Hulk inimesi istumas klassiruumis, selja tagant tehtud foto

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia valdkonda võib lühidalt kirjeldada kui keemia, füüsika, bioloogia, mikrobioloogia ja tehnikaalaste teadmiste rakendamist selleks, et tööstuslikult toota joogi-, liha- piima-, pagari- ja kondiitritooteid, maiustusi, konserve – kõike seda, millest kodus toitu tehakse või valmis kujul tarbitakse. 

Tudengina toimetad siin alates erinevatest toidukeemia, tehnoloogia, hügieeni ja mikrobioloogia praktikumidest kuni lõputöö eksperimentide sooritamiseni.

Ettevõtjana saad tuge ja partnerlust nii erinevates teadus- ja arendusprojektides kui ka igapäevaste tootmisküsimuste lahendamisel. 

Teaduspartnerina pakume koostööd toiduteaduse ja tehnoloogia ning rakendusliku mikrobioloogia vallas nii alus kui rakendusuuringutes. 

dekoratiivne

Õppimine

Eestis on üle 15 000 toidu käitlemisega tegeleva ettevõtte. Eriala lõpetanu võib rakendada oma oskusi toiduainete tööstuste, järelevalve, turunduse, tarbijakaitse jt vastutusrikastel ametikohtadel. Või rikastada Eesti majandust ja toidulauda oma ettevõtte loomise ja arendamise kaudu.

Võid omandada kõrghariduse kahel toiduainete tehnoloogia õppekaval (bakalaureuse- ja magistriõpe). Teadustöö fanaatikutel on võimalus jätkata doktoriõppes nooremteadurina. 

Eriala omandad kaasaegsetes toiduteaduse ja tehnoloogia ning rakendusliku mikrobioloogia laboratooriumides.  

dekoratiivne
Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli tutvustus
Naine vaatab mikroskoobiga

Teadustöö

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool tegeleb alus- ja rakendusuuringutega toidutoorme, valmistoodete ja kõrvalsaaduste vallas.

Naine vaatab mikroskoobiga

Sündmused

Õppetool korraldab iga-aastase rahvusvahelise konverentsi Biosystems Engineeringlink opens in new page sektsiooni Food Science and Technologylink opens in new page

Lisaks toimetame kodumaisel konverentsil “Terve loom ja tervislik toitlink opens in new page. 

2025 täitub 65 aastat meie valdkonna kõrgharimise algusest. Ka seda sündmust on õppetoolil plaanis suurejooneliselt tähistada. 

Biokütuste labor

Teenused

Teeme koostööd erinevate ettevõtete ja teadusasutustega.

Oleme abiks erinevate füüsikalis-keemiliste, mikrobioloogiliste, organoleptiliste, reoloogiliste, struktuuri ja tekstuuri parameetrite määramisel. 

Pakume nii tootearenduse alast teenust, konsultatsiooni kui ka võimalust tulla ja ise oma toodet arendada.

Tutvu meie toidulabori ja seadmete kasutamise ning analüüside teostamise hinnakirjadega.

Biokütuste labor

Mõtteteri toiduvaldkonnast

“Kui piimatehnoloog näeb kurja vaeva, et tootest vesi eemaldada, siis lihatehnoloog - kuidas see sinna alles jätta” 

Andres Sats

piimatehnoloogia vilistlane

"Tõenäoliselt ei ole Eestis ühtegi toiduainete ettevõtet, kus ei oleks tööl mõnda Maaülikooli vilistlast"

Ivi Jõudu

professor, endine õppetooli juht
previous slide
next slide

Lisateabe andja

Helena Andreson

nooremprofessor

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool

+372 7313348

+372 7313348
helena.andreson@emu.ee