TERVE LOOM JA TERVISLIK TOIT 2025
19.-20. märts 2025, Eesti Maaülikool, Tartu
Konverents „Terve loom ja tervislik toit“ on Eesti Maaülikooli iga-aastane teaduskonverents, mis keskendub loomade tervisele, toiduteadusele ning innovatsioonile kestlikus toidutootmises. Konverents toob kokku teadlased, ettevõtjad, ametnikud ja huvilised, et arutada uusimaid teadusuuringuid ning nende rakendusi.
Registreerimine: https://forms.office.com/e/FPZwtwbZ61 link opens in new page (registreerimine lõppeb 09.03.2025)
Kontakt:
Kristi Kerner
E-post: kristi.kerner@emu.ee
„Tervislik toit“ – 19. märts 2025, EMÜ aula (Kreutzwaldi 1, Tartu)
Teema: „Teadustaristu TOIT roll – võimalused kestlikus Eestis ja maailmas“
Ajakava:
9.30 Kogunemine ja kohv/tee
10.00 Ülle Jaakma (EMÜ rektor) Tervitus,
10.10 Renno Veinthal (HTM asekantsler) Teadustaristute roll Eesti teadus- ja innovatsioonimaastikul
10.30 Toonika Rinken (EMÜ, teadustaristu TOIT juht) Teadustaristust TOIT
10.50 Helena Andreson, Hedi Kaldmäe (EMÜ) Innovatiivsed lahendused toidutööstuse jääkide ja kõrvalsaaduste väärindamiseks
11.10 Reet Mändar, Ago Rinken, Koit Herodes (TÜ) Mikroobidest molekulideni
11.30 Rando Tuvikene (TLÜ) Hüdrokolloidid toidumaatriksites: sünergilised interaktsioonid ja funktsionaalsus
11.50 Signe Adamberg (TTÜ) Kiudainete metabolismi uurimine soolekooslustes in vitro
12.10-13.10 Lõuna
13.10 Sirli Rosenvald (TFTAK AS) Fermentatsiooni roll toidulaua rikastamisel uudsete valguallikatega
13.30 Merle Rätsep (BioCC OÜ) Muutuva maailma mõjud toidutootmise keskkonna mikrobiootale
13.50 Kristiina Laanemets (METK) Tooraine valiku tähtsus toidutootmises
14.10 Angela Vaasa (Metrosert AS) Laborisaavutuste muutmine tööstuslikuks toiduinnovatsiooniks
14.30-14.45 Sirutuspaus
14.45 Mari-Eva Ahja (TAI) Toitumisuuringute tähtsus ja väljakutsed
15.05 Paneeldiskussioon: modereerib ETAG strateegiaosakonna juhataja Marko Piirsoo
Arutelu teemad:
- TA tegevus Eesti toidutööstuse jaoks
- Toidujulgeolek
- Toiduteaduse interdistsiplinaarsus
Osalejad Tõnis Tänav (Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi innovatsiooni asekantsler), Lilli Gross (Kaitseväe tervishoiuteenuse kvaliteedijuht), Kristel Vene (Raw Edge OÜ), Hannes Mootse (Estover OÜ), Toonika Rinken (EMÜ).
16.00 Konverentsipäeva lõpp
„Terve loom“ – 20. märts 2025, EMÜ aula (Kreutzwaldi 1, Tartu)
Teema: "Hobuste tervis ja heaolu: teadusuuringud ja praktilised lahendused"
Ajakava:
9:30 Kogunemine, kohvi/tee küpsis
10:00 Tervitussõnad ülikooli rektori poolt
10:05 Sirje Jalakas – Hobusektori olukord Eestis
10:30 Kärt Jaarma – Hobuste pidamise nõuded
11:15 Egne Kahro – Suurte ravikulude vältimine- õnnelik ja terve hobune!
11:40 Luis Filipe Correa – What does EMU Equine Clinic offer to the Estonian equine community
12:05 Kätlin Leisson – Hobuste söötmine
12:50- 13:30 Lõuna
13:30 Monika Varter – Hobuste metaboolne sündroom eesti hobustel ja selle ohjamine
13:55 Triin Rilanto – Astelpaju töötlemise kõrvalsaaduste mõju hobuste insuliini regulatsioonile
14:20 Liis Maisla – Hobuste hammaste tervis
15:05 – 15:30 Kohvipaus
15:30 Epp Moks – Antimikroobse resistentsuse uuringud LABRISes 2020-2024
15:55 Ants Kavak – Hobuste sigimise abistamise võimalused
16:20 Elina Tsopp - Endex - tema sünni lugu ja uued biotehnoloogia võimalused hobuste aretuses
16:45–16:55 Päeva kokkuvõte
Konverentsil osalemine
Konverents on suunatud teadlastele, ettevõtjatele, üliõpilastele ja kõigile huvilistele, kes soovivad saada ülevaadet viimastest teadusuuringutest ja innovatsioonidest loomade tervise ning toiduteaduse valdkonnas.