Terve loom ja tervislik toit

Terve Loom ja Tervislik Toit

Konverents "Terve Loom ja Tervislik Toit" on Veterinaarmeditsiini ja Loomakasvatuse Instituudi üks olulisemaid iga-aastaseid sündmusi, mis toob kokku eksperdid, teadlased ja praktikute kogukonna. Konverents keskendub loomade tervise, heaolu ja toiduohutuse valdkonna teadus- ja praktilistele arengutele, pakkudes võimalusi teadmiste vahetamiseks ja koostööks.

Sündmuse raames esitletakse uusimaid teadussaavutusi ja praktilisi rakendusi, mis toetavad nii jätkusuutlikkust kui ka innovatsiooni loomakasvatuse ja toidutootmise valdkondades.

Olete oodatud osalema inspireerival konverentsil, kus teadmised ja kogemused viivad tuleviku lahendusteni!

Terve loom ja tervislik toit aastate lõikes

TERVE LOOM JA TERVISLIK TOIT 2025

19.-20. märts 2025, Eesti Maaülikool, Tartu

Konverents „Terve loom ja tervislik toit“ on Eesti Maaülikooli iga-aastane teaduskonverents, mis keskendub loomade tervisele, toiduteadusele ning innovatsioonile kestlikus toidutootmises. Konverents toob kokku teadlased, ettevõtjad, ametnikud ja huvilised, et arutada uusimaid teadusuuringuid ning nende rakendusi.

Registreerimine: https://forms.office.com/e/FPZwtwbZ61 link opens in new page (registreerimine lõppeb 09.03.2025)

Kontakt:
Kristi Kerner
E-post: kristi.kerner@emu.ee


„Tervislik toit“ – 19. märts 2025, EMÜ aula (Kreutzwaldi 1, Tartu)

Teema: „Teadustaristu TOIT roll – võimalused kestlikus Eestis ja maailmas“

Ajakava:

9.30 Kogunemine ja kohv/tee

10.00 Ülle Jaakma (EMÜ rektor) Tervitus,

10.10 Renno Veinthal (HTM asekantsler) Teadustaristute roll Eesti teadus- ja innovatsioonimaastikul

10.30 Toonika Rinken (EMÜ, teadustaristu TOIT juht) Teadustaristust TOIT

10.50 Helena Andreson, Hedi Kaldmäe (EMÜ) Innovatiivsed lahendused toidutööstuse jääkide ja kõrvalsaaduste väärindamiseks

11.10 Reet Mändar, Ago Rinken, Koit Herodes (TÜ) Mikroobidest molekulideni

11.30 Rando Tuvikene (TLÜ) Hüdrokolloidid toidumaatriksites: sünergilised interaktsioonid ja funktsionaalsus

11.50 Signe Adamberg (TTÜ) Kiudainete metabolismi uurimine soolekooslustes in vitro

12.10-13.10 Lõuna

13.10 Sirli Rosenvald (TFTAK AS) Fermentatsiooni roll toidulaua rikastamisel uudsete valguallikatega

13.30 Merle Rätsep (BioCC OÜ) Muutuva maailma mõjud toidutootmise keskkonna mikrobiootale

13.50 Kristiina Laanemets (METK) Tooraine valiku tähtsus toidutootmises

14.10 Angela Vaasa (Metrosert AS) Laborisaavutuste muutmine tööstuslikuks toiduinnovatsiooniks

14.30-14.45 Sirutuspaus

14.45 Mari-Eva Ahja (TAI) Toitumisuuringute tähtsus ja väljakutsed

15.05 Paneeldiskussioon: modereerib ETAG strateegiaosakonna juhataja Marko Piirsoo

Arutelu teemad:

  1. TA tegevus Eesti toidutööstuse jaoks
  2. Toidujulgeolek
  3. Toiduteaduse interdistsiplinaarsus

Osalejad Tõnis Tänav (Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi innovatsiooni asekantsler), Lilli Gross (Kaitseväe tervishoiuteenuse kvaliteedijuht), Kristel Vene (Raw Edge OÜ), Hannes Mootse (Estover OÜ), Toonika Rinken (EMÜ).

16.00 Konverentsipäeva lõpp


„Terve loom“ – 20. märts 2025, EMÜ aula (Kreutzwaldi 1, Tartu)

Teema: "Hobuste tervis ja heaolu: teadusuuringud ja praktilised lahendused"

Ajakava:

9:30 Kogunemine, kohvi/tee küpsis

10:00 Tervitussõnad ülikooli rektori poolt

10:05 Sirje Jalakas – Hobusektori olukord Eestis

10:30 Kärt Jaarma – Hobuste pidamise nõuded

11:15 Egne Kahro – Suurte ravikulude vältimine- õnnelik ja terve hobune!

11:40 Luis Filipe Correa – What does EMU Equine Clinic offer to the Estonian equine community

12:05 Kätlin Leisson – Hobuste söötmine

12:50- 13:30 Lõuna

13:30 Monika Varter – Hobuste metaboolne sündroom eesti hobustel ja selle ohjamine

13:55 Triin Rilanto – Astelpaju töötlemise kõrvalsaaduste mõju hobuste insuliini regulatsioonile

14:20 Liis Maisla – Hobuste hammaste tervis

15:05 – 15:30 Kohvipaus

15:30 Epp Moks – Antimikroobse resistentsuse uuringud LABRISes 2020-2024

15:55 Ants Kavak – Hobuste sigimise abistamise võimalused

16:20 Elina Tsopp - Endex - tema sünni lugu ja uued biotehnoloogia võimalused hobuste aretuses

16:45–16:55 Päeva kokkuvõte

Konverentsil osalemine

Konverents on suunatud teadlastele, ettevõtjatele, üliõpilastele ja kõigile huvilistele, kes soovivad saada ülevaadet viimastest teadusuuringutest ja innovatsioonidest loomade tervise ning toiduteaduse valdkonnas.

Konverents "Terve loom 2024"

21.03.2024 EMÜ peahoone aula, Fr. R. Kreutzwaldi 1a, Tartu 51006 

Registreerimine on suletud alates 13.03.2024.
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

Uudset loomakasvatusest
21.03.2024

09.30-10.00Registreerimine, tervituskohv
10.00-10.20Meelis Ots - Sissejuhatus, söötmissüsteem Eestis ja põhjamaades
10.20-11.05Priit Karis - Mis asi on Põhjamaade söötmissüsteem NorFor?
11.05-11.25Andres Olt - Uued tuuled EMÜ söödalaboris
11.25-11.45Meelis Ots - Ülevaade katsetest Eesti rohusilodega
11.45-12.00Kohvipaus
12.00-12.20Allan Kaasik - Piimatootmise keskkonna (süsiniku) jalajälg ja seda mõjutavad faktorid NorFor süsteemi näitel
12.20-13.10Paneeldiskussioon teemal "NorFor praktikute ja teadlaste vaatenurgast": moderaator Priit Karis, kõnelejad: Baltic Agro AS loomakasvatuse müügiesindaja Marika Rahuoja, Mangeni PM OÜ loomakasvatusejuht Mikhail Morgunov, Meelis Ots, Andres Olt, Allan Kaasik
13.10-13.50Lõuna
13.50-14.10Piret Kalmus/Kerli Mõtus - Eestis toodetud piima kvaliteet ja nakkushaiguste esinemus jahutipiima uuringutes
14.10-14.30Merike Henno - Piima rasvhappeline profiil söötmise hindamisel
14.30-14.50Merko Vaga - Kaksikvasikate mõju piimakarjas ja kaksikute esinemist mõjutavad tegurid
14.50-15.00Kohvipaus
15.00-15.20Tanel Kaart - Eesti piimaveiste genoomaretusväärtustest
15.20-15.40Peep Piirsalu - Nutikad digilahendused lamba- ja kitsekasvatuses SmaRT väikemäletsejate projekti valguses
15.40-16.00Elina Tsopp - Hobusearetuse uued suunad ja võimalused Eestis - OPU-ICSI tehnoloogia ja kloonimine
16.00-16.20Ragnar Leming- Astelpaju kõrvalsaadused hobuste söötmisel
16.20Lõpp

 

 

POSTERETTEKANDED

 

SGLT1, SGLT2 and GLUT2 immunolocalization in kidneys of chicken in different age - Cristin Allmang1*, Piret Hussar1,2, Tõnu Järveots1, Ilmārs Dūrītis3

       1.Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences, Chair of Veterinary Biomedicine and Food Hygiene,

        Estonian University of Life Sciences

       2.Institute of Biomedicine and Translational Medicine, Department of Anatomy, University of Tartu

       3.Faculty of Veterinary Medicine, Latvian University of Agriculture

Milline on Eesti seafarmide loomaarstide ja loomaarstiabiliste teadlikkus Aafrika seakatkust ja suhtumine selle tõrjemeetmetesse? - Lidiia Moskalenko, Kerli Mõtus, Arvo Viltrop; Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut . Vastutav autor: lidiia.moskalenko@emu.ee

Kaitstud glükoosi söötmise mõju piimalehmade ainevahetusele, toodangule ja sigivusele - Siim Teder, Priit Karis. Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut, söötmisteaduse õppetool
Vastutav autor: siim.teder@emu.ee

 

 

1.-2. märts 2023
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

 Konverentsi kogumik

TERVISLIK TOIT
1. MÄRTS

09.00-10.00Registreerimine, tervituskohv
10.00-10.10Avasõnad, tervitus Eesti Maaülikooli rektorilt
10.10-10.40Waste2Taste: tööstuse kõrvalsaaduste väärtustav taaskasutus kõrgema lisandväärtusega toodeteks - Petras Rimantas Venskutonis (Kaunase Tehnikaülikool, Leedu)
10.40-11.25EMÜ toiduhügieeni ja –ohutuse valdkonna teadustöö ning koostöövõimalused ettevõtetega - Mati Roasto (EMÜ)
11.25-12.00Piimatootmise kõrvalsaaduste väärindamisest - Ivi Jõudu (EMÜ)
13.00-13.20Aiandustootmises tekkivate mahlapressjääkide kasutamine liha- ja kalatoodete väärindamisel - Reelika Rätsep (EMÜ)
13.20-13.40Pihlaka pressjäägi kasutamine lihapallides - Viive Sarv (EMÜ)
13.40-14.00Toore liha säilitamisel tekkivate protsesside hindamine - Alar Sünter (EMÜ)
14.00-14.20Uuenduslikud kaerajoogi tehnoloogiad ja nende panus tervislike toiduainete tootmisesse - Monica Nabil Gayed Ibrahim (EMÜ)
14.20-14.40Patogeenidega saastumise algpõhjuste analüüs - Mihkel Mäesaar (EMÜ)
15.10-15.40Taimedes sisalduvate mürkainete kandumine inimeseni loomsete toitude kaudu - Tõnu Püssa (EMÜ)
15.40-16.10BIOCOAT – juustu säileaja pikendamine– Liis Lutter (BioCC OÜ)
16.10-16.40Liivimaa Lihaveise koostöökogemustest Eesti Maaülikooli teadlastega innovatsiooniklastri projektides – Airi Külvet (Liivimaa Lihaveis MTÜ)

 

TERVE LOOM
2. märts

10.00-10.30Somaatiliste rakkude eristamine – uus võimalus Eesti piimakarjakasvatajatele - Kaivo Ilves (EMÜ)
10.30-11.00Üldine põletikuvastus vastsündinud mäletsejatel – kohanemine emakavälise keskkonnaga? - Marina Loch (EMÜ)
11.00-11.30Erinevate söödalisandite mõju piimalehma söömusele, toodangule ja ainevahetusele üleminekuperioodil - Priit Karis (EMÜ)
11.30-12.00Ameerika haudmemädaniku esinemine Eesti mesilaste tarulangetises - Sigmar Naudi (EMÜ)
13.10-13.30Nutika tehnoloogia kasutamine loomade heaolu parandamiseks - Clive Phillips (Curtin University, Austraalia). Slaidid eesti keeles
13.30-13.50Lisandväärtuse andmine kohalike tõugude piimale - Liis Lutter (BioCC OÜ)
13.50-14.10Kärbsevaklade söötmise mõju kesikute juurdekasvule - Varpo Vare (EMÜ)
14.40-15.00Nahaaluse temperatuuri mõõtva mikrokiibist - Tarmo Niine (EMÜ)
15.00-15.20Astelpaju kõrvalsaadused söödalisandina loomakasvatuses - Marko Kass (EMÜ)

POSTERETTEKANDED

TERVE LOOM

Alo Tänavots, Andres Aland, Eugen Kokin - Livestocksense – Täppispidamise kasutamine Eesti seakasvatussektoris: suhtumine ja rakendamist takistavad tegurid

Annika Vilem, Imbi Nurmoja, Lea Tummeleht, Arvo Viltrop - Sigade Aafrika katku viiruse geneetiline varieeruvus Eestis

Dunja Malenica, Marko Kass, Rajeev Bhat - Taimsete jäätmete säästev kasutamine loomasööda tootmiseks

Eveli Somelar, David Arney, Joaquim Fernando Moreira Da Silva - Piimaveiste võimalikud heaoluprobleemid aastaringsetes karjatamissüsteemides

Madhusha Prasadani, Hanno Jaakson, Vallo Volke, Aneta Andronowska, Suranga Kodithuwakku, Alireza Fazeli - Milk extracellular vesicles as a potential tool for early-stage detection of insulin resistance in dairy cows

Merike Henno, Meelis Ots, Kaivo Ilves, Aire Pentjärv - Piimarasva rasvhappeline profiil − abivahend lüpsilehmade söötmise optimeerimisel

TERVISLIK TOIT

Kadrin Meremäe, Mati Roasto, Dea Anton, Marek Tepper, Terje Elias, Kristi Kerner, Reelika Rätsep,, Tõnu Püssa - Taimsete lisandite mõju verivorstide säilivusele ja kvaliteedile

Mati Roasto, Kadrin Meremäe, Julia Koskar, Terje Elias, Reelika Rätsep - Valmistoidu nakatamiskatsed L. monocytogenes´ga

Alar Sünter, Tõnu Püssa, Piret Raudsepp, Artur Kuznetsov - Toores lihas toimuvate protsesside jaotumine perioodideks ATP laguproduktide sisalduste muutumise alusel

 

Konverents "Terve loom ja tervislik toit 2022" 

2.-3. märts 2022
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

 Konverentsi kogumik

 
2. MÄRTS – TERVISLIK TOIT
 

9:00-10:00Registreerumine kohapealsetele osalejatele
SESSIOON I
10:00Avasõnad
10:05Toiduohutuskultuuri kujundamine, säilitamine ja hindamine - Katrin Laikoja, EMÜ
10:30Põhimõtted veiseliha kvaliteedi arendamisel, muutes lihaveise geneetilist tausta ja söötmist – Liisa Keto, LUKE (Soome)
11:00Toiduraiskamisest ja jäätmetest toidutööstuse vaatenurgast - Triin Kõrgmaa, AS Salvest 
11:30Hakklihatoodete riknemise pidurdamine taimsete tootmisjääkidega - Tõnu Püssa, EMÜ
12:00Lõunal postrite tutvustus
SESSIOON II
13:00Mikrobioloogilised ohud toidus - olukord Eestis ja EL-is - Mati Roasto, EMÜ
13:20Molekulaarsete meetodite kasutamine toiduainetööstuses – toiduohutuse juhtumiuuringu näitel - Mihkel Mäesaar, EMÜ
13:40Komplekssed kestvuskatsed toidu säilimisaja määramiseks – Julia Koskar, EMÜ, VTL
14:00Mahetoidukäitlejate toiduohutuse alase küsitluse tulemused - Elen Peetsmann, EMÜ Mahekeskus SA
14:20Fermenteeritud mustika-lutsernijoogi mõju enesetundele ja tervisenäitajatele - Merle Rätsep, BioCC
14:40Piimhappebakterite ja pärmseente elulemus lüofiliseeritud tatraleivajuuretistes - Liis Lutter, EMÜ
 Sirutuspaus 15 min
SESSIOON III
15:15Viimaseid T&A tegevuse tulemusi (2019-2022): ERA-Chair Valortech Eesti Maaülikoolis - Rajeev Bhat, EMÜ Valortech
15:35Pihlaka väärindamine kasutades uuenduslikke tehnoloogiaid - Viive Sarv, EMÜ Valortech
15:50Dieetkiud astelpajujääkidest – ekstraheerimine, optimeerimine ja rakendused - Shehzad Hussain, EMÜ Valortech
16:05Viinamarjakasvatuses tekkivate jääkide väärindamise võimalused - Reelika Rätsep, EMÜ Valortech
16:20Perspektiivikaid meetodeid kaeravalkude kasutamiseks toiduainetööstuses - Monica Nabil Gayed Ibrahim, EMÜ Valortech
16:35Toidutööstuse jäätmete ja kõrvalsaaduste säästev kasutamine loomasööda arendamiseks - Dunja Malenica, EMÜ Valortech
16:50Õlide eraldamine ebaküdoonia veini jäägist superkriitilise ekstraktsiooni abil - Sana Ben Othman, EMÜ Valortech
17:05Bioplasti tootmise võimalused Eesti toidutööstuse jäätmetest ja kõrvalsaadustest - Katrin Jõgi, EMÜ Valortech

 
3. MÄRTS – TERVE LOOM
 

8:45-9:30Registreerumine kohapealsetele osalejatele
SESSIOON I
9:30Loomakasvatus ja rohepoliitika - Riina Maruštšak, EPKK
10:00Hummuli Agro OÜ piimakarjakasvatusest süsiniku jalajälje vähendamise ja energiakriisi taustal - Are Selge, Hummuli Agro OÜ
10:30Piimatootmise, maakasutuse muutuse ja kasvuhoonegaaside heitkoguste seosed – Jelena Ariva, EMÜ
11:00Metaani produktsioon ja selle vähendamise võimalused veistel - Mohammad Ramin, Rootsi Põllumajandusülikool
11:30Suure piimatoodangu võlu ja valu - Andres Valdmann, EMÜ
12:00Lõunal postrite tutvustus
SESSIOON II
13:00ZnO free diet and biosecurity - Laurent Roger, DSM
13:30Seafarmide bioturvalisus salmonella perspektiivist Eestis - Arvo Viltrop, EMÜ
14:00Bioturvalisuse meetmed Salmonella kontaminatsiooni vastu Euroopa tapamajades - Tarmo Niine, EMÜ
14:30Vähendatud ZnO sisaldusega ratsiooni söötmine põrsastele - katsete tulemusi Eesti seakasvatusest - Varpo Vare, EMÜ
 Sirutuspaus 5 min
SESSIOON III
15:05Heintaimiku fungitsiididega töötlemise mõju silo fermentatsioonile ja mükotoksiinide sisaldusele - Andres Olt, EMÜ
15:25Nutikad väikemäletsejate pidamise tehnoloogiad - Peep Piirsalu, EMÜ
15:40Meemesilaste (Apis mellifera L.) talvise ja suvise hukkumise riskitegurid - Lea Tummeleht, EMÜ
 Parimate stendiettekannete välja kuulutamine – AS Dimedium
 Sirutuspaus 15 min
SESSIOON IV
16:20Toitumuse automaatse hindamise kasutamine söötmiskorralduse haldamisel piimafarmis - Hanno Jaakson, EMÜ
16:40Genoomhinnatud EPK ja EHF lehmikute geneetiline varieeruvus - Tõnu Põlluäär, EMÜ
17:00Piimalehmade praakimise põhjuste analüüs praakimisankeeti kasutades - Kerli Mõtus, EMÜ
17:20Vasikatalitajate suhtumine ja isikuomadused ning seos vasikate suremusega – Dagni-Alice Viidu, EMÜ

POSTERETTEKANDED

TERVE LOOM

Alo Tänavots, Aarne Põldvere, Tea Liping, Raivo Laanemaa - EMISTE PRAAKIMISE PÕHJUSED NING NENDE SEOS POEGIMISKORRA JA PRAAKIMISAASTAGA

Kaarel Sild, Alo Tänavots, Tõnu Põlluäär, Heli Kiiman - LEVINUIMATE LIHAVEISETÕUGUDE LIHAJÕUDLUSE VÕRDLUS

Kristi Kerner, Alo Tänavots, Alar Meltsov - PROJEKT SAAREVEIS Parim poster 2022

Marko Kass, Merko Vaga, Merko Vaga, Marie J. Haskell - VASIKA AKTIIVSUSE SEOS KEHATEMPERATUURI JA TERVISEGA

TERVISLIK TOIT

Berit Sootak, Anna Pisponen - EBATRADITSIOONILISE TOORAINE KASUTAMINE MADALA GLUTEENISISALDUSEGA ÕLLE TEHNOLOOGIAS Parim poster 2022

Dea Anton, Linda Rusalepp, Kadrin Meremäe, Uko Bleive, Reelika Rätsep, Hedi Kaldmäe, Mati Roasto, Tõnu Püssa -  POLÜFENOOLID TOMATI PRESSJÄÄKIDES

Elen Peetsmann, Mati Roasto, Katrin Laikoja, Anne Luik - PROJEKTI SAFE-ORGfood MAHETOIDUKÄITLEJATE TOIDUOHUTUSE ALASE TEADLIKKUSE TÕSTMISEKS

Ivi Jõudu, Evelin Loit - ResTA 28 "TERAVILJA JA ÕLIKULTUURIDE VÄÄRINDAMINE"

Ivi Jõudu, Piia Pääso - EMÜ TOIDU- JA KÕRVALSAADUSTE VÄÄRINDAMISE TEHNOLOOGIATE ERA ÕPPETOOL (VALORTECH)

Julia Koskar, Mati Roasto - KOMPLEKSSE KESTVUSKATSE DISAINIMINE TOIDU SÄILIMISAJA MÄÄRAMISEKS

Posterettekandeid toetas

 

Kogumik on finantseeritud Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist Eesti Maaülikooli ASTRA projektist “Väärtuasehalapõhine biomajandus” raames.

 

Terve loom ja tervislik toit 2021,
toimus 3.-4. märtsil 2021
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

 Konverentsi kogumik

Tervislik toit

KOLMAPÄEV, 3. märts

Kõnejuht: Marko Kass
09.40-09.55SISSELOGIMINE
09.55-10.05Avasõnad, videotervitus Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassenilt
10.05 - 10.40Toidutekkelised haiguspuhangud: põhjused ja ennetamise võimalused
Mati Roasto, Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool
10.40 - 11.00Toidupatogeenide tuvastamine toidutootmise ja -töötlemise ahelas kasutades molekulaarseid analüüsimeetodeid
Mihkel Mäesaar, Eesti Maaülikool
5 MINUTIT PAUSI
11.05-11.40Toidu märgistamise valdkonna uued algatused
Anneli Tuvike, Maaeluministeerium
11.40 - 12.10Roheline piim – kas tulevikutoit või ulme?
Ülo Kivine, Tere AS/Farmi
12.10 - 13.00Paus ja stendiettekannete tutvustamine 30 minutit
Kõnejuht: Katrin Laikoja
13.00-13.30Taimetoitlusega seotud soovitused ja ohud
Marit Priinits, Tervise Arengu Instituut
13.30-14.00Väiketootja kogemus eksporditurgudele sisenemisel
Hardi Põder, Chaga Health
5 MINUTIT PAUSI
14.05-14.30Kaerajookide eelised taimsete jookide turul
Monica Nabil, Eesti Maaülikool
14.30 - 14.50Kaubanduslike pärmide mõju kombucha omadustele samaaegsel kääritamisel
Maarja Abel, Eesti Maaülikool
14.50 - 15.00PAUS
15.00-15.30Listeria monocytogenes’e esinemine ja taimsete lisandite antibakteriaalne toime lihatoodetes
Julia Koskar, Eesti Maaülikool
15.30-15.50Kampülobakterid liha tootmise ahelas
Triin Tedersoo, Eesti Maaülikool
5 MINUTIT PAUSI
15.55-16.15Taimsete tootmisjääkide kasutamine liha- ja kalatoodete väärindamiseks
Reelika Rätsep, Eesti Maaülikool
16.15-16.35Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud toidus
Sirje Jalakas, Eesti Maaülikool
16.35 - 17.00KOKKUVÕTE-PÄEVA LÕPETAMINE

Terve loom

NELJAPÄEV, 4. märts

Kõnejuht: Marko Kass
09.15-09.30SISSELOGIMINE
09.30-09.55Nakkushaiguste levimus ja seos praakimisega Eesti piimaveisekarjades
Triin Rilanto, Eesti Maaülikool
09.55-10.30Eesti piimaveisefarmide bioturvalisus ja seos nakkushaiguste esinemisega
Kerli Mõtus, Eesti Maaülikool
5 MINUTIT PAUSI
10.40 - 11.05Piimaveisefarmide vasikatalitajaid motiveerivad tegurid ja seos vasikate suremusega
Dagni-Alice Viidu, Eesti Maaülikool
11.05 - 11.40Sponsorloeng  Smart Farm esitleb: Kõik, mida mõõdad, läheb paremaks
Katri Puusepp ja Sven Saal, Dimedium
11.45 - 12.15Pandeemia mõjud sektorile ja riiklikud tegevused
Tiina Saron, Maaeluministeerium
12.15 - 13.00PAUS ja stendiettekannete tutvustamine 30 min
Kõnejuht: Priit Päkk
13.05 - 13.35Sigade Aafrika katku putuksiirutajad
Reet Herm, Eesti Maaülikool
13.35-14.05Sigade Aafrika katku olukorrast meil ja EL-is
Arvo Viltrop, Eesti Maaülikool
14.05-14.30Võõrdepõrsaste juurdekasvu dünaamika kuivsöötmisel
Varpo Vare, Eesti Maaülikool
14.30 - 14.40Sigade Aafrika katku tõrjemeetmete aktsepteeritus seapidajate pool
Lidiia Moskalenko, Eesti Maaülikool
14.40-14.50Stendiettekande preemiad
14.50-15.20BovINE Euroopa lihaveise innovatsiooni võrgustikust
Airi Külvet, Liivimaa Lihaveis
15.20-15.30PAUS
15.30-16.00Eesti Liha tootjaorganisatsioon – võimalused ja koostöö
Anu Hellenurme, Põllumajandus- ja Kaubanduskoda
16.00 - 16.35Lammaste ja kitsede täppispidamine ja digitaaltehnoloogia
Peep Piirsalu, Eesti Maaülikool
16.35 - 17.00Eesti piimaveiste populatsiooni hindamine genoomaretusväärtuste alusel
Tõnu Põlluäär, Eesti Maaülikool/Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu
17.00-17.20Toitumuse automaatse hindamise süsteemi kasutamine optimaalse seemendusaja määramiseks piimafarmis
Hanno Jaakson, Eesti Maaülikool
17.20-17.40KONVERENTSI LÕPETAMINE

STENDIETTEKANDED

TERVE LOOM

 LUUDE VAAGNAPÕHJA MINERAALNE TIHEDUS LEHMADEL
Esta Nahkur, Vladimir Andrianov, Aimar Namm, Taavi Torga, Andres Arend, Marina Aunapuu
 HEINTAIMIKU FUNGITSIIDIDEGA TÖÖTLEMISE MÕJU SILO FERMENTATSIOONILE JA MÜKOTOKSIINIDE SISALDUSELE
Andres Olt , Kaire Loit, Britt Puidet , Tõnu Püssa , Märt Riisberg, Meelis Ots
 EESTI HOBUSETÕUGUDE GENEETILINE MITMEKESISUS JA SUGULUS TEISTE TÕUGUDEGA
Erkki Sild
 HINGELDAMISE SKOOR KUI KUUMASTRESSI MÕÕDIK LAMMASTEL JUURDEPÄÄSUGA JA JUURDEPÄÄSUTA VARJUALUSELE
G. Marcone, T. Kaart, P. Piirsalu, D.R. Arney
 AVALIK ARVAMUS JA TEADMISED LOOMA HEAOLU KOHTA HIINAS
Francesca Carnovale , Xiao Jin, David Arney, Kris Descovich, Wenliang Guo, Binlin Shi, Clive J.C. Phillips
 KÄITUMUSLIKUD BIOMARKERID VASIKA HAIGUSTE AVASTAMISEL
Marko Kass, Marie Haskell 

 

TERVISLIK TOIT

 SALMONELLOOSI HAIGESTUMINE EESTIS
Kaisa Kuus, Mihkel Mäesaar, Mati Roasto
 LISTERIA MONOCYTOGENES JA SELLE KASVUPOTENTSIAAL TAIMSETE LISANDITEGA RIKASTATUD RTE LIHATOODETES
Julia Koskar, Dea Anton, Piret Raudsepp, Kadrin Meremäe, Toomas Kramarenko, Mati Roasto
 POLÜFENOOLID ÕUNTES
Dea Anton, Linda Rusalepp, Reelika Rätsep, Hedi Kaldmäe, Uko Bleive, Mati Roasto, Tõnu Püssa
 TERMOFIILSED KAMPÜLOBAKTERID
Triin Tedersoo, Mati Roasto, Kadrin Meremäe

ETTEKANNETE VIDEOD

 

Kaerajookide eelised taimsete jookide turul
Monica Nabil, Eesti Maaülikool

 

Toidutekkelised haiguspuhangud: põhjused ja ennetamise võimalused
Mati Roasto, Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool

 

Toitumuse automaatse hindamise süsteemi kasutamine optimaalse seemendusaja määramiseks piimafarmis
Hanno Jaakson, Eesti Maaülikool

 

Toidu märgistamise valdkonna uued algatused
Anneli Tuvike, Maaeluministeerium

 

Eesti Liha tootjaorganisatsioon – võimalused ja koostöö
Anu Hellenurme, Põllumajandus- ja Kaubanduskoda

 

Smart Farm esitleb: Kõik, mida mõõdad, läheb paremaks
Katri Puusepp ja Sven Saal, Dimedium

 

Terve loom ja tervislik toit 2020,
toimus 4.-5. märtsil 2020
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

 Konverentsi kogumik /  Fotod

Tervislik toit

KOLMAPÄEV, 4. märts

kõnejuht: Marko Kass
09.00-10.00Registreerimine, tervituskohv
10.00-10.05Avasõnad, tervitus Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassenilt
10.05-10.30 ​Toidutootmise kõrvalsaaduste väärindamine
Rajeev Bhat, Eesti Maaülikool Ivi Jõudu, Eesti Maaülikool
10.30-11.00 ​Tarbijate toiduohutuse alane kindlustunne ja selle mõõtmine
Ants-Hannes Viira, Eesti Maaülikool
11.00-11.30 ​Toiduohutuse poliitika suundumused
Hendrik Kuusk, Maaeluministeerium
11.30-12.00 ​Viinamarjakasvatuse kõrvalsaaduste väärindamine
Kadri Karp, Eesti Maaülikool
12.00-13.00LÕUNA ja stendiettekannetega tutvumine
Kõnejuht: Katrin Laikoja
13.00-13.30 ​Listeria monocytogenes – probleemi olemus ning ohjamise võimalused
Mati Roasto, Eesti Maaülikool
13.30-14.00 ​ Taimede kaudu toitu jõudvad mürgid
Tõnu Püssa, Eesti Maaülikool
14.00-14.30 ​Beebitoitude väljatöötamine koostöös maaülikooliga
Kaia Sink, Saaregurmee OÜ
14.30-15.00 ​Salmonelloos inimestel ning salmonellade esinemine lihatootmise ahelas
Kaisa Kuus, Veterinaar- ja Toidulaboratoorium ja Mati Roasto, Eesti Maaülikool
15.00-15.30KOHVIPAUS
15.30-16.00 ​ Lambapiima tootmine ja töötlemine
Annemari Polikarpus, Viinamärdi talu
16.00-16.20 ​Lambapiima koostis ja tehnoloogilised omadused
Vilma Tatar, Eesti Maaülikool
16.20-16.40 ​Juustu soolvee kvaliteet
Helena Andreson, Eesti Maaülikool
16.40-17.00 ​EIT Food: kestlikud tarneahelad toorainest tarbijateni
Justin Hein, BioCC OÜ

Terve loom

NELJAPÄEV, 5. märts

kõnejuht: Marko Kass
09.00-09.30Kogunemine, tervituskohv
09.30-10.00 ​Antibiootikumide kasutamine loomakasvatuses
Birgit Aasmäe, Eesti Maaülikool
10.00-10.30 ​ Sugupullide sperma kvaliteedist
Peeter Padrik, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu
10.30-11.00 ​ Ülemineku- ja poegimisjärgse perioodi söötmine
Onno Breitsma, Centurion, Austria
Loengut toetab Anu Ait OÜ 
11.00-11.30 ​ Poollooduslikud rohumaad lihaveiste ja lammaste söödabaasina
Meelis Ots, Eesti Maaülikool
11.30-12.00 ​Euroopa Liidus registreeritud Eesti söödalisandid
Timo Jaaska, BioCC OÜ
12.00-13.00LÕUNA ja stendiettekannetega tutvumine
Kõnejuht: Priit Päkk
13.00-13.30 ​ Digilahendused veiselaudas
Sven Saal, Dimedium
Loengut toetab Dimedium AS
13.30-14.00 ​Mobiilirakendus veiste TRSS-i koostamiseks
Pekka Kilpeläinen, Oulu Ülikool
14.00-14.20 ​ Lammaste käitumine ja kuumastress
Giovanni Marcone, Eesti Maaülikool
14.20-14.40 ​ Tavatootmise ja mahesigade tervisliku seisundi ning heaolu võrdlus
Johanna Piibor, Eesti Maaülikool
14.40-15.00 ​ Karjatamiseprojekti GrazyDaiSy tulemustest
Ragnar Leming, Eesti Maaülikool
15.00-15.20KOHVIPAUS
15.20-15.40 ​ Kas piimalehmade ettesöötmine poegimiseelselt vajalik?
Meelis Ots, Eesti Maaülikool
15.40-16.00 ​Piimaveise söötmise kinnisperioodi lõpul
Tuomo Kokkonen, Helsinki ülikool
16.00-17.30Paneeldiskussioon – KINNISLEHMA SÖÖTMINE – modereerib Priit Karis
17.30KONVERENTSI LÕPETAMINE

Stendiettekanded

 Glükoosi-galaktoosisiirupi tootminening selle kasutamine erinevates toodetes
Irina Stulova, Marie Kriisa, Agita Opmane, IlzeBogdanova

 Valkude eraldamine toiduainetööstuse kõrvalproduktidest: õllerabast ja rapsipressjäägist
Marie Kriisa, Maret Viirma, Anastassia Taivosalo, Tiina Kriščiunaite, Mary-Liis Kütt, EneViiard, Raivo Vilu

 Multilookus järjestuse tüpiseerimine (MLST) C. jejuni näitel
Mihkel Mäesaar, Mati Roasto

 Proteoglükaanide sisaldus veise vaagnaliiduses Content of proteoglycans in the bovine pelvic symphysis
Esta Nahkur, Aimar Namm, Taavi Torga, Andres Arend, Marina Aunapuu

 The effects of heat stress on sheep welfare during live export voyages from Australia to the Middle East
Francesca Carnovale, Clive J. C. Phillips

 Salmonella enterica subsp. enterica Eesti liha tootmise ahelas
Kaisa Kuus, Toomas Kramarenko, Mihkel Mäesaar, Mati Roasto

 Taimsete ekstraktide kasutamine lihatoodetes
Kristi Kerner, Ivi Jõudu, Alo Tänavots, P.R . Venskutonis
PARIM TOIDUTEEMALINE stendiettekanne (koostööpartner SirLoin OÜ)

 Rota -ja koronaviiruse ning enterotoksilise ja koronaviiruse ning enterotoksilise E. coli vastase poegimiseelse vaktsineerimisprogrammi rakendamine ja selle mõju vasikate elumusele Eesti piimaveisefarmides
Dagni -Alice Viidu, Carmen Kuningas, Kerli Mõtus
PARIM LOOMATEEMALINE stendiettekanne (koostööpartner Alltech Eesti OÜ)

 Eesti piimaveiste ülegenoomneanalüüs: eesti holsteinversuseesti punane tõug
Sirje Värv, Erkki Sild, Krista Jõgi, Tanel Kaart, Haldja Viinalass

 

Konverentsi kogumikku finantseeriti Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist
Eesti Maaülikooli ASTRA projektist “Väärtuasehalapõhine biomajandus"

Terve loom ja tervislik toit 2019,
toimus 6.-7. märtsil 2019
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

 Konverentsi kogumik /  Fotod

Tervislik toit

KOLMAPÄEV, 6. märts

kõnejuht: Marko Kass
09.00-10.00Registreerimine, tervituskohv
10.00-10.05Avasõnad
Tervitus Eesti Maaülikooli rektorilt hr Mait Klaassenilt
10.05-10.30 ​EMÜ Toidu- ja kõrvalsaaduste väärindamise tehnoloogiate ERA õppetoolist
Ivi Jõudu, Eesti Maaülikool
10.30-11.00 ​Toiduhügieeni koolitused toidukäitlemise ettevõtete töötajate hoiakute kujundajana
Katrin Laikoja, Eesti Maaülikool
11.00-11.30 ​Akrüülamiid toidus
Terje Elias, Eesti Maaülikool
11.30-12.00 ​Nanotehnoloogiad ja nanoosakeste kasutamine toiduainetetööstuses
Kaja Kasemets, Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituut
12.00-13.00LÕUNA. Stendiettekannete tutvustus
kõnejuht: Katrin Laikoja
13.00-13.30 ​Võitlus tervisliku toitumise eest 20. sajandi alguskümnendeil
Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseum
13.30-14.00 ​Läbipaistev toiduohutus kogu tarneahela lõikes
Katrin Liivat, Food Docs OÜ
14.00-14.30 ​Liha ja kala värskuse määramise uudsest meetodist
Tõnu Püssa, Eesti Maaülikool
14.30-15.00 ​Lenduvate orgaaniliste ühendite roll leivajuuretises
Liis Lutter, Eesti Maaülikool
15.00-15.30KOHVIPAUS
15.30-16.00 ​Loomse toiduga seotud müüdid
Kersti Ehrlich-Peets, BioCC OÜ
16.00-16.20 ​Lihatoodete väärindamine taimsete lisanditega - kokkuvõte rahvusvahelise projekti tulemustest
Piret Raudsepp, Dea Anton, Eesti Maaülikool
16.20-16.40 ​Mida pakub EIT toiduvõrgustik praktikule ja teadlasele?
Andre Veskioja, BioCC OÜ
16.40-17.00 ​Eesti Maaülikooli mikromeierei seadmepargi ülevaade
Tauno Mahla, Eesti Maaülikool
17.30PÄEVA LÕPETAMINE
17.45Toidulabori külastus (ainult eelregistreerumisega), kestvus 30 minutit
19.00Õhtusöök eelregistreerumisega kohvikus Werner (Ülikooli 11, 51003 Tartu)
(õhtusöögi tasu on 27,50€ , vajalik eelregistreerimine)

Terve loom

NELJAPÄEV, 7. märts

kõnejuht: Marko Kass
09.00-09.30Kogunemine, tervituskohv
09.30-10.00 ​Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS praktiku teenistuses ja ootused teadlastele
Kaivo Ilves, Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS
10.00-10.30 ​Piimalehmade sigimine. Uued tehnoloogiad ja metaboolne stress
Andres Valdmann, Eesti Maaülikool
10.30-11.00 ​Herd Navigatori ökonoomika ja kasutajakogemus farmis
Kärt Kalvet, DeLaval OÜ
11.00-11.30 ​Insuliini resistentsus ja varurasvade kasutamine piimaveistel
Hanno Jaakson, Eesti Maaülikool
11.30-12.00 ​Põllumajanduse tarneahel – ühendades, mitte aheldades
Pilleriin Puskar, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda
12.00-13.00LÕUNA ja stendiettekandesessioon
kõnejuht: Priit Päkk
13.00-13.30 ​Sigade Aafrika katku viiruse geneetilisest varieeruvusest
Annika Vilem, Eesti Maaülikool, Veterinaar- ja Toidulaboratoorium
13.30-14.00 ​Lammaste käitumiseelistused aastaringsel väljaspidamisel
Peep Piirsalu, Eesti Maaülikool
14.00-14.30 ​Karjatervise programmi rakendamine Eesti piimaveisekarjades
Kerli Mõtus, Eesti Maaülikool
14.30-15.00 ​Lehmade praakimine – põhjused ja riskitegurid
Triin Rilanto, Eesti Maaülikool
15.00-15.30KOHVIPAUS (enne pausi kuulutatakse välja parimad stendiettekanded), toetab AS Dimedium
15.30-16.00 ​Põhjamaine linnukasvatus
Eve Samuli, HKScan Estonia
16.00-16.30 ​Kinnislehmade toitumuse ja energia söömuse vaheline seos
Priit Karis, Eesti Maaülikool
16.30-17.00 ​Piimalehmade ja vasikate hukkumise karjataseme riskitegurid
Kaari Reimus, Eesti Maaülikool
17.00Konverentsi lõpetamine

Stendiettekanded

Toit

 Eesti Maaülikooli Toidu -ja kõrvalsaaduste väärindamise väärindamise tehnoloogiate tehnoloogiate ERA õppetool (VALORTECH)
Ivi Jõudu, Piia Pääso

 C-vitamiini ja B-grupi vitamiinide sisaldus õuna eri osades ning nende kadu õunamahla ja õunamahla pressimisjääkidest õunapüree tootmise protsessis
Rain Kuldjärv, Anastassia Bljahhina

 Lihatoodete rikastamine taimsete lisanditega
Piret Raudsepp, Dea Anton, Kadrin Meremäe, Mati Roasto, Tõnu Püssa

 Kasemahla siirup jäätise magustajana
Andres Sats, Katrin Laikoja, Katrin Rünk

 Laagerdusaja ja töötlusmeetodite mõju lihaveise kolme lihase mõnedele omadustele
Riina Soidla, Kristi Kerner, Marek Tepper, Tanel Kaart, Alo Tänavots

 Eestis tapetud nuumsigade rümbanäitajatest 2007.–2018. aastatel
Alo Tänavots, Aarne Põldvere

Loom

 Monensiini mõju ainevahetusele ja piima rasvhappelisele profiilile eesti holsteini lehmadel
Priit Karis, Merike Henno, Tiia Ariko, Hanno Jaakson, Katri Ling, Meelis Ots

 GazyDaiSy. Uuenduslikud, jätkusuutlikud ja karjatamisel põhinevad piimatootmissüsteemid
Ragnar Leming,Marko Kass

 Veiste vaagnapõhja luukoe ja osteotsüütide pilootuuring
Esta Nahkur, Aimar Namm, Taavi Torga, Andres Arend, Marina Aunapuu

 Silo kvaliteedi parandamine bakterjuuretisega Lactobacillus plantarum TAK 59
Andres Olt, Epp Songisepp, Meelis Ots

 Grupeerimise mõju lehma ja mullika käitumisele
Maria Soonberg, Marko Kass, Tanel Kaart, Rosie Barraclough, Marie Haskell, David Arney

 

Konverentsi kogumikku finantseeriti Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist
Eesti Maaülikooli ASTRA projektist “Väärtuasehalapõhine biomajandus"

Terve loom ja tervislik toit 2018,
toimus 7.-8. märtsil 2018
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

 Konverentsi kogumik /  Fotod

Tervislik toit

KOLMAPÄEV, 7. märts

kõnejuht: Marko Kass
9.00-10.00Registreerimine, tervituskohv
10.00-10.05Avasõnad Tervitus Eesti Maaülikooli rektor hr Mait Klaassen
10.05-10.30Toiduteaduse valdkonna arengutest VL instituudis Toomas Tiirats, Eesti Maaülikooli VL instituudi direktor
10.30.-11.00Meemürgid Tõnu Püssa, Eesti Maaülikool
11.00-11.30Lahing võltsitud toidule Riin Rebane, Tartu Ülikool
11.30-12.00Liha, mis väärib väärtustamist! Lauri Bobrovski, Sirloin OÜ
12.00-13.00LÕUNA
12.00-12.40EMÜ toidulabori külastus (ainult eelregistreerunutele)
13.00-13.30Stendiettekannete tutvustus - kõnejuht Marko Kass
kõnejuht: Katrin Laikoja
13.30-14.00Innovaatilise tehnoloogia kasutamine mahlatööstuses Kairi Ramjalg, HeyDay Organic OÜ
14.00-14.30Toidu säilimisaegade määramise juhend Mati Roasto, Eesti Maaülikool
14.30-15.00Ukraina kogemus kohaliku seadusandluse Euroopa Liidu nõuetega vastavusse viimisel Natalia Povarova, Odessa Riiklik Toidutehnoloogia Akadeemia
15.00-15.30KOHVIPAUS
15.30-16.00Challenge-testide kasutamine toidu mikrobioloogias Julia Koskar, Eesti Maaülikool
16.00-16.30Mikroobidest võis Helena Andreson, Eesti Maaülikool
16.30-17.00Kas pakendita või pakendiga, ja millisega?  Uno Mäeorg, Tartu Ülikool
17.00-17.30Toidu nüüdisaegsed tervislikkuse tagamismõõdikud Merle Rätsep, BioCC OÜ
17.30Päeva lõpetamine
17.45EMÜ toidulabori külastus (ainult eelregistreerunutele)
19.00Õhtusöök etteregistreerimisega restoranis Ülikooli Kohvik  (õhtusöögi tasu on 25€ , vajalik eelregistreerimine)

Terve loom

NELJAPÄEV, 8. märts

kõnejuht: Marko Kass
9.00-9.30Kogunemine, tervituskohv
9.30-10.00Ülevaade eestimaise vasikate startersööda väljatöötamise uuringust Kristiina Märs, Anu Ait OÜ
10.00-10.30Arengud lihaveiste sektoris Kalmer Visnapuu, Eesti Lihaveisekasvatajate Selts
10.30-11.00Väiketootja kogemused lihaveiste kasvatamisel ja realiseerimisel Sulev Reelo, AS Agdeck
11.00-11.40Mõningaid aspekte lihaveisekasvatusest Stephen Hall, Eesti Maaülikooli külalisprofessor
11.40-12.10Ravimite kasutamisest loomakasvatuses Priit Päkk, Eesti Maaülikool
12.10-13.00LÕUNA, stendiettekannete sessioon
12.10-12.45EMÜ toidulabori külastus (ainult eelregistreerunutele)
kõnejuht: Priit Päkk
13.00-13.30Väiksem antibiootikumide kasutamine seakasvatuses - mõtteviisi muutus Daniel Frydendal, Rakvere Farmid
13.30-14.00Tsirkoviirus metssigadel Tõnu Järveots, Eesti Maaülikool
14.00-14.30Sigade Aafrika katku aeg-ruumilise leviku riskitegurid Tarmo Niine, Eesti Maaülikool
14.30-15.00Eesti vuti tibude ja isasvutibroilerite kasvatamise aspekte Aleksander Lember, Eesti Maaülikool
15.00-15.05Parimate stendiettekannete väljakuulutamine  Toetab Dimedium AS
15.05-15.30KOHVIPAUS
15.30-16.00Toksoplasma infektsioonid põllumajandusloomadel Eestis Maarja Tagel, Eesti Maaülikool
16.00-16.30Ülevaade maisisilo uurimustest Andres Olt, Eesti Maaülikool
16.30-17.00Monensiini mõju piimalehma ainevahetusele Priit Karis, Eesti Maaülikool
17.00-17.30Kliimamuutuste mõju veisekasvatusele Ragnar Leming, Eesti Maaülikool
17.30Konverentsi lõpetamine. Kohvilaud

 

Stendiettekanded

 SEA LIHAKEHA RASVKUDEDE VÕRDLUS Alo Tänavots, Aarne Põldvere, Riina Soidla, Annela Heidemann

 

 

Terve loom ja tervislik toit 2017,
toimus 1.-2. märtsil 2017
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
 Konverentsi kogumik /  Päevakava /  Fotod

KOLMAPÄEV 1. märts
Tervislik toit – kõnejuht Marko Kass
09.00-10.00Registreerimine, tervituskohv
10.00-10.05Avasõnad (EMÜ rektor Mait Klaassen)
10.05-10.30Eesti põllumajanduse ja toidutootmise arenguvõimalused (Toomas Kevvai, Maaeluministeerium)
10.30-11.00Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut – täna ja homme (Toomas Tiirats, EMÜ)
11.00-11.30Neuroturundus toiduainetööstuses? (Andres Kuusik, TÜ)
11.30-12.00Juust – iga piima unistus! (Erika Pääbus, Andre Farm)
12.00-13.00LÕUNA
13.00-13.20Stendiettekannete tutvustus - kõnejuht
Tervislik toit – kõnejuht Katrin Laikoja
13.20-13.50Toitumisnõustamise ja -teraapia areng Eestis (Siret Saarsalu, Nutrilligent OÜ)
13.50-14.20Eesti rahva toidueelistused (Eha Nurk, TAI)
14.20-14.50Väiketootja kogemus (Anu Zinovjev, Convi Food Sweets)
14.50-15.10KOHVIPAUS
15.10-15.30Toidulisandid (Tõnu Püssa, EMÜ)
15.30-15.50Nitraadid ja nitritid lihatoodetes (Terje Elias, EMÜ)
15.50-16.10Tervislik toit (Mati Roasto, EMÜ)
16.10-16.30Soolatud ja soolamata rõõsakoorevõi kvaliteet erinevate säilitusrežiimide korral (Ivi Jõudu, EMÜ)
16.30-16.50Termotolerantsed bakterid piimas ja piimatoodetes (Priit Elias, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus)
16.50-17.10Füüsikalised ohud toidus ja nende ennetamine (Katrin Laikoja, EMÜ)
17.10-17.20PÄEVA LÕPETAMINE
19.00Õhtusöök etteregistreerumisega restoranis Rabarber (Karl Ernst von Baeri 6, Tartu)
NELJAPÄEV 2. märts
Terve loom – kõnejuht Marko Kass
09.00-09.30Registreerimine, tervituskohv
09.30-10.00Arengud sektoris (Tiina Saron, Põllumajandus- ja Kaubanduskoda)
10.00-10.30 Karjahaldus madalate piima kokkuostuhindade perioodil (Sven Tammoja, Väätsa Agro OÜ)
10.30-11.00Toitumuse automatiseeritud hindamisest lüpsilehmadel (Meelis Müil, DeLaval AS)
11.00-11.30 Söötmise ning aretuse interaktsioon (Olav Kärt, EMÜ)
11.30-12.00Ülevaade karusloomakasvatuse olukorrast (Peep Piirsalu, EMÜ)
12.00-12.10Stendiettekannete tutvustus - kõnejuht
12.10-13.00LÕUNA
Terve loom – kõnejuht Piret Kalmus
13.00-13.30 Piimalehmade endometriidi tsütodiagnostika. Tsütoloogilise endometriidi riskitegurid ja mõju tiinestumisele. (Merle Valdmann, EMÜ)
13.30-14.00Mycoplasma bovis'e põhjustatud udaranakkuse karjasisene levimus, mõju lehma udaratervisele, piimatoodangule ja –koostisele (Anri Timonen, EMÜ)
14.00-14.30Lihaveiste tervishoiust (Alar Onoper, EMÜ)
14.30-15.00Jõevähi varude seisundit ja tulevikku ohustavad faktorid Eestis - vähikatk ja invasiivsed võõrliigid (Katrin Kaldre, EMÜ)
15.00-15.30KOHVIPAUS enne pausi kuulutatakse välja parimad stendiettekanded, toetab AS Dimedium
15.30-16.00Projekti Data Driven Dairy Decisions for Farmers tutvustus (David Arney, EMÜ)
16.00-16.30Sigade Aafrika katku areng (Arvo Viltrop, EMÜ)
16.30-17.00Metaan lehmadel – oht või võimalus (Marko Kass, EMÜ)
 ettekannet ei avalikustata.

POSTRID

 Ammlehmade farmis hukkumise riskitegurid ekstensiivse pidamisviisiga lihaveisekarjades. Kerli Mõtus, Arvo Viltrop, Ulf Emanuelson

 Antotsüaanide sisalduse varieeruvus ja säilivus mõnedes Eestimaal kasvavates marjades. Piret Raudsepp, Elmo Libek, Reelika Rätsep, Ave Kikas, Asta-Virve Libek, Liina Arus, Hedi Kaldmäe ,Uko Bleive

 Fermenteeritud vadakujook parandab mõõduka kusemishäirega  patsientide elukvaliteeti. Kristo Ausmees, Kersti Ehrlich-Peets, Mirjam Vallas, Andre Veskioja, Kadi Rammul, Aune Rehema, Mihkel Zilmer, Epp Songisepp, Tiiu Kullisaar 

 Insuliini retseptori ja glükoosi transporter 4 avaldumine eesti holsteini tõugu lehmade rasvkoes sõltuvalt kinnisperioodi toitumushindest. Priit Karis, Hanno Jaakson, Katri Ling, Aire Ilves-Luht, Jaak Samarütel, Andres Valdmann, Ene Reimann, Pille Pärn, Rupert M. Bruckmaier, Josef Gross, Tanel Kaart, Meelis Ots

 Lehma emakast proovide võtmise instrumendi väljatöötamine ja kasutamine. Merle Valdmann, Andres Valdmann

 LIFE AgriAdapt: kliimamuutus Euroopas - riskid ja kohanemismeetmed tootmistasandil. Ragnar Leming, Allan Kaasik, Eha Kruus, Enn Lauringson, Priit Põldma

 Mycoplasma bovis‘e põhjustatud udaranakkuse karjasisene levimus, mõju lehma udaratervisele, piimatoodangule ja -koostisele. Anri Aino Elisa Timonen, Jørgen Katholm, Anders Petersen, Kerli Mõtus, Piret Kalmus

 Piimalehmade hukkumine ja seda mõjutavad riskifaktorid Eestis. Kaari Reimus, Toomas Orro, Ulf Emanuelson, Arvo Viltrop, Kerli Mõtus

 Piimaveise vasikate Cryptosporidium spp. nakkuse ravi neonataalperioodil halofuginoon laktaadiga. Tarmo Niine, Brian Lassen, Toomas Orro

 Rekombinatsioon kui evolutsiooniline mehhanism Campylobacter jejuni geneetilise mitmekesisuse kujunemisel. Mihkel Mäesaar, Mati Roasto

 Silo propanoolisisaldusja selleseosteistefermentatsiooninäitajatega. Maksim Runin, Andres Olt

 Uued tuuled Eesti tõuaretuse maastikul -farmipõhine veise in vitro embrüote tootmine. E. Mark, P. Pärn, J. Kurõkin, A. Kavak, A. Reilent, Ü. Jaakma

 

Terve loom ja tervislik toit 2016,
toimus 2.-3. märtsil 2016
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole.  Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi kogumik
Fotod

Konverentsi päevakava

KOLMAPÄEV, 2. MÄRTS

Plenaarsessioon – Moderator Marko Kass

09.00-10.00  Registreerimine, tervituskohv

10.00-10.05  Avasõnad (EMÜ rektor Mait Klaassen)

10.05-10.30  Biomajandus – Eesti tuleviku võti? (Ülle Jaakma, Eesti Maaülikool)

10.30-11.00  Ülevaade olukorrast seakasvatussektoris (Urmas Laht, Eesti Tõusigade Aretusühistu)

11.00-11.30  Sigade Aafrika katku 2015. aasta puhangute epidemioloogilise uuringu tulemustest (Arvo Viltrop, EMÜ)

11.30-12.00  Mahetoidu kvaliteediuuringutest (Elen Peetsmann, EMÜ)

12.00-13.00 LÕUNA

13.00-13.30 Ohutu toit (Mati Roasto, EMÜ)

13.30-14.00  TPTAKi teadus-arendustööst toiduahela ulatuses ning koostööst ettevõtetega (Ene Tammsaar, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus)

14.00-14.30  Pestitsiidide esinemine Eesti korjealade mees ja suiras: mõju meemesilastele (Reet Karise, EMÜ)

14.30-15.00  Antibiootikumiresistentsuse levikuteed (Tanel Tenson, TÜ)

15.00-15.30 KOHVIPAUS

Toidutehnoloogia ja -hügieeni paralleelsessioon
Moderaator Mati Roasto
Loomakasvatuse ja veterinaaria paralleelsessioon
Moderaator Marko Kass
15.30-16.00  Akrüülamiidid toidus (Mari Reinik, Terviseamet)15.30-16.00  Piima tilkumisest lehma udarast (Alo Tänavots, EMÜ)
16.00-16.30  Tsüanuurhappest piimas (Tõnu Püssa, EMÜ)16.00-16.30  Ovsynch sünkroniseerimisskeemi efektiivsust mõjutavad tegurid (Hannelore Kiiver, EMÜ)
16.30-17.00  Toiduohutuse juhtimissüsteemid eile ja täna (Katrin Laikoja, EMÜ)16.30-17.30  Silokindlustuslisanditest (Andres Olt, EMÜ)
17.00-17.30   SUSMEATPRO, taimsete lisandite kasutamine tervislike lihatoodete valmistamiseks (Piret Raudsepp, EMÜ)


NELJAPÄEV, 3. MÄRTS

Plenaarsessioon – Moderaator Piret Kalmus

09.00-09.30   Kogunemine, tervituskohv

09.30-10.00   Piimandussektori tulevikuvaated (Ants-Hannes Viira, EMÜ)

10.00-10.30   Kuidas päästa Eesti põllumajandus? (Vahur Tõnissoo, Eesti Põllumeeste Keskliit)

10.30-11.00   Edust väiketootjana (Jan Inno, Matsimoka OÜ)

11.00-11.30   Kasvatades õllenauti (Ilmar Räni, Õllenaut OÜ)

11.30-12.00  Uute tehnoloogiate nutikas kasutamine – kasutaja lootused vs. tootja ja turundaja ootused (Andres Valdmann, EMÜ)

12.00-13.00    LÕUNA

Toidutehnoloogia ja -hügieeni paralleelsessioon
Moderaator Katrin Laikoja
Loomakasvatuse ja veterinaaria paralleelsessioon
Moderaator Priit Päkk
13.00-13.30   Solaniin kartulis, tomatis tomatini (Dea Anton, EMÜ)13.00-13.30   Kloonembrüote ja in vitro viljastatud embrüote RNA sünteesi erinevused (Rutt Lilleoja, EMÜ)
13.30-14.00   Pärmseened piimas ja piimatoodetes (Priit Elias, TPTAK)13.30-14.00  Veiste hukkumine, selle põhjused ja riskitegurid veisefarmides (Kaari Reimus,  EMÜ)
14:00-14:30  Efektiivsete mikroorganismide mõju köögiviljadele ja nende tähtsus põllumajanduses (Margit Olle,  ETKI)14:00-14:30  Munarakkude saamine elusloomalt ja veise embrüote kehaväline tootmine (Elina Mark, EMÜ)
14.30-15.00   Müntide (Mentha) koostis ja antimikroobne toime (Karmen  Kapp)14.30-15.00  Poegimiseelse toitumushinde mõju kehavarude kasutamisele, energiabilansile ja piima- toodangule laktatsiooni alguses (Priit Karis, EMÜ)
15.00-15.10    KONVERENTSI LÕPETAMINE15.00-15.10    KONVERENTSI LÕPETAMINE

 

Konverentsi kaasrahastatakse Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitika kohase maaelu arengu teadmussiirde ja teavituse (meede 1.1) kaudu.

Terve loom ja tervislik toit 2015,
toimus 4.-5. märtsil 2015
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.
Konverentsi programm http://emu2015.publicon.ee/programm/


P O S T R I D
 
  
Fenoolsed ühendid tomatis ja nende tähtsus meie toidus (PDF)Piimhappebakteritel Lactobacillus brevis TAK 124-1 AerobEst® ja Lactobacillus plantarum TAK 59 baseeruvate silokindlustuslisandite väljatöötamine (PDF)
  
Shiga-toksiini produtseeriva E. coli geenideesinemus suurulukite rümpadel Eestis (PDF)Pühvlimullikate poegimiseelse lüpsitreeningu mõju hilisemale käitumisele ja piimatoodangule (PDF)
  
Polüfenoolide stabiilsus liha termilisel töötlemisel (PDF)Eesti piimaveiste genoomiülene assotsiatsiooniuuring sigimismarkerite tuvastamiseks (PDF)
  
Lehmade aktiivsuse muutus söödaratsiooni muutudes (PDF)LÜPSIKIIRUSE JA KARJASPÜSIVUSE SEOS EESTI HOLSTEINI JA EESTI PUNAST TÕUGU LEHMADEL (PDF)

E T T E K A N D E D
 
  
  
TOIDU- & LOOMASEKTSIOON
  
  
  
  
  
  
  

 

 


 

Terve loom ja tervislik toit 2014,
toimus 12.-13. märtsil 2014
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).
(Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele)

  
Artiklikogumik "Terve loom 2014"Toetajad
Trükikuradi poolt rikutud artikkel on eraldi alla laaditav siit:
MARKERSELEKTSIOONI VÕIMALUSTEST PIIMA KVALITEEDI PARANDAMISEL
Tanel Kaart1,2, Mirjam Vallas1,2, Sirje Värv1,2, Ivi Jõudu1,2, Haldja Viinalass1,2, Dorel Sabre1,2, Elli Pärna1,2
1Eesti Maaülikool, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
2OÜ Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus  

P O S T R I D
 
  
Analüüsid tomatiga rikastatud lihatoodetest (PDF)Piima metaboloomika – tee uute negatiivse energiabilansi biomarkeriteni? (PDF)
  
Varajane versushiline poegimisjärgse endometriidi ravi lüpsilehmadel, kasutades tseftiofuuri süsteemset manustamist koos kahe PGF2α manustamisega (PDF)Kahe erineva sööda mõju marmorvähi (Procambarus fallax f virginalis) kasvule, värvusele, suguküpsuse saabumisele ja surevusele (PDF)
  
Lüpsilehmade metaani produktsiooni prognoosimine ja sõltuvus glükogeensest lisandist (PDF)Campylobacter spp. levimus ja arvukus värskes kanabroilerilihas Eesti jaemüügi tasandil aastal 2012 (PDF)
  
Listeria monocytogenes levimus ja arvukus jaemüügi tasandil Eesti päritolu söömiseks valmis kala- ning lihatoodetes aastatel 2012 ja 2013 (PDF)Veiste herpesviirus 1 inaktiveeritud markervaktsiiniga vaktsineerimise mõju eesti piimaveise karjade tervisele ja tootlikkusele (PDF)
  
E-hepatiidist Eesti seakarjades (PDF)Loomade heaolu hindamine täppispidamisel mõõdetuna toodangu-, sigivus-ja tervisenäitajate põhjal (PDF)
  
Platsilüpsi lüpsisageduse ja automaatse lüpsiseadme mõju piimatoodangule ja kvaliteedinäitajatele erinevatel laktatsioonidel (PDF) 

E T T E K A N D E D
 
Plenaarsessioon
Kolmapäev 12.03.2014Neljapäev 13.03.2014
  
  
  
  
  
  
  
TOIDUSEKTSIOONLOOMASEKTSIOON
  
  
  
  
  
  
  

Terve loom ja tervislik toit 2013,
toimus 21.-22. märtsil 2013
Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1a).

  
Artiklikogumik "Terve loom 2013"Toetajad

P O S T R I D
 
  
Juuretise koostis ja selle mõju happesuse ja suhkrusisaldusele traditsioonilise rukkileiva tehnoloogias (PDF)Kase ja vahtramahla väärindusprojekt (PDF)
  
Eesti Maaülikooli Märja veisekasvatuse katsefarm
kui rakendusuuringute baas (PDF)
Keefir, kefīrs, kefyras, кефир
ehk keefirist Balti riikide turul (PDF)
  
Lammaste siseparasiitide levikust Eesti saartel (PDF)Praakpiim kui kasutamata ressurss (PDF)
  
Ternespiima vadaku osakeste suurusjaotuse
​uurimine DLS-meetodil (PDF)
Toidu tooteahelas tekkivate loomsete kõrvalsaaduste
​ja jäätmete väärindamine (PDF)
  
Toorglütserooli söötmise mõju lehmade söömusele, piimajõudlusele ja vatsa keskkonnale (PDF)VEISE EMBRÜOTE KASVATAMINE LABORIS (PDF)
  
VEISE JA PÕDRA VAAGNAÕÕNE VÕRDLEV HINNANG (PDF)Vesipühvlite käitumine lüpsiplatsil: lüpsijärjekord ja lüpsiplatsi poole eelistused (PDF)

E T T E K A N D E D
 
  
  
  
  
  
  
 
  

29.-30. märtsil toimus Eesti Maaülikooli peahoone aulas konverents „Terve loom ja tervislik toit“, mis tõi ühises diskussioonis kokku looma- ja toidusektori tootjad ning teadlased.
  
Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi korraldatud konverentsil tuli looma tervise valdkonna ettekannetes muuhulgas juttu loomade sigimisprobleemidest ning toiduvaldkonnas käsitleti erinevaid toiduhügieeni- ja tehnoloogia aktuaalseid küsimusi. Pauside ajal oli võimalik tutvuda posterettekannetega ja osalejatele jagati ka instituudi teadustööde kogumikud.

Konverentsi „Terve loom ja tervislik toit“ 8. aprill 2010 ettekanded ja kogumik