus jahutipiima uuringutes |
14.10-14.30 | Merike Henno - Piima rasvhappeline profiil söötmise hindamisel |
14.30-14.50 | Merko Vaga - Kaksikvasikate mõju piimakarjas ja kaksikute esinemist mõjutavad tegurid |
14.50-15.00 | Kohvipaus |
15.00-15.20 | Tanel Kaart - Eesti piimaveiste genoomaretusväärtustest |
15.20-15.40 | Peep Piirsalu - Nutikad digilahendused lamba- ja kitsekasvatuses SmaRT väikemäletsejate projekti valguses |
15.40-16.00 | Elina Tsopp - Hobusearetuse uued suunad ja võimalused Eestis - OPU-ICSI tehnoloogia ja kloonimine |
16.00-16.20 | Ragnar Leming- Astelpaju kõrvalsaadused hobuste söötmisel |
16.20 | Lõpp |
SGLT1, SGLT2 and GLUT2 immunolocalization in kidneys of chicken in different age - Cristin Allmang1*, Piret Hussar1,2, Tõnu Järveots1, Ilmārs Dūrītis3
1.Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences, Chair of Veterinary Biomedicine and Food Hygiene,
Estonian University of Life Sciences
2.Institute of Biomedicine and Translational Medicine, Department of Anatomy, University of Tartu
3.Faculty of Veterinary Medicine, Latvian University of Agriculture
Milline on Eesti seafarmide loomaarstide ja loomaarstiabiliste teadlikkus Aafrika seakatkust ja suhtumine selle tõrjemeetmetesse? - Lidiia Moskalenko, Kerli Mõtus, Arvo Viltrop; Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut . Vastutav autor: lidiia.moskalenko@emu.ee
Kaitstud glükoosi söötmise mõju piimalehmade ainevahetusele, toodangule ja sigivusele - Siim Teder, Priit Karis. Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut, söötmisteaduse õppetool
Vastutav autor: siim.teder@emu.ee
1.-2. märts 2023
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik
TERVISLIK TOIT | |
09.00-10.00 | Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.10 | Avasõnad, tervitus Eesti Maaülikooli rektorilt |
10.10-10.40 | Waste2Taste: tööstuse kõrvalsaaduste väärtustav taaskasutus kõrgema lisandväärtusega toodeteks - Petras Rimantas Venskutonis (Kaunase Tehnikaülikool, Leedu) |
10.40-11.25 | EMÜ toiduhügieeni ja –ohutuse valdkonna teadustöö ning koostöövõimalused ettevõtetega - Mati Roasto (EMÜ) |
11.25-12.00 | Piimatootmise kõrvalsaaduste väärindamisest - Ivi Jõudu (EMÜ) |
13.00-13.20 | Aiandustootmises tekkivate mahlapressjääkide kasutamine liha- ja kalatoodete väärindamisel - Reelika Rätsep (EMÜ) |
13.20-13.40 | Pihlaka pressjäägi kasutamine lihapallides - Viive Sarv (EMÜ) |
13.40-14.00 | Toore liha säilitamisel tekkivate protsesside hindamine - Alar Sünter (EMÜ) |
14.00-14.20 | Uuenduslikud kaerajoogi tehnoloogiad ja nende panus tervislike toiduainete tootmisesse - Monica Nabil Gayed Ibrahim (EMÜ) |
14.20-14.40 | Patogeenidega saastumise algpõhjuste analüüs - Mihkel Mäesaar (EMÜ) |
15.10-15.40 | Taimedes sisalduvate mürkainete kandumine inimeseni loomsete toitude kaudu - Tõnu Püssa (EMÜ) |
15.40-16.10 | BIOCOAT – juustu säileaja pikendamine– Liis Lutter (BioCC OÜ) |
16.10-16.40 | Liivimaa Lihaveise koostöökogemustest Eesti Maaülikooli teadlastega innovatsiooniklastri projektides – Airi Külvet (Liivimaa Lihaveis MTÜ) |
TERVE LOOM | |
10.00-10.30 | Somaatiliste rakkude eristamine – uus võimalus Eesti piimakarjakasvatajatele - Kaivo Ilves (EMÜ) |
10.30-11.00 | Üldine põletikuvastus vastsündinud mäletsejatel – kohanemine emakavälise keskkonnaga? - Marina Loch (EMÜ) |
11.00-11.30 | Erinevate söödalisandite mõju piimalehma söömusele, toodangule ja ainevahetusele üleminekuperioodil - Priit Karis (EMÜ) |
11.30-12.00 | Ameerika haudmemädaniku esinemine Eesti mesilaste tarulangetises - Sigmar Naudi (EMÜ) |
13.10-13.30 | Nutika tehnoloogia kasutamine loomade heaolu parandamiseks - Clive Phillips (Curtin University, Austraalia). Slaidid eesti keeles |
13.30-13.50 | Lisandväärtuse andmine kohalike tõugude piimale - Liis Lutter (BioCC OÜ) |
13.50-14.10 | Kärbsevaklade söötmise mõju kesikute juurdekasvule - Varpo Vare (EMÜ) |
14.40-15.00 | Nahaaluse temperatuuri mõõtva mikrokiibist - Tarmo Niine (EMÜ) |
15.00-15.20 | Astelpaju kõrvalsaadused söödalisandina loomakasvatuses - Marko Kass (EMÜ) |
Alo Tänavots, Andres Aland, Eugen Kokin - Livestocksense – Täppispidamise kasutamine Eesti seakasvatussektoris: suhtumine ja rakendamist takistavad tegurid
Annika Vilem, Imbi Nurmoja, Lea Tummeleht, Arvo Viltrop - Sigade Aafrika katku viiruse geneetiline varieeruvus Eestis
Dunja Malenica, Marko Kass, Rajeev Bhat - Taimsete jäätmete säästev kasutamine loomasööda tootmiseks
Eveli Somelar, David Arney, Joaquim Fernando Moreira Da Silva - Piimaveiste võimalikud heaoluprobleemid aastaringsetes karjatamissüsteemides
Madhusha Prasadani, Hanno Jaakson, Vallo Volke, Aneta Andronowska, Suranga Kodithuwakku, Alireza Fazeli - Milk extracellular vesicles as a potential tool for early-stage detection of insulin resistance in dairy cows
Merike Henno, Meelis Ots, Kaivo Ilves, Aire Pentjärv - Piimarasva rasvhappeline profiil − abivahend lüpsilehmade söötmise optimeerimisel
Kadrin Meremäe, Mati Roasto, Dea Anton, Marek Tepper, Terje Elias, Kristi Kerner, Reelika Rätsep,, Tõnu Püssa - Taimsete lisandite mõju verivorstide säilivusele ja kvaliteedile
Mati Roasto, Kadrin Meremäe, Julia Koskar, Terje Elias, Reelika Rätsep - Valmistoidu nakatamiskatsed L. monocytogenes´ga
Alar Sünter, Tõnu Püssa, Piret Raudsepp, Artur Kuznetsov - Toores lihas toimuvate protsesside jaotumine perioodideks ATP laguproduktide sisalduste muutumise alusel
Konverents "Terve loom ja tervislik toit 2022"
2.-3. märts 2022
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik
| |
9:00-10:00 | Registreerumine kohapealsetele osalejatele |
SESSIOON I | |
10:00 | Avasõnad |
10:05 | Toiduohutuskultuuri kujundamine, säilitamine ja hindamine - Katrin Laikoja, EMÜ |
10:30 | Põhimõtted veiseliha kvaliteedi arendamisel, muutes lihaveise geneetilist tausta ja söötmist – Liisa Keto, LUKE (Soome) |
11:00 | Toiduraiskamisest ja jäätmetest toidutööstuse vaatenurgast - Triin Kõrgmaa, AS Salvest |
11:30 | Hakklihatoodete riknemise pidurdamine taimsete tootmisjääkidega - Tõnu Püssa, EMÜ |
12:00 | Lõunal postrite tutvustus |
SESSIOON II | |
13:00 | Mikrobioloogilised ohud toidus - olukord Eestis ja EL-is - Mati Roasto, EMÜ |
13:20 | Molekulaarsete meetodite kasutamine toiduainetööstuses – toiduohutuse juhtumiuuringu näitel - Mihkel Mäesaar, EMÜ |
13:40 | Komplekssed kestvuskatsed toidu säilimisaja määramiseks – Julia Koskar, EMÜ, VTL |
14:00 | Mahetoidukäitlejate toiduohutuse alase küsitluse tulemused - Elen Peetsmann, EMÜ Mahekeskus SA |
14:20 | Fermenteeritud mustika-lutsernijoogi mõju enesetundele ja tervisenäitajatele - Merle Rätsep, BioCC |
14:40 | Piimhappebakterite ja pärmseente elulemus lüofiliseeritud tatraleivajuuretistes - Liis Lutter, EMÜ |
Sirutuspaus 15 min | |
SESSIOON III | |
15:15 | Viimaseid T&A tegevuse tulemusi (2019-2022): ERA-Chair Valortech Eesti Maaülikoolis - Rajeev Bhat, EMÜ Valortech |
15:35 | Pihlaka väärindamine kasutades uuenduslikke tehnoloogiaid - Viive Sarv, EMÜ Valortech |
15:50 | Dieetkiud astelpajujääkidest – ekstraheerimine, optimeerimine ja rakendused - Shehzad Hussain, EMÜ Valortech |
16:05 | Viinamarjakasvatuses tekkivate jääkide väärindamise võimalused - Reelika Rätsep, EMÜ Valortech |
16:20 | Perspektiivikaid meetodeid kaeravalkude kasutamiseks toiduainetööstuses - Monica Nabil Gayed Ibrahim, EMÜ Valortech |
16:35 | Toidutööstuse jäätmete ja kõrvalsaaduste säästev kasutamine loomasööda arendamiseks - Dunja Malenica, EMÜ Valortech |
16:50 | Õlide eraldamine ebaküdoonia veini jäägist superkriitilise ekstraktsiooni abil - Sana Ben Othman, EMÜ Valortech |
17:05 | Bioplasti tootmise võimalused Eesti toidutööstuse jäätmetest ja kõrvalsaadustest - Katrin Jõgi, EMÜ Valortech |
| |
8:45-9:30 | Registreerumine kohapealsetele osalejatele |
SESSIOON I | |
9:30 | Loomakasvatus ja rohepoliitika - Riina Maruštšak, EPKK |
10:00 | Hummuli Agro OÜ piimakarjakasvatusest süsiniku jalajälje vähendamise ja energiakriisi taustal - Are Selge, Hummuli Agro OÜ |
10:30 | Piimatootmise, maakasutuse muutuse ja kasvuhoonegaaside heitkoguste seosed – Jelena Ariva, EMÜ |
11:00 | Metaani produktsioon ja selle vähendamise võimalused veistel - Mohammad Ramin, Rootsi Põllumajandusülikool |
11:30 | Suure piimatoodangu võlu ja valu - Andres Valdmann, EMÜ |
12:00 | Lõunal postrite tutvustus |
SESSIOON II | |
13:00 | ZnO free diet and biosecurity - Laurent Roger, DSM |
13:30 | Seafarmide bioturvalisus salmonella perspektiivist Eestis - Arvo Viltrop, EMÜ |
14:00 | Bioturvalisuse meetmed Salmonella kontaminatsiooni vastu Euroopa tapamajades - Tarmo Niine, EMÜ |
14:30 | Vähendatud ZnO sisaldusega ratsiooni söötmine põrsastele - katsete tulemusi Eesti seakasvatusest - Varpo Vare, EMÜ |
Sirutuspaus 5 min | |
SESSIOON III | |
15:05 | Heintaimiku fungitsiididega töötlemise mõju silo fermentatsioonile ja mükotoksiinide sisaldusele - Andres Olt, EMÜ |
15:25 | Nutikad väikemäletsejate pidamise tehnoloogiad - Peep Piirsalu, EMÜ |
15:40 | Meemesilaste (Apis mellifera L.) talvise ja suvise hukkumise riskitegurid - Lea Tummeleht, EMÜ |
Parimate stendiettekannete välja kuulutamine – AS Dimedium | |
Sirutuspaus 15 min | |
SESSIOON IV | |
16:20 | Toitumuse automaatse hindamise kasutamine söötmiskorralduse haldamisel piimafarmis - Hanno Jaakson, EMÜ |
16:40 | Genoomhinnatud EPK ja EHF lehmikute geneetiline varieeruvus - Tõnu Põlluäär, EMÜ |
17:00 | Piimalehmade praakimise põhjuste analüüs praakimisankeeti kasutades - Kerli Mõtus, EMÜ |
17:20 | Vasikatalitajate suhtumine ja isikuomadused ning seos vasikate suremusega – Dagni-Alice Viidu, EMÜ |
Alo Tänavots, Aarne Põldvere, Tea Liping, Raivo Laanemaa - EMISTE PRAAKIMISE PÕHJUSED NING NENDE SEOS POEGIMISKORRA JA PRAAKIMISAASTAGA
Kaarel Sild, Alo Tänavots, Tõnu Põlluäär, Heli Kiiman - LEVINUIMATE LIHAVEISETÕUGUDE LIHAJÕUDLUSE VÕRDLUS
Kristi Kerner, Alo Tänavots, Alar Meltsov - PROJEKT SAAREVEIS Parim poster 2022
Marko Kass, Merko Vaga, Merko Vaga, Marie J. Haskell - VASIKA AKTIIVSUSE SEOS KEHATEMPERATUURI JA TERVISEGA
Berit Sootak, Anna Pisponen - EBATRADITSIOONILISE TOORAINE KASUTAMINE MADALA GLUTEENISISALDUSEGA ÕLLE TEHNOLOOGIAS Parim poster 2022
Dea Anton, Linda Rusalepp, Kadrin Meremäe, Uko Bleive, Reelika Rätsep, Hedi Kaldmäe, Mati Roasto, Tõnu Püssa - POLÜFENOOLID TOMATI PRESSJÄÄKIDES
Elen Peetsmann, Mati Roasto, Katrin Laikoja, Anne Luik - PROJEKTI SAFE-ORGfood MAHETOIDUKÄITLEJATE TOIDUOHUTUSE ALASE TEADLIKKUSE TÕSTMISEKS
Ivi Jõudu, Evelin Loit - ResTA 28 "TERAVILJA JA ÕLIKULTUURIDE VÄÄRINDAMINE"
Ivi Jõudu, Piia Pääso - EMÜ TOIDU- JA KÕRVALSAADUSTE VÄÄRINDAMISE TEHNOLOOGIATE ERA ÕPPETOOL (VALORTECH)
Julia Koskar, Mati Roasto - KOMPLEKSSE KESTVUSKATSE DISAINIMINE TOIDU SÄILIMISAJA MÄÄRAMISEKS
Posterettekandeid toetas
Kogumik on finantseeritud Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist Eesti Maaülikooli ASTRA projektist “Väärtuasehalapõhine biomajandus” raames.
Terve loom ja tervislik toit 2021,
toimus 3.-4. märtsil 2021
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik
Tervislik toitKOLMAPÄEV, 3. märts | |
Kõnejuht: Marko Kass | |
09.40-09.55 | SISSELOGIMINE |
09.55-10.05 | Avasõnad, videotervitus Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassenilt |
10.05 - 10.40 | Toidutekkelised haiguspuhangud: põhjused ja ennetamise võimalused Mati Roasto, Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool |
10.40 - 11.00 | Toidupatogeenide tuvastamine toidutootmise ja -töötlemise ahelas kasutades molekulaarseid analüüsimeetodeid Mihkel Mäesaar, Eesti Maaülikool |
5 MINUTIT PAUSI | |
11.05-11.40 | Toidu märgistamise valdkonna uued algatused Anneli Tuvike, Maaeluministeerium |
11.40 - 12.10 | Roheline piim – kas tulevikutoit või ulme? Ülo Kivine, Tere AS/Farmi |
12.10 - 13.00 | Paus ja stendiettekannete tutvustamine 30 minutit |
Kõnejuht: Katrin Laikoja | |
13.00-13.30 | Taimetoitlusega seotud soovitused ja ohud Marit Priinits, Tervise Arengu Instituut |
13.30-14.00 | Väiketootja kogemus eksporditurgudele sisenemisel Hardi Põder, Chaga Health |
5 MINUTIT PAUSI | |
14.05-14.30 | Kaerajookide eelised taimsete jookide turul Monica Nabil, Eesti Maaülikool |
14.30 - 14.50 | Kaubanduslike pärmide mõju kombucha omadustele samaaegsel kääritamisel Maarja Abel, Eesti Maaülikool |
14.50 - 15.00 | PAUS |
15.00-15.30 | Listeria monocytogenes’e esinemine ja taimsete lisandite antibakteriaalne toime lihatoodetes Julia Koskar, Eesti Maaülikool |
15.30-15.50 | Kampülobakterid liha tootmise ahelas Triin Tedersoo, Eesti Maaülikool |
5 MINUTIT PAUSI | |
15.55-16.15 | Taimsete tootmisjääkide kasutamine liha- ja kalatoodete väärindamiseks Reelika Rätsep, Eesti Maaülikool |
16.15-16.35 | Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud toidus Sirje Jalakas, Eesti Maaülikool |
16.35 - 17.00 | KOKKUVÕTE-PÄEVA LÕPETAMINE |
Terve loomNELJAPÄEV, 4. märts | |
Kõnejuht: Marko Kass | |
09.15-09.30 | SISSELOGIMINE |
09.30-09.55 | Nakkushaiguste levimus ja seos praakimisega Eesti piimaveisekarjades Triin Rilanto, Eesti Maaülikool |
09.55-10.30 | Eesti piimaveisefarmide bioturvalisus ja seos nakkushaiguste esinemisega Kerli Mõtus, Eesti Maaülikool |
5 MINUTIT PAUSI | |
10.40 - 11.05 | Piimaveisefarmide vasikatalitajaid motiveerivad tegurid ja seos vasikate suremusega Dagni-Alice Viidu, Eesti Maaülikool |
11.05 - 11.40 | Sponsorloeng Smart Farm esitleb: Kõik, mida mõõdad, läheb paremaks Katri Puusepp ja Sven Saal, Dimedium |
11.45 - 12.15 | Pandeemia mõjud sektorile ja riiklikud tegevused Tiina Saron, Maaeluministeerium |
12.15 - 13.00 | PAUS ja stendiettekannete tutvustamine 30 min |
Kõnejuht: Priit Päkk | |
13.05 - 13.35 | Sigade Aafrika katku putuksiirutajad Reet Herm, Eesti Maaülikool |
13.35-14.05 | Sigade Aafrika katku olukorrast meil ja EL-is Arvo Viltrop, Eesti Maaülikool |
14.05-14.30 | Võõrdepõrsaste juurdekasvu dünaamika kuivsöötmisel Varpo Vare, Eesti Maaülikool |
14.30 - 14.40 | Sigade Aafrika katku tõrjemeetmete aktsepteeritus seapidajate pool Lidiia Moskalenko, Eesti Maaülikool |
14.40-14.50 | Stendiettekande preemiad |
14.50-15.20 | BovINE Euroopa lihaveise innovatsiooni võrgustikust Airi Külvet, Liivimaa Lihaveis |
15.20-15.30 | PAUS |
15.30-16.00 | Eesti Liha tootjaorganisatsioon – võimalused ja koostöö Anu Hellenurme, Põllumajandus- ja Kaubanduskoda |
16.00 - 16.35 | Lammaste ja kitsede täppispidamine ja digitaaltehnoloogia Peep Piirsalu, Eesti Maaülikool |
16.35 - 17.00 | Eesti piimaveiste populatsiooni hindamine genoomaretusväärtuste alusel Tõnu Põlluäär, Eesti Maaülikool/Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu |
17.00-17.20 | Toitumuse automaatse hindamise süsteemi kasutamine optimaalse seemendusaja määramiseks piimafarmis Hanno Jaakson, Eesti Maaülikool |
17.20-17.40 | KONVERENTSI LÕPETAMINE |
TERVE LOOM
LUUDE VAAGNAPÕHJA MINERAALNE TIHEDUS LEHMADEL
Esta Nahkur, Vladimir Andrianov, Aimar Namm, Taavi Torga, Andres Arend, Marina Aunapuu
HEINTAIMIKU FUNGITSIIDIDEGA TÖÖTLEMISE MÕJU SILO FERMENTATSIOONILE JA MÜKOTOKSIINIDE SISALDUSELE
Andres Olt , Kaire Loit, Britt Puidet , Tõnu Püssa , Märt Riisberg, Meelis Ots
EESTI HOBUSETÕUGUDE GENEETILINE MITMEKESISUS JA SUGULUS TEISTE TÕUGUDEGA
Erkki Sild
HINGELDAMISE SKOOR KUI KUUMASTRESSI MÕÕDIK LAMMASTEL JUURDEPÄÄSUGA JA JUURDEPÄÄSUTA VARJUALUSELE
G. Marcone, T. Kaart, P. Piirsalu, D.R. Arney
AVALIK ARVAMUS JA TEADMISED LOOMA HEAOLU KOHTA HIINAS
Francesca Carnovale , Xiao Jin, David Arney, Kris Descovich, Wenliang Guo, Binlin Shi, Clive J.C. Phillips
KÄITUMUSLIKUD BIOMARKERID VASIKA HAIGUSTE AVASTAMISEL
Marko Kass, Marie Haskell
TERVISLIK TOIT
SALMONELLOOSI HAIGESTUMINE EESTIS
Kaisa Kuus, Mihkel Mäesaar, Mati Roasto
LISTERIA MONOCYTOGENES JA SELLE KASVUPOTENTSIAAL TAIMSETE LISANDITEGA RIKASTATUD RTE LIHATOODETES
Julia Koskar, Dea Anton, Piret Raudsepp, Kadrin Meremäe, Toomas Kramarenko, Mati Roasto
POLÜFENOOLID ÕUNTES
Dea Anton, Linda Rusalepp, Reelika Rätsep, Hedi Kaldmäe, Uko Bleive, Mati Roasto, Tõnu Püssa
TERMOFIILSED KAMPÜLOBAKTERID
Triin Tedersoo, Mati Roasto, Kadrin Meremäe
Kaerajookide eelised taimsete jookide turul
Monica Nabil, Eesti Maaülikool
Toidutekkelised haiguspuhangud: põhjused ja ennetamise võimalused
Mati Roasto, Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool
Toitumuse automaatse hindamise süsteemi kasutamine optimaalse seemendusaja määramiseks piimafarmis
Hanno Jaakson, Eesti Maaülikool
Toidu märgistamise valdkonna uued algatused
Anneli Tuvike, Maaeluministeerium
Eesti Liha tootjaorganisatsioon – võimalused ja koostöö
Anu Hellenurme, Põllumajandus- ja Kaubanduskoda
Smart Farm esitleb: Kõik, mida mõõdad, läheb paremaks
Katri Puusepp ja Sven Saal, Dimedium
Terve loom ja tervislik toit 2020,
toimus 4.-5. märtsil 2020
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik / Fotod
Tervislik toitKOLMAPÄEV, 4. märts | |
kõnejuht: Marko Kass | |
09.00-10.00 | Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.05 | Avasõnad, tervitus Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassenilt |
10.05-10.30 | Toidutootmise kõrvalsaaduste väärindamine Rajeev Bhat, Eesti Maaülikool Ivi Jõudu, Eesti Maaülikool |
10.30-11.00 | Tarbijate toiduohutuse alane kindlustunne ja selle mõõtmine Ants-Hannes Viira, Eesti Maaülikool |
11.00-11.30 | Toiduohutuse poliitika suundumused Hendrik Kuusk, Maaeluministeerium |
11.30-12.00 | Viinamarjakasvatuse kõrvalsaaduste väärindamine Kadri Karp, Eesti Maaülikool |
12.00-13.00 | LÕUNA ja stendiettekannetega tutvumine |
Kõnejuht: Katrin Laikoja | |
13.00-13.30 | Listeria monocytogenes – probleemi olemus ning ohjamise võimalused Mati Roasto, Eesti Maaülikool |
13.30-14.00 | Taimede kaudu toitu jõudvad mürgid Tõnu Püssa, Eesti Maaülikool |
14.00-14.30 | Beebitoitude väljatöötamine koostöös maaülikooliga Kaia Sink, Saaregurmee OÜ |
14.30-15.00 | Salmonelloos inimestel ning salmonellade esinemine lihatootmise ahelas Kaisa Kuus, Veterinaar- ja Toidulaboratoorium ja Mati Roasto, Eesti Maaülikool |
15.00-15.30 | KOHVIPAUS |
15.30-16.00 | Lambapiima tootmine ja töötlemine Annemari Polikarpus, Viinamärdi talu |
16.00-16.20 | Lambapiima koostis ja tehnoloogilised omadused Vilma Tatar, Eesti Maaülikool |
16.20-16.40 | Juustu soolvee kvaliteet Helena Andreson, Eesti Maaülikool |
16.40-17.00 | EIT Food: kestlikud tarneahelad toorainest tarbijateni Justin Hein, BioCC OÜ |
Terve loomNELJAPÄEV, 5. märts | |
kõnejuht: Marko Kass | |
09.00-09.30 | Kogunemine, tervituskohv |
09.30-10.00 | Antibiootikumide kasutamine loomakasvatuses Birgit Aasmäe, Eesti Maaülikool |
10.00-10.30 | Sugupullide sperma kvaliteedist Peeter Padrik, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu |
10.30-11.00 | Ülemineku- ja poegimisjärgse perioodi söötmine Onno Breitsma, Centurion, Austria Loengut toetab Anu Ait OÜ |
11.00-11.30 | Poollooduslikud rohumaad lihaveiste ja lammaste söödabaasina Meelis Ots, Eesti Maaülikool |
11.30-12.00 | Euroopa Liidus registreeritud Eesti söödalisandid Timo Jaaska, BioCC OÜ |
12.00-13.00 | LÕUNA ja stendiettekannetega tutvumine |
Kõnejuht: Priit Päkk | |
13.00-13.30 | Digilahendused veiselaudas Sven Saal, Dimedium Loengut toetab Dimedium AS |
13.30-14.00 | Mobiilirakendus veiste TRSS-i koostamiseks Pekka Kilpeläinen, Oulu Ülikool |
14.00-14.20 | Lammaste käitumine ja kuumastress Giovanni Marcone, Eesti Maaülikool |
14.20-14.40 | Tavatootmise ja mahesigade tervisliku seisundi ning heaolu võrdlus Johanna Piibor, Eesti Maaülikool |
14.40-15.00 | Karjatamiseprojekti GrazyDaiSy tulemustest Ragnar Leming, Eesti Maaülikool |
15.00-15.20 | KOHVIPAUS |
15.20-15.40 | Kas piimalehmade ettesöötmine poegimiseelselt vajalik? Meelis Ots, Eesti Maaülikool |
15.40-16.00 | Piimaveise söötmise kinnisperioodi lõpul Tuomo Kokkonen, Helsinki ülikool |
16.00-17.30 | Paneeldiskussioon – KINNISLEHMA SÖÖTMINE – modereerib Priit Karis |
17.30 | KONVERENTSI LÕPETAMINE |
Glükoosi-galaktoosisiirupi tootminening selle kasutamine erinevates toodetes
Irina Stulova, Marie Kriisa, Agita Opmane, IlzeBogdanova
Valkude eraldamine toiduainetööstuse kõrvalproduktidest: õllerabast ja rapsipressjäägist
Marie Kriisa, Maret Viirma, Anastassia Taivosalo, Tiina Kriščiunaite, Mary-Liis Kütt, EneViiard, Raivo Vilu
Multilookus järjestuse tüpiseerimine (MLST) C. jejuni näitel
Mihkel Mäesaar, Mati Roasto
Proteoglükaanide sisaldus veise vaagnaliiduses Content of proteoglycans in the bovine pelvic symphysis
Esta Nahkur, Aimar Namm, Taavi Torga, Andres Arend, Marina Aunapuu
The effects of heat stress on sheep welfare during live export voyages from Australia to the Middle East
Francesca Carnovale, Clive J. C. Phillips
Salmonella enterica subsp. enterica Eesti liha tootmise ahelas
Kaisa Kuus, Toomas Kramarenko, Mihkel Mäesaar, Mati Roasto
Taimsete ekstraktide kasutamine lihatoodetes
Kristi Kerner, Ivi Jõudu, Alo Tänavots, P.R . Venskutonis
PARIM TOIDUTEEMALINE stendiettekanne (koostööpartner SirLoin OÜ)
Rota -ja koronaviiruse ning enterotoksilise ja koronaviiruse ning enterotoksilise E. coli vastase poegimiseelse vaktsineerimisprogrammi rakendamine ja selle mõju vasikate elumusele Eesti piimaveisefarmides
Dagni -Alice Viidu, Carmen Kuningas, Kerli Mõtus
PARIM LOOMATEEMALINE stendiettekanne (koostööpartner Alltech Eesti OÜ)
Eesti piimaveiste ülegenoomneanalüüs: eesti holsteinversuseesti punane tõug
Sirje Värv, Erkki Sild, Krista Jõgi, Tanel Kaart, Haldja Viinalass
Konverentsi kogumikku finantseeriti Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist
Eesti Maaülikooli ASTRA projektist “Väärtuasehalapõhine biomajandus"
Terve loom ja tervislik toit 2019,
toimus 6.-7. märtsil 2019
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik / Fotod
Tervislik toitKOLMAPÄEV, 6. märts | |
kõnejuht: Marko Kass | |
09.00-10.00 | Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.05 | Avasõnad Tervitus Eesti Maaülikooli rektorilt hr Mait Klaassenilt |
10.05-10.30 | EMÜ Toidu- ja kõrvalsaaduste väärindamise tehnoloogiate ERA õppetoolist Ivi Jõudu, Eesti Maaülikool |
10.30-11.00 | Toiduhügieeni koolitused toidukäitlemise ettevõtete töötajate hoiakute kujundajana Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool |
11.00-11.30 | Akrüülamiid toidus Terje Elias, Eesti Maaülikool |
11.30-12.00 | Nanotehnoloogiad ja nanoosakeste kasutamine toiduainetetööstuses Kaja Kasemets, Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut |
12.00-13.00 | LÕUNA. Stendiettekannete tutvustus |
kõnejuht: Katrin Laikoja | |
13.00-13.30 | Võitlus tervisliku toitumise eest 20. sajandi alguskümnendeil Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseum |
13.30-14.00 | Läbipaistev toiduohutus kogu tarneahela lõikes Katrin Liivat, Food Docs OÜ |
14.00-14.30 | Liha ja kala värskuse määramise uudsest meetodist Tõnu Püssa, Eesti Maaülikool |
14.30-15.00 | Lenduvate orgaaniliste ühendite roll leivajuuretises Liis Lutter, Eesti Maaülikool |
15.00-15.30 | KOHVIPAUS |
15.30-16.00 | Loomse toiduga seotud müüdid Kersti Ehrlich-Peets, BioCC OÜ |
16.00-16.20 | Lihatoodete väärindamine taimsete lisanditega - kokkuvõte rahvusvahelise projekti tulemustest Piret Raudsepp, Dea Anton, Eesti Maaülikool |
16.20-16.40 | Mida pakub EIT toiduvõrgustik praktikule ja teadlasele? Andre Veskioja, BioCC OÜ |
16.40-17.00 | Eesti Maaülikooli mikromeierei seadmepargi ülevaade Tauno Mahla, Eesti Maaülikool |
17.30 | PÄEVA LÕPETAMINE |
17.45 | Toidulabori külastus (ainult eelregistreerumisega), kestvus 30 minutit |
19.00 | Õhtusöök eelregistreerumisega kohvikus Werner (Ülikooli 11, 51003 Tartu) (õhtusöögi tasu on 27,50€ , vajalik eelregistreerimine) |
Terve loomNELJAPÄEV, 7. märts | |
kõnejuht: Marko Kass | |
09.00-09.30 | Kogunemine, tervituskohv |
09.30-10.00 | Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS praktiku teenistuses ja ootused teadlastele Kaivo Ilves, Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS |
10.00-10.30 | Piimalehmade sigimine. Uued tehnoloogiad ja metaboolne stress Andres Valdmann, Eesti Maaülikool |
10.30-11.00 | Herd Navigatori ökonoomika ja kasutajakogemus farmis Kärt Kalvet, DeLaval OÜ |
11.00-11.30 | Insuliini resistentsus ja varurasvade kasutamine piimaveistel Hanno Jaakson, Eesti Maaülikool |
11.30-12.00 | Põllumajanduse tarneahel – ühendades, mitte aheldades Pilleriin Puskar, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda |
12.00-13.00 | LÕUNA ja stendiettekandesessioon |
kõnejuht: Priit Päkk | |
13.00-13.30 | Sigade Aafrika katku viiruse geneetilisest varieeruvusest Annika Vilem, Eesti Maaülikool, Veterinaar- ja Toidulaboratoorium |
13.30-14.00 | Lammaste käitumiseelistused aastaringsel väljaspidamisel Peep Piirsalu, Eesti Maaülikool |
14.00-14.30 | Karjatervise programmi rakendamine Eesti piimaveisekarjades Kerli Mõtus, Eesti Maaülikool |
14.30-15.00 | Lehmade praakimine – põhjused ja riskitegurid Triin Rilanto, Eesti Maaülikool |
15.00-15.30 | KOHVIPAUS (enne pausi kuulutatakse välja parimad stendiettekanded), toetab AS Dimedium |
15.30-16.00 | Põhjamaine linnukasvatus Eve Samuli, HKScan Estonia |
16.00-16.30 | Kinnislehmade toitumuse ja energia söömuse vaheline seos Priit Karis, Eesti Maaülikool |
16.30-17.00 | Piimalehmade ja vasikate hukkumise karjataseme riskitegurid Kaari Reimus, Eesti Maaülikool |
17.00 | Konverentsi lõpetamine |
Eesti Maaülikooli Toidu -ja kõrvalsaaduste väärindamise väärindamise tehnoloogiate tehnoloogiate ERA õppetool (VALORTECH)
Ivi Jõudu, Piia Pääso
C-vitamiini ja B-grupi vitamiinide sisaldus õuna eri osades ning nende kadu õunamahla ja õunamahla pressimisjääkidest õunapüree tootmise protsessis
Rain Kuldjärv, Anastassia Bljahhina
Lihatoodete rikastamine taimsete lisanditega
Piret Raudsepp, Dea Anton, Kadrin Meremäe, Mati Roasto, Tõnu Püssa
Kasemahla siirup jäätise magustajana
Andres Sats, Katrin Laikoja, Katrin Rünk
Laagerdusaja ja töötlusmeetodite mõju lihaveise kolme lihase mõnedele omadustele
Riina Soidla, Kristi Kerner, Marek Tepper, Tanel Kaart, Alo Tänavots
Eestis tapetud nuumsigade rümbanäitajatest 2007.–2018. aastatel
Alo Tänavots, Aarne Põldvere
Monensiini mõju ainevahetusele ja piima rasvhappelisele profiilile eesti holsteini lehmadel
Priit Karis, Merike Henno, Tiia Ariko, Hanno Jaakson, Katri Ling, Meelis Ots
GazyDaiSy. Uuenduslikud, jätkusuutlikud ja karjatamisel põhinevad piimatootmissüsteemid
Ragnar Leming,Marko Kass
Veiste vaagnapõhja luukoe ja osteotsüütide pilootuuring
Esta Nahkur, Aimar Namm, Taavi Torga, Andres Arend, Marina Aunapuu
Silo kvaliteedi parandamine bakterjuuretisega Lactobacillus plantarum TAK 59
Andres Olt, Epp Songisepp, Meelis Ots
Grupeerimise mõju lehma ja mullika käitumisele
Maria Soonberg, Marko Kass, Tanel Kaart, Rosie Barraclough, Marie Haskell, David Arney
Konverentsi kogumikku finantseeriti Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist
Eesti Maaülikooli ASTRA projektist “Väärtuasehalapõhine biomajandus"
Terve loom ja tervislik toit 2018,
toimus 7.-8. märtsil 2018
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik / Fotod
Tervislik toit KOLMAPÄEV, 7. märts | |
kõnejuht: Marko Kass | |
9.00-10.00 | Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.05 | Avasõnad Tervitus Eesti Maaülikooli rektor hr Mait Klaassen |
10.05-10.30 | Toiduteaduse valdkonna arengutest VL instituudis Toomas Tiirats, Eesti Maaülikooli VL instituudi direktor |
10.30.-11.00 | Meemürgid Tõnu Püssa, Eesti Maaülikool |
11.00-11.30 | Lahing võltsitud toidule Riin Rebane, Tartu Ülikool |
11.30-12.00 | Liha, mis väärib väärtustamist! Lauri Bobrovski, Sirloin OÜ |
12.00-13.00 | LÕUNA |
12.00-12.40 | EMÜ toidulabori külastus (ainult eelregistreerunutele) |
13.00-13.30 | Stendiettekannete tutvustus - kõnejuht Marko Kass |
kõnejuht: Katrin Laikoja | |
13.30-14.00 | Innovaatilise tehnoloogia kasutamine mahlatööstuses Kairi Ramjalg, HeyDay Organic OÜ |
14.00-14.30 | Toidu säilimisaegade määramise juhend Mati Roasto, Eesti Maaülikool |
14.30-15.00 | Ukraina kogemus kohaliku seadusandluse Euroopa Liidu nõuetega vastavusse viimisel Natalia Povarova, Odessa Riiklik Toidutehnoloogia Akadeemia |
15.00-15.30 | KOHVIPAUS |
15.30-16.00 | Challenge-testide kasutamine toidu mikrobioloogias Julia Koskar, Eesti Maaülikool |
16.00-16.30 | Mikroobidest võis Helena Andreson, Eesti Maaülikool |
16.30-17.00 | Kas pakendita või pakendiga, ja millisega? Uno Mäeorg, Tartu Ülikool |
17.00-17.30 | Toidu nüüdisaegsed tervislikkuse tagamismõõdikud Merle Rätsep, BioCC OÜ |
17.30 | Päeva lõpetamine |
17.45 | EMÜ toidulabori külastus (ainult eelregistreerunutele) |
19.00 | Õhtusöök etteregistreerimisega restoranis Ülikooli Kohvik (õhtusöögi tasu on 25€ , vajalik eelregistreerimine) |
Terve loom NELJAPÄEV, 8. märts | |
kõnejuht: Marko Kass | |
9.00-9.30 | Kogunemine, tervituskohv |
9.30-10.00 | Ülevaade eestimaise vasikate startersööda väljatöötamise uuringust Kristiina Märs, Anu Ait OÜ |
10.00-10.30 | Arengud lihaveiste sektoris Kalmer Visnapuu, Eesti Lihaveisekasvatajate Selts |
11.00-11.40 | Mõningaid aspekte lihaveisekasvatusest Stephen Hall, Eesti Maaülikooli külalisprofessor |
11.40-12.10 | Ravimite kasutamisest loomakasvatuses Priit Päkk, Eesti Maaülikool |
12.10-13.00 | LÕUNA, stendiettekannete sessioon |
12.10-12.45 | EMÜ toidulabori külastus (ainult eelregistreerunutele) |
kõnejuht: Priit Päkk | |
13.00-13.30 | Väiksem antibiootikumide kasutamine seakasvatuses - mõtteviisi muutus Daniel Frydendal, Rakvere Farmid |
13.30-14.00 | Tsirkoviirus metssigadel Tõnu Järveots, Eesti Maaülikool |
14.00-14.30 | Sigade Aafrika katku aeg-ruumilise leviku riskitegurid Tarmo Niine, Eesti Maaülikool |
14.30-15.00 | Eesti vuti tibude ja isasvutibroilerite kasvatamise aspekte Aleksander Lember, Eesti Maaülikool |
15.00-15.05 | Parimate stendiettekannete väljakuulutamine Toetab Dimedium AS |
15.05-15.30 | KOHVIPAUS |
15.30-16.00 | Toksoplasma infektsioonid põllumajandusloomadel Eestis Maarja Tagel, Eesti Maaülikool |
16.00-16.30 | Ülevaade maisisilo uurimustest Andres Olt, Eesti Maaülikool |
16.30-17.00 | Monensiini mõju piimalehma ainevahetusele Priit Karis, Eesti Maaülikool |
17.00-17.30 | Kliimamuutuste mõju veisekasvatusele Ragnar Leming, Eesti Maaülikool |
17.30 | Konverentsi lõpetamine. Kohvilaud |
Stendiettekanded
SEA LIHAKEHA RASVKUDEDE VÕRDLUS Alo Tänavots, Aarne Põldvere, Riina Soidla, Annela Heidemann
Terve loom ja tervislik toit 2017,
toimus 1.-2. märtsil 2017
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik / Päevakava / Fotod
KOLMAPÄEV 1. märts | |
Tervislik toit – kõnejuht Marko Kass | |
09.00-10.00 | Registreerimine, tervituskohv |
10.00-10.05 | Avasõnad (EMÜ rektor Mait Klaassen) |
10.05-10.30 | Eesti põllumajanduse ja toidutootmise arenguvõimalused (Toomas Kevvai, Maaeluministeerium) |
10.30-11.00 | Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut – täna ja homme (Toomas Tiirats, EMÜ) |
11.00-11.30 | Neuroturundus toiduainetööstuses? (Andres Kuusik, TÜ) |
11.30-12.00 | Juust – iga piima unistus! (Erika Pääbus, Andre Farm) |
12.00-13.00 | LÕUNA |
13.00-13.20 | Stendiettekannete tutvustus - kõnejuht |
Tervislik toit – kõnejuht Katrin Laikoja | |
13.20-13.50 | Toitumisnõustamise ja -teraapia areng Eestis (Siret Saarsalu, Nutrilligent OÜ) |
13.50-14.20 | Eesti rahva toidueelistused (Eha Nurk, TAI) |
14.20-14.50 | Väiketootja kogemus (Anu Zinovjev, Convi Food Sweets) |
14.50-15.10 | KOHVIPAUS |
15.10-15.30 | Toidulisandid (Tõnu Püssa, EMÜ) |
15.30-15.50 | Nitraadid ja nitritid lihatoodetes (Terje Elias, EMÜ) |
15.50-16.10 | Tervislik toit (Mati Roasto, EMÜ) |
16.10-16.30 | Soolatud ja soolamata rõõsakoorevõi kvaliteet erinevate säilitusrežiimide korral (Ivi Jõudu, EMÜ) |
16.30-16.50 | Termotolerantsed bakterid piimas ja piimatoodetes (Priit Elias, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus) |
16.50-17.10 | Füüsikalised ohud toidus ja nende ennetamine (Katrin Laikoja, EMÜ) |
17.10-17.20 | PÄEVA LÕPETAMINE |
19.00 | Õhtusöök etteregistreerumisega restoranis Rabarber (Karl Ernst von Baeri 6, Tartu) |
NELJAPÄEV 2. märts | |
Terve loom – kõnejuht Marko Kass | |
09.00-09.30 | Registreerimine, tervituskohv |
09.30-10.00 | Arengud sektoris (Tiina Saron, Põllumajandus- ja Kaubanduskoda) |
10.00-10.30 | Karjahaldus madalate piima kokkuostuhindade perioodil (Sven Tammoja, Väätsa Agro OÜ) |
10.30-11.00 | Toitumuse automatiseeritud hindamisest lüpsilehmadel (Meelis Müil, DeLaval AS) |
11.00-11.30 | Söötmise ning aretuse interaktsioon (Olav Kärt, EMÜ) |
11.30-12.00 | Ülevaade karusloomakasvatuse olukorrast (Peep Piirsalu, EMÜ) |
12.00-12.10 | Stendiettekannete tutvustus - kõnejuht |
12.10-13.00 | LÕUNA |
Terve loom – kõnejuht Piret Kalmus | |
13.00-13.30 | Piimalehmade endometriidi tsütodiagnostika. Tsütoloogilise endometriidi riskitegurid ja mõju tiinestumisele. (Merle Valdmann, EMÜ) |
13.30-14.00 | Mycoplasma bovis'e põhjustatud udaranakkuse karjasisene levimus, mõju lehma udaratervisele, piimatoodangule ja –koostisele (Anri Timonen, EMÜ) |
14.00-14.30 | Lihaveiste tervishoiust (Alar Onoper, EMÜ) |
14.30-15.00 | Jõevähi varude seisundit ja tulevikku ohustavad faktorid Eestis - vähikatk ja invasiivsed võõrliigid (Katrin Kaldre, EMÜ) |
15.00-15.30 | KOHVIPAUS enne pausi kuulutatakse välja parimad stendiettekanded, toetab AS Dimedium |
15.30-16.00 | Projekti Data Driven Dairy Decisions for Farmers tutvustus (David Arney, EMÜ) |
16.00-16.30 | Sigade Aafrika katku areng (Arvo Viltrop, EMÜ) |
16.30-17.00 | Metaan lehmadel – oht või võimalus (Marko Kass, EMÜ) |
ettekannet ei avalikustata. |
POSTRID
Ammlehmade farmis hukkumise riskitegurid ekstensiivse pidamisviisiga lihaveisekarjades. Kerli Mõtus, Arvo Viltrop, Ulf Emanuelson
Antotsüaanide sisalduse varieeruvus ja säilivus mõnedes Eestimaal kasvavates marjades. Piret Raudsepp, Elmo Libek, Reelika Rätsep, Ave Kikas, Asta-Virve Libek, Liina Arus, Hedi Kaldmäe ,Uko Bleive
Fermenteeritud vadakujook parandab mõõduka kusemishäirega patsientide elukvaliteeti. Kristo Ausmees, Kersti Ehrlich-Peets, Mirjam Vallas, Andre Veskioja, Kadi Rammul, Aune Rehema, Mihkel Zilmer, Epp Songisepp, Tiiu Kullisaar
Insuliini retseptori ja glükoosi transporter 4 avaldumine eesti holsteini tõugu lehmade rasvkoes sõltuvalt kinnisperioodi toitumushindest. Priit Karis, Hanno Jaakson, Katri Ling, Aire Ilves-Luht, Jaak Samarütel, Andres Valdmann, Ene Reimann, Pille Pärn, Rupert M. Bruckmaier, Josef Gross, Tanel Kaart, Meelis Ots
Lehma emakast proovide võtmise instrumendi väljatöötamine ja kasutamine. Merle Valdmann, Andres Valdmann
LIFE AgriAdapt: kliimamuutus Euroopas - riskid ja kohanemismeetmed tootmistasandil. Ragnar Leming, Allan Kaasik, Eha Kruus, Enn Lauringson, Priit Põldma
Mycoplasma bovis‘e põhjustatud udaranakkuse karjasisene levimus, mõju lehma udaratervisele, piimatoodangule ja -koostisele. Anri Aino Elisa Timonen, Jørgen Katholm, Anders Petersen, Kerli Mõtus, Piret Kalmus
Piimalehmade hukkumine ja seda mõjutavad riskifaktorid Eestis. Kaari Reimus, Toomas Orro, Ulf Emanuelson, Arvo Viltrop, Kerli Mõtus
Piimaveise vasikate Cryptosporidium spp. nakkuse ravi neonataalperioodil halofuginoon laktaadiga. Tarmo Niine, Brian Lassen, Toomas Orro
Rekombinatsioon kui evolutsiooniline mehhanism Campylobacter jejuni geneetilise mitmekesisuse kujunemisel. Mihkel Mäesaar, Mati Roasto
Silo propanoolisisaldusja selleseosteistefermentatsiooninäitajatega. Maksim Runin, Andres Olt
Uued tuuled Eesti tõuaretuse maastikul -farmipõhine veise in vitro embrüote tootmine. E. Mark, P. Pärn, J. Kurõkin, A. Kavak, A. Reilent, Ü. Jaakma
Terve loom ja tervislik toit 2016,
toimus 2.-3. märtsil 2016
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik
Fotod
Konverentsi päevakava
Plenaarsessioon – Moderator Marko Kass
09.00-10.00 Registreerimine, tervituskohv
10.00-10.05 Avasõnad (EMÜ rektor Mait Klaassen)
10.05-10.30 Biomajandus – Eesti tuleviku võti? (Ülle Jaakma, Eesti Maaülikool)
10.30-11.00 Ülevaade olukorrast seakasvatussektoris (Urmas Laht, Eesti Tõusigade Aretusühistu)
11.00-11.30 Sigade Aafrika katku 2015. aasta puhangute epidemioloogilise uuringu tulemustest (Arvo Viltrop, EMÜ)
11.30-12.00 Mahetoidu kvaliteediuuringutest (Elen Peetsmann, EMÜ)
12.00-13.00 LÕUNA
13.00-13.30 Ohutu toit (Mati Roasto, EMÜ)
13.30-14.00 TPTAKi teadus-arendustööst toiduahela ulatuses ning koostööst ettevõtetega (Ene Tammsaar, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus)
14.00-14.30 Pestitsiidide esinemine Eesti korjealade mees ja suiras: mõju meemesilastele (Reet Karise, EMÜ)
14.30-15.00 Antibiootikumiresistentsuse levikuteed (Tanel Tenson, TÜ)
15.00-15.30 KOHVIPAUS
Toidutehnoloogia ja -hügieeni paralleelsessioon Moderaator Mati Roasto | Loomakasvatuse ja veterinaaria paralleelsessioon Moderaator Marko Kass |
15.30-16.00 Akrüülamiidid toidus (Mari Reinik, Terviseamet) | 15.30-16.00 Piima tilkumisest lehma udarast (Alo Tänavots, EMÜ) |
16.00-16.30 Tsüanuurhappest piimas (Tõnu Püssa, EMÜ) | 16.00-16.30 Ovsynch sünkroniseerimisskeemi efektiivsust mõjutavad tegurid (Hannelore Kiiver, EMÜ) |
16.30-17.00 Toiduohutuse juhtimissüsteemid eile ja täna (Katrin Laikoja, EMÜ) | 16.30-17.30 Silokindlustuslisanditest (Andres Olt, EMÜ) |
17.00-17.30 SUSMEATPRO, taimsete lisandite kasutamine tervislike lihatoodete valmistamiseks (Piret Raudsepp, EMÜ) |
Plenaarsessioon – Moderaator Piret Kalmus
09.00-09.30 Kogunemine, tervituskohv
09.30-10.00 Piimandussektori tulevikuvaated (Ants-Hannes Viira, EMÜ)
10.00-10.30 Kuidas päästa Eesti põllumajandus? (Vahur Tõnissoo, Eesti Põllumeeste Keskliit)
10.30-11.00 Edust väiketootjana (Jan Inno, Matsimoka OÜ)
11.00-11.30 Kasvatades õllenauti (Ilmar Räni, Õllenaut OÜ)
11.30-12.00 Uute tehnoloogiate nutikas kasutamine – kasutaja lootused vs. tootja ja turundaja ootused (Andres Valdmann, EMÜ)
12.00-13.00 LÕUNA
Toidutehnoloogia ja -hügieeni paralleelsessioon Moderaator Katrin Laikoja | Loomakasvatuse ja veterinaaria paralleelsessioon Moderaator Priit Päkk |
13.00-13.30 Solaniin kartulis, tomatis tomatini (Dea Anton, EMÜ) | 13.00-13.30 Kloonembrüote ja in vitro viljastatud embrüote RNA sünteesi erinevused (Rutt Lilleoja, EMÜ) |
13.30-14.00 Pärmseened piimas ja piimatoodetes (Priit Elias, TPTAK) | 13.30-14.00 Veiste hukkumine, selle põhjused ja riskitegurid veisefarmides (Kaari Reimus, EMÜ) |
14:00-14:30 Efektiivsete mikroorganismide mõju köögiviljadele ja nende tähtsus põllumajanduses (Margit Olle, ETKI) | 14:00-14:30 Munarakkude saamine elusloomalt ja veise embrüote kehaväline tootmine (Elina Mark, EMÜ) |
14.30-15.00 Müntide (Mentha) koostis ja antimikroobne toime (Karmen Kapp) | 14.30-15.00 Poegimiseelse toitumushinde mõju kehavarude kasutamisele, energiabilansile ja piima- toodangule laktatsiooni alguses (Priit Karis, EMÜ) |
15.00-15.10 KONVERENTSI LÕPETAMINE | 15.00-15.10 KONVERENTSI LÕPETAMINE |
Konverentsi kaasrahastatakse Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu teadmussiirde ja teavituse (meede 1.1) kaudu.
Terve loom ja tervislik toit 2015,
toimus 4.-5. märtsil 2015
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi programm http://emu2015.publicon.ee/programm/
P O S T R I D | |
Fenoolsed ühendid tomatis ja nende tähtsus meie toidus (PDF) | Piimhappebakteritel Lactobacillus brevis TAK 124-1 AerobEst® ja Lactobacillus plantarum TAK 59 baseeruvate silokindlustuslisandite väljatöötamine (PDF) |
Shiga-toksiini produtseeriva E. coli geenideesinemus suurulukite rümpadel Eestis (PDF) | Pühvlimullikate poegimiseelse lüpsitreeningu mõju hilisemale käitumisele ja piimatoodangule (PDF) |
Polüfenoolide stabiilsus liha termilisel töötlemisel (PDF) | Eesti piimaveiste genoomiülene assotsiatsiooniuuring sigimismarkerite tuvastamiseks (PDF) |
Lehmade aktiivsuse muutus söödaratsiooni muutudes (PDF) | LÜPSIKIIRUSE JA KARJASPÜSIVUSE SEOS EESTI HOLSTEINI JA EESTI PUNAST TÕUGU LEHMADEL (PDF) |
E T T E K A N D E D | |
TOIDU- & LOOMASEKTSIOON | |
Terve loom ja tervislik toit 2014,
toimus 12.-13. märtsil 2014
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
(Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele)
Artiklikogumik "Terve loom 2014" | Toetajad |
Trükikuradi poolt rikutud artikkel on eraldi alla laaditav siit: MARKERSELEKTSIOONI VÕIMALUSTEST PIIMA KVALITEEDI PARANDAMISEL Tanel Kaart1,2, Mirjam Vallas1,2, Sirje Värv1,2, Ivi Jõudu1,2, Haldja Viinalass1,2, Dorel Sabre1,2, Elli Pärna1,2 1Eesti Maaülikool, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut 2OÜ Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus | |
P O S T R I D | |
Analüüsid tomatiga rikastatud lihatoodetest (PDF) | Piima metaboloomika – tee uute negatiivse energiabilansi biomarkeriteni? (PDF) |
Varajane versushiline poegimisjärgse endometriidi ravi lüpsilehmadel, kasutades tseftiofuuri süsteemset manustamist koos kahe PGF2α manustamisega (PDF) | Kahe erineva sööda mõju marmorvähi (Procambarus fallax f virginalis) kasvule, värvusele, suguküpsuse saabumisele ja surevusele (PDF) |
Lüpsilehmade metaani produktsiooni prognoosimine ja sõltuvus glükogeensest lisandist (PDF) | Campylobacter spp. levimus ja arvukus värskes kanabroilerilihas Eesti jaemüügi tasandil aastal 2012 (PDF) |
Listeria monocytogenes levimus ja arvukus jaemüügi tasandil Eesti päritolu söömiseks valmis kala- ning lihatoodetes aastatel 2012 ja 2013 (PDF) | Veiste herpesviirus 1 inaktiveeritud markervaktsiiniga vaktsineerimise mõju eesti piimaveise karjade tervisele ja tootlikkusele (PDF) |
E-hepatiidist Eesti seakarjades (PDF) | Loomade heaolu hindamine täppispidamisel mõõdetuna toodangu-, sigivus-ja tervisenäitajate põhjal (PDF) |
Platsilüpsi lüpsisageduse ja automaatse lüpsiseadme mõju piimatoodangule ja kvaliteedinäitajatele erinevatel laktatsioonidel (PDF) | |
E T T E K A N D E D | |
Plenaarsessioon | |
Kolmapäev 12.03.2014 | Neljapäev 13.03.2014 |
TOIDUSEKTSIOON | LOOMASEKTSIOON |
Terve loom ja tervislik toit 2013,
toimus 21.-22. märtsil 2013
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Artiklikogumik "Terve loom 2013" | Toetajad |
P O S T R I D | |
Juuretise koostis ja selle mõju happesuse ja suhkrusisaldusele traditsioonilise rukkileiva tehnoloogias (PDF) | Kase ja vahtramahla väärindusprojekt (PDF) |
Eesti Maaülikooli Märja veisekasvatuse katsefarm kui rakendusuuringute baas (PDF) | Keefir, kefīrs, kefyras, кефир ehk keefirist Balti riikide turul (PDF) |
Lammaste siseparasiitide levikust Eesti saartel (PDF) | Praakpiim kui kasutamata ressurss (PDF) |
Ternespiima vadaku osakeste suurusjaotuse uurimine DLS-meetodil (PDF) | Toidu tooteahelas tekkivate loomsete kõrvalsaaduste ja jäätmete väärindamine (PDF) |
Toorglütserooli söötmise mõju lehmade söömusele, piimajõudlusele ja vatsa keskkonnale (PDF) | VEISE EMBRÜOTE KASVATAMINE LABORIS (PDF) |
VEISE JA PÕDRA VAAGNAÕÕNE VÕRDLEV HINNANG (PDF) | Vesipühvlite käitumine lüpsiplatsil: lüpsijärjekord ja lüpsiplatsi poole eelistused (PDF) |
E T T E K A N D E D | |
| |
29.-30. märtsil toimus Eesti Maaülikooli peahoone aulas konverents „Terve loom ja tervislik toit“, mis tõi ühises diskussioonis kokku looma- ja toidusektori tootjad ning teadlased.
Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi korraldatud konverentsil tuli looma tervise valdkonna ettekannetes muuhulgas juttu loomade sigimisprobleemidest ning toiduvaldkonnas käsitleti erinevaid toiduhügieeni- ja tehnoloogia aktuaalseid küsimusi. Pauside ajal oli võimalik tutvuda posterettekannetega ja osalejatele jagati ka instituudi teadustööde kogumikud.
Konverentsi „Terve loom ja tervislik toit“ 8. aprill 2010 ettekanded ja kogumik