Toiduhügieeni ja -ohutuse üksus kuulub Eesti Maaülikooli veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetooli koosseisu ja on oma valdkonna kompetentsikeskus Eestis.
Meie missioon on anda teadmisi toiduhügieeni ja -ohutuse valdkonnas kooskõlas ühtse tervise põhimõtetega. Loome ja jagame teadmisi, mis aitavad tagada toiduohutuse ja kvaliteedi nii toidu algtootmise, töötlemise kui ka tarbimise tasandil.
Meie südameasjad on:
Meie eesmärk on teha rahvusvahelisel tasemel õppe-, arendus- ja teadustööd toiduhügieeni ja -ohutuse valdkonnas.
Meie üksuse õppetöö valdkonnad on:
Ainekood | Õppeained | Õppejõud | EAP | Lisainfo |
VL.1166* | Veterinaarse rahvatervise ja toiduhügieeni alused / Basics of veterinary public health and food hygiene | Mati Roasto | 4 | VM, 3. kursus |
VL.1168* | Toidu- ja tootmishügieen / Food production hygiene | Mati Roasto | 6 | VM, 5. kursus |
VL.0434* | Lihainspektsioon / Meat inspection | Terje Elias | 5 | VM, 5. kursus |
VL.1162* | Lihatoodete tehnoloogia, ohutus ja kvaliteet / Technology, safety and quality of meat products | Terje Elias | 4 | VM, 5. kursus, e-kursus |
VL.1025* | Piima ja piimatoodete kvaliteet ning ohutus / Quality and safety of milk and dairy products | Kadrin Meremäe | 5 | VM, 5. kursus, e-kursus |
VL.1299* | Keskkonna- ja toidutoksikoloogia / Environmental and food toxicology | Tõnu Püssa | 3 | VM, 2. kursus |
VL.1250 | Toidu tootmishügieen ja järelevalve / Food production hygiene and surveillance | Mati Roasto | 4 | PT-TA mag, PKKAm-1K |
VL.1254 | Toidu lisaainete keemia ja funktsionaalsus / Chemistry and functionality of food additives | Tõnu Püssa | 2 | PT-LT-TA mag |
VL.0336* | Toitumisõpetus / Human nutrition | Piret Raudsepp | 4 | VM, 6. kursus, vabaaine |
VL.0833 | Lihainspektsiooni praktika / Practical training in meat inspection | Mati Roasto, Terje Elias | 2 | Tööstuses |
VL.0567* | Raku- ja molekulaarbioloogia / Cell and molecular biology | Merike Lillenberg | 3 | VM, 1. kursus |
VL.0607* | Loomaökoloogia / Animal ecology | Merike Lillenberg | 3 | VM, 5. kursus, vabaaine |
VL.0538** | Loomade heaolu hindamine veterinaarjärelevalves / Animal welfare assessment in veterinary surveillance | Terje Elias | 3 | VM, 6. kursus |
VL.0074** | Mahetoidu kvaliteet ja ohutus / Quality and safety of organic food | Elen Peetsmann | 2 | VM, 6. kursus |
VL.1344** | Toidu mikrobioota / Food microbiota | Kadrin Meremäe | 6 | VM, 6. kursus |
VL.1351** | Toiduainete tehnoloogia toidu järelevalves / Food technology in food surveillance | Katrin Laikoja | 6 | VM, 6. kursus |
VL.1354** | Toiduohutuse juhtumite analüüs / Case studies in food safety | Mati Roasto, Terje Elias | 4 | VM, 6. kursus |
VL.0287** | The principles and methods of risk assessment in food safety | Mihkel Mäesaar | 6 | VM, 6. kursus |
VL.0317** | Toitu käsitlevad õigusaktid / Food legislation | Katrin Laikoja | 3 | VM, 6. kursus |
VL.1159 | Toiduga seonduvad müüdid ja tegelikkus / Food related myths and reality | Katrin Laikoja etc | 3 | E-kursus, vabaaine |
VL. 1240 | Inimese hügieen ja tervis / Human hygiene and health | Kadrin Meremäe | 3 | E-kursus, vabaaine |
VL.1307 | Toiduohutuse tagamine koduköögis / Food safety in home kitchen | Kadrin Meremäe | 3 | E-kursus, vabaaine |
*Kursus toimub nii eesti kui inglise keeles.
**Kursus toimub inglise keeles.
Aastatel 2005–2024 oleme avaldanud nii eesti- kui ingliskeelseid teabematerjale, kõrgkooliõpikuid, raamatuid ja raamatu peatükke. Nimekirja leiad siit:
Doktoritöö teema | Doktorant | Juhendajad |
Safety and quality of plant-based animal product alternatives and high-risk plant-based products | Tiina Mandel | Mihkel Mäesaar, Mati Roasto, Mari Reinik |
Mechanisms of plant derived antioxidants in foods of animal origin | Alar Sünter | Tõnu Püssa, Piret Raudsepp |
Listeria monocytogenes in ready-to-eat food and antimicrobial effect of plant additives in meat products | Julia Koskar | Mati Roasto, Kadrin Meremäe, Mihkel Mäesaar |
Food processing related chemical hazards - nitrite, polycyclic aromatic hydrocarbons, acrylamides and furane and related health | Sirje Jalakas | Terje Elias, Eha Nurk |
Nimi | Aasta | Pealkiri | Juhendajad | Oponent |
Triin Tedersoo
| 2024 | Campylobacter spp. in fresh broiler chicken meat and pig caecal samples in Estonia | Kaasprof. Kadrin Meremäe, Prof. Mati Roasto | Prof. Marcel Zwietering, Wageningen University & Research, The Netherlands |
Mihkel Mäesaar | 2022 | Prevalence and counts of Listeria monocytogenes and Campylobacter spp. in food and molecular characterisation of the isolates in Estonia | Prof. Mati Roasto | Dr. Eva Møller Nielsen, Statens Serum Institut, Denmark |
Piret Raudsepp | 2021 | Polyphenolic composition of rhubarb (Rheum rhaponticum L.) and blackcurrant (Ribes nigrum L.), antibacterial and free radical scavening properties of these plants in comparison with some other food plants | Prof. Tõnu Püssa, Dr. Ave Kikas | Prof. Baoru Yang, University of Turku, Finland |
Merike Lillenberg | 2011 | Residues of some pharmaceuticals in sewage sludge in Estonia, their stability in the environment and accumulation into food plants via fertilizing |
Prof. Lembit Nei, Prof. Kalev Sepp | Prof. Sergey V. Mikhalovsky, University of Brighton, UK. |
Terje Elias | 2010 | Nitrate and nitrite contents in vegetables and vegetable-based foods, transformation dynamics and dietary Intake | Dots. emeritus Alida Kiis, Prof. Tõnu Püssa, Prof. Mati Roasto | Prof. dr hab. Ewa Ciešlik, University of Agriculture in Krakow, Poland. |
Kadrin Meremäe | 2010 | Campylobacter spp. in Estonian broiler chicken production chain and the co-effect of pro- and prebiotics on the Campylobacter spp. strains in vitro | Dots. Priit Elias, Assoc. Prof. Mati Roasto | Dr. Hanne Rosenquist, Technical University of Denmark, and Head of Danish Zoonosis Centre, Denmark |
Mati Roasto | 2008 | Campylobacter spp. in poultry and raw poultry meat products in Estonia with special reference to subtyping and antmicrobial susceptibility | Prof. Marja-Liisa Hänninen, Prof. Ari Hörman, Assoc. Prof. Priit Elias
|
Prof. Eva Olsson Engvall, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU, Sweden |
Korraldame järgmisi täienduskoolitusi.
Kui soovid täienduskoolitusele tulla, võta ühendust Eesti Maaülikooli avatud ülikooliga.
Meie rakendusuuringute tähelepanu keskmes on:
Meie alusuuringute tähelepanu keskmes on:
Teeme rahvusvahelisel tasemel teadus- ja arendustööd toiduhügieeni ja -ohutuse valdkondades.
Meie üksuse akadeemiline personal:
Lisaks esindab toiduhügieeni tenuuriprofessor Mati Roasto Eestit Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) bioloogiliste ohtude komisjoni (BIOHAZ-MRA) võrgustikus.
Meilt saab tellida:
Projekti nimetus | Kestus | Juht | Finantseerija |
TEM-TA52 Kõrge riski kategooria taimsete toitude ning liha-alternatiivide ohutus ja kvaliteet / Safety and quality of high-risk plant-based foods and meat alternatives | 01.09.2024–29.02.2028 | Mati Roasto | Sihtasutus Eesti Teadusagentuur |
PRG1441 Looduslike bioaktiivsete ainete toimete mehhanismide uurimine loomsetes toitudes / Effects and mechanisms of plant bioactive substances in foods of animal origin | 01.01.2022–31.12.2026 | Mati Roasto | Sihtasutus Eesti Teadusagentuur |
Taimsete toitude, sh lihaalternatiivide valik ja tarbimine aina suureneb, kuid nende mikrobioloogilist ja keemilist ohutust on maailmas vähe uuritud. Oma projektis keskendume Eestis kõrge riskitasemega taimsete toitude ohutuse ja kvaliteedi hindamisele.
Rohkem infot leiab siit:
Keskendume taimsete ainete antioksüdantse, antiautolüütilise ja antimikroobse toime uurimisele, et luua optimeeritud segud, mis pärsivad polüküllastamata rasvhapete ja valkude oksüdatsiooni liha- ja kalamaatriksites. Samuti hindame nende segude mõju riknemist põhjustava ja patogeense mikrobioota kasvule.
Rohkem infot leiab siit:
Projekt | Kestus | Juht | Finantseerija |
V190115VLTR Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance | 4.03.2019−3.03.2023 | Mati Roasto | COST |
RESTA14 Taimsete tootmisjääkide bioaktiivsete komponentide kasutamine loomsete toiduainete säilivuse ja tervislikkuse suurendamiseks või loomsete toitude väärindamiseks | 1.01.2021−31.01.2023 | Reelika Rätsep | Sihtasutus Eesti Teadusagentuur |
VX190019SPTA Transnational Quality Education for Organic Food Safety | 1.12.2020−28.02.2023 | Elen Peetsmann | Euroopa komisjon |
L190172VLKM Antibiootikumiresistentsuse levikuteed ja resistentsuse ohjamise võimalused | 1.07.2019−30.06.2022 | Piret Kalmus | Sihtasutus Eesti Teadusagentuur |
P180279VLTR Looduslike bioaktiivsete ainete toime ning seonduvate mehhanismide uurimine toidumaatriksites | 1.01.2019−31.12.2021 | Mati Roasto | Eesti Maaülikool |
L200072VLVB Salmonellooside kontrollprogramm – meetmete ajakohastamine | 1.12.2020−30.12.2021 | Arvo Viltrop | Maaeluministeerium |
6-34/30-1 Terminitöö, terminiõpe ja eesti teaduskeele populariseerimine veterinaaria ja loomakasvatuse ning toiduohutuse, loomatervise ja loomade heaolu riskihindamise valdkonnas | 2.07.2020−25.01.2021 | Ülle Sihver | Eesti Keele Instituut |
MEMRUP50 Teatud köögiviljade sortide suhkrute sisalduse analüüsimine akrüülamiidi tekkimise potentsiaali hindamiseks nende töötlemisel | 1.01.2018−31.12.2019 | Terje Elias | Maaeluministeerium |
P170054VLTH Toidutaimede metaboloomika ning sekundaarsete metaboliitide antioksüdantse ja antibakteriaalse toime intensiivsuse ja mehhanismide uurimine | 1.01.2017−31.12.2018 | Mati Roasto | Haridus- ja Teadusministeerium |
PM170159VLTH Toidu keemilise ohutuse uurimissuuna ning töögrupi arendamine Eesti Maaülikoolis. Inimorganismile mutageensete, teratogeensete ja kantserogeensete ühendite uurimine toidus ning saadavuse hinnangud lastele | 1.05.2017−31.12.2018 | Mati Roasto | Eesti Maaülikool |
8-2/T15024VLTH Säästvad taimsed lisandid tervislikumate lihatoodete saamiseks - ideede tõestamine | 2.03.2015−2.04.2018 | Tõnu Püssa | Põllumajandus-ministeerium |
8M160198VLTH Listeria monocytogenes ja Campylobacter spp. molekulaarepidemioloogilised uuringud Eesti toiduahelas | 1.11.2016−28.02.2017 | Mati Roasto | Eesti Maaülikool |
8-2/T13001PKTM Mullast saagini: mulla, taimekasvu ja saagi kvaliteedi hindamise indikaatorid erinevates viljelusviisides | 1.01.2013−31.12.2016 | Evelin Loit | Haridus- ja Teadusministeerium |
8-2/T15088VLTH Toidu lisaainetena kasutatavate nitritite (E 249-250) kvantitatiivne riskihinnang | 1.08.2015−2.05.2016 | Terje Elias | Põllumajandus-ministeerium |
ETF9315 Campylobacter spp., Listeria monocytogenes ja verotoksilise Escherichia coli-ga seonduvate toiduohutuse riskide hindamine Eestis | 1.01.2012−31.12.2015 | Mati Roasto | Sihtasutus Eesti Teadusagentuur |
8-2/T15087VLTH Akrüülamiid toidus | 1.08.2015−1.12.2015 | Mati Roasto | Põllumajandus-ministeerium |
Aastatel 2005–2024 oleme avaldanud hulgaliselt teaduspublikatsioone, eeskätt 1.1 kategooria artikleid (indexed by Thomson Reuters Web of Science) rahvusvahelistes teadusajakirjades.
Publikatsioonide nimekirja leiab siin:
Teeme tihedat koostööd nii Eesti Maaülikooli teiste üksuste kui ka rahvusvaheliste partneritega.
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2006
2003
2000
Lisainfo ja kontakt
Tenuuriprofessor
Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool
+372 731 3433
+372 731 3433mati.roasto@emu.ee
mati.roasto@emu.ee