Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli ajaloo alguspunktiks arvestatakse tinglikult 1960. a. 1. septembrit, kui Eesti Põllumajanduse Akadeemia (EPA) loomataudide, mikrobioloogia ja veterinaarse ekspertiisi kateedri juures hakati taas koolitama kõrgharidusega piimatehnoloogia insenere ning esmakordselt ka lihatehnoloogia insenere. Õppetööd korraldas liha- ja piimatehnoloogia osakond. Seega 2025.a. sügisel võimegi tähistada oma õppetooli ja järjepideva toidutehnoloogia-alase kõrghariduse andmise 65. aastapäeva.
Juubelikonverents toimub kell 10.00–16.00 Eesti Maaülikooli peahoone aulas, Kreutzwaldi 1a, Tartu.
Pidulik koosviibimine algab kell 18.00 Eesti Lennuakadeemias (Lennu 40, Reola, Ülenurme vald). Tantsuks mängib ansambel Audru Jõelaevanduse Punt
Registreerimiseks palun täitke alljärgnev vorm:
https://forms.office.com/e/NdrpW3wuVDlink opens in new page
Osalustasu: 35 eurot (toetajatasu 50 eurot)
Palume tasuda hiljemalt 10. oktoobriks 2025 järgmistel rekvisiitidel:
Saaja: Annemari Polikarpus
Konto: EE791010010057502010
Selgitus: LPT65 + osaleja nimi + lõpetamise aasta
Hetkel toiduainete tehnoloogia erialal õppivatel tudengitel konverentsil osalemine tasuta!
Modereerib: Ülo Kivine (TÜ EPIKO juhatuse liige, vilistlane)
9.30-10.00 Kogunemine ja kohv/tee
10.00-10.05 Ülle Jaakma (EMÜ rektor) avasõnad
10.05-10.15 Toomas Tiirats (EMÜ VLI direktor) tervitussõnad
10.15-10.35 Triin Kõrgmaa (Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse asekantsler) – ettekande pealkiri täpsustamisel
10.35-10.55 Helena Andreson (õppetooli hoidja) "Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli tänane nägu ja homne suund"
10.55-11.25 Katrin Laikoja (õppetooli lektor, vilistlane) "Alustades algusest: piima- ja lihatehnoloogia õpe EMÜs läbi 65 aasta"
11.25-11.55 Kristi Kerner ja Andres Sats (õppetooli vanemlektorid, end. doktorandid, vilistlased) "Õppetooli värskemad doktoritööd"
11.55-12.40 Arutelupaneel I – "Noorte vaade – miks tulla õppima toiduainete tehnoloogiat?"
12.40-13.30 LÕUNA
13.30-14.00 Ülo Kivine (TÜ EPIKO juhatuse liige, vilistlane) ja Heiki Pensa (Valio Eesti ekspordi juht, vilistlane) "Koolist piimatööstusesse"
14.00-14.20 Meelis Pajuman (AS Veikand müügijuht, vilistlane) "Koolist lihamaailma"
14.20-14.30 Toonika Rinken (õppetooli vanemteadur) "Teadustaristust TOIT"
14.30-15.00 Sirje Potisepp (Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja) "Riigi roll toidutööstuse arengus"
15.00-16.00 Arutelupaneel II – "Kuidas tagada järelkasv ja teadmussiire Eesti toidusüsteemis?"
16.00-17.00 Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli laborite külastus, soovijatele
Kontaktisik
lihatehnoloogia vanemlektor
Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool
+372 7313354
+372 7313354