Toiduhügieeni ja -ohutuse üksus

Toiduhügieeni ja -ohutuse üksus kuulub Eesti Maaülikooli veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetooli koosseisu ja on oma valdkonna kompetentsikeskus Eestis.

Meie missioon on anda teadmisi toiduhügieeni ja -ohutuse valdkonnas kooskõlas ühtse tervise põhimõtetega. Loome ja jagame teadmisi, mis aitavad tagada toiduohutuse ja kvaliteedi nii toidu algtootmise, töötlemise kui ka tarbimise tasandil.

Meie südameasjad on:

  • kvaliteetne õppetöö, sealhulgas elukestev täiendusõpe;
  • rahvusvahelisel tasemel teadusuuringud;
  • koostöö teadus- ja arendusasutuste, laborite, riiklike toiduohutuse institutsioonide ja toidutootmisettevõtetega.

Meie eesmärk on teha rahvusvahelisel tasemel õppe-, arendus- ja teadustööd toiduhügieeni ja -ohutuse valdkonnas.

Toiduhügieeni ja -ohutuse üksuse tutvustus

Õppetöö

Meie üksuse õppetöö valdkonnad on: 

  • toidu- ja tootmishügieen ning veterinaarne rahvatervis: toiduhügieen, toiduohutus, toiduohutust reguleerivad õigusaktid, toidu järelevalve;
  • mikrobioloogia ja keemia: toidu mikrobioloogilised ja keemilised uuringud, loomsete ja taimsete toodete hügieen ja ohutus, keskkonnahügieen;
  • riskihindamine: toiduohutuse riskihinnangud;
  • toiduohutuse juhtimissüsteemid: eeltingimusprogrammid, HACCP, ISO 22000 jt;
  • lihainspektsioon: tapaloomade heaolu, lihainspektsioon ja ametlik toidukontroll veterinaarjärelevalves;
  • toksikoloogia: toidu- ja keskkonna toksikoloogia;
  • molekulaarbioloogia: loomabioloogia, raku- ja molekulaarbioloogia, genoomipõhised uuringud;
  • toitumisteadus: inimese toitumisõpetus.

AinekoodÕppeainedÕppejõudEAPLisainfo
VL.1166*Veterinaarse rahvatervise ja toiduhügieeni alused / Basics of veterinary public health and food hygieneMati Roasto4VM, 3. kursus
VL.1168*Toidu- ja tootmishügieen / Food production hygieneMati Roasto6VM, 5. kursus
VL.0434* Lihainspektsioon / Meat inspectionTerje Elias5VM, 5. kursus
VL.1162*Lihatoodete tehnoloogia, ohutus ja kvaliteet / Technology, safety and quality of meat productsTerje Elias4VM, 5. kursus, e-kursus
VL.1025*Piima ja piimatoodete kvaliteet ning ohutus / Quality and safety of milk and dairy productsKadrin Meremäe5VM, 5. kursus, e-kursus
VL.1299*Keskkonna- ja toidutoksikoloogia / Environmental and food toxicologyTõnu Püssa3VM, 2. kursus
VL.1250Toidu tootmishügieen ja järelevalve / Food production hygiene and surveillanceMati Roasto4PT-TA mag, PKKAm-1K
VL.1254Toidu lisaainete keemia ja funktsionaalsus / Chemistry and functionality of food additivesTõnu Püssa2PT-LT-TA  mag
VL.0336*Toitumisõpetus / Human nutritionPiret Raudsepp4VM, 6. kursus, vabaaine
VL.0833Lihainspektsiooni praktika / Practical training in meat inspectionMati Roasto, Terje Elias2Tööstuses
VL.0567*Raku- ja molekulaarbioloogia / Cell and molecular biologyMerike Lillenberg3VM, 1. kursus
VL.0607*Loomaökoloogia / Animal ecologyMerike Lillenberg3VM, 5. kursus, vabaaine
VL.0538**Loomade heaolu hindamine veterinaarjärelevalves / Animal welfare assessment in veterinary surveillanceTerje Elias3VM, 6. kursus
VL.0074**Mahetoidu kvaliteet ja ohutus / Quality and safety of organic foodElen Peetsmann2VM, 6. kursus
VL.1344**Toidu mikrobioota / Food microbiotaKadrin Meremäe6VM, 6. kursus
VL.1351**Toiduainete tehnoloogia toidu järelevalves / Food technology in food surveillanceKatrin Laikoja6VM, 6. kursus
VL.1354**Toiduohutuse juhtumite analüüs / Case studies in food safetyMati Roasto, Terje Elias4VM, 6. kursus
VL.0287**The principles and methods of risk assessment in food safetyMihkel Mäesaar6VM, 6. kursus
VL.0317**Toitu käsitlevad õigusaktid / Food legislationKatrin Laikoja3VM, 6. kursus
VL.1159Toiduga seonduvad müüdid ja tegelikkus / Food related myths and realityKatrin Laikoja etc3E-kursus, vabaaine
VL. 1240Inimese hügieen ja tervis / Human hygiene and healthKadrin Meremäe3E-kursus, vabaaine
VL.1307Toiduohutuse tagamine koduköögis / Food safety in home kitchenKadrin Meremäe3E-kursus, vabaaine

*Kursus toimub nii eesti kui inglise keeles.

**Kursus toimub inglise keeles.

Aastatel 2005–2024 oleme avaldanud nii eesti- kui ingliskeelseid teabematerjale, kõrgkooliõpikuid, raamatuid ja raamatu peatükke. Nimekirja leiad siit:

Doktoritöö teemaDoktorantJuhendajad
Safety and quality of plant-based animal product alternatives and high-risk plant-based productsTiina MandelMihkel Mäesaar, Mati Roasto, Mari Reinik
Mechanisms of plant derived antioxidants in foods of animal originAlar SünterTõnu Püssa, Piret Raudsepp
Listeria monocytogenes in ready-to-eat food and antimicrobial effect of plant additives in meat productsJulia KoskarMati Roasto, Kadrin Meremäe, Mihkel Mäesaar
Food processing related chemical hazards - nitrite, polycyclic aromatic hydrocarbons, acrylamides and furane and related healthSirje JalakasTerje Elias, Eha Nurk

NimiAastaPealkiriJuhendajadOponent 

Triin Tedersoo

 

2024Campylobacter spp. in fresh broiler chicken meat and pig caecal samples in EstoniaKaasprof. Kadrin Meremäe, Prof. Mati RoastoProf. Marcel Zwietering, Wageningen University & Research, The Netherlands
Mihkel Mäesaar2022Prevalence and counts of Listeria monocytogenes and Campylobacter spp. in food and molecular characterisation of the isolates in EstoniaProf. Mati RoastoDr. Eva Møller Nielsen, Statens Serum Institut, Denmark
Piret Raudsepp2021Polyphenolic composition of rhubarb (Rheum rhaponticum L.) and blackcurrant (Ribes nigrum L.), antibacterial and free radical scavening properties of these plants in comparison with some other food plantsProf. Tõnu Püssa, Dr. Ave KikasProf. Baoru Yang, University of Turku, Finland
Merike Lillenberg2011Residues of some pharmaceuticals in sewage sludge in Estonia, their stability in the environment and accumulation into food plants via fertilizing

 

Prof. Lembit Nei, Prof. Kalev Sepp

Prof. Sergey V. Mikhalovsky, University of Brighton, UK.
Terje Elias2010Nitrate and nitrite contents in vegetables and vegetable-based foods, transformation dynamics and dietary IntakeDots. emeritus Alida Kiis, Prof. Tõnu Püssa, Prof. Mati RoastoProf. dr hab. Ewa Ciešlik, University of Agriculture in Krakow, Poland.
Kadrin Meremäe2010Campylobacter spp. in Estonian broiler chicken production chain and the co-effect of pro- and prebiotics on the Campylobacter spp. strains in vitroDots. Priit Elias, Assoc. Prof. Mati RoastoDr. Hanne Rosenquist, Technical University of Denmark, and Head of Danish Zoonosis Centre, Denmark
Mati Roasto2008Campylobacter spp. in poultry and raw poultry meat products in Estonia with special reference to subtyping and antmicrobial susceptibility

Prof. Marja-Liisa Hänninen, Prof. Ari Hörman, Assoc. Prof. Priit Elias

 

 

Prof. Eva Olsson Engvall, Swedish University of Agricultural Sciences, SLU, Sweden

 

Korraldame järgmisi täienduskoolitusi.

  • Toiduhügieen ja -ohutus, algaste
  • Toiduhügieen ja -ohutus, keskaste
  • Toiduhügieen ja enesekontroll väikeettevõtetes/eraelamus toidu valmistamisel
  • Tootmishügieeni tagamine toidukäitlemisel
  • Proovide võtmine tootmiskeskkonnast üldhügieeni ja patogeenide seireks
  • Enesekontrollisüsteemi loomine ja auditeerimine
  • Eeltingimusprogrammid ning toiduohutuse tagamise süsteemid
  • Põllumajandusloomade transport vastavalt loomakaitsenõuetele, pädevuskoolitus
  • Allergeeniohje toidukäitlemisettevõtte enesekontrolliplaanis
  • Sanitaar- ja hügieenikoolitus jahimeestele
  • Lihahügieen ja -inspektsioon
  • Liha ja lihatoodete ohutus ning tootmishügieen
  • Kala ja kalatoodete ohutus ning tootmishügieen
  • Toidu säilimisaegade määramine, kestvuskatsed
  • Keemilised ohud toidus
  • Toidupatogeenide ülekandeteed, kasvu mõjutavad faktorid ning ohu minimeerimise võimalused
  • Listeria monocytogenes'i kontroll ja ohje toidukäitlemisel
  • Lisaained toidus
  • Taimsed endogeensed mürgid
  • Taimedest pärit sööda- ja toidumürgid

Kui soovid täienduskoolitusele tulla, võta ühendust Eesti Maaülikooli avatud ülikooliga.

Teadustöö

Meie rakendusuuringute tähelepanu keskmes on: 

  • mikrobioloogiline toiduohutus: keskendume rahvatervisele oluliste toidutekkeliste patogeenide (nt Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Salmonella enterica jt) uuringutele, sh molekulaarse epidemioloogia ja antimikroobse resistentsuse uuringutele. Samuti teeme koostööd humaanmeditsiini valdkonnaga, et uurida toidutekkeliste haiguste põhjuseid;
  • suure riskiga taimsete toitude ja lihaalternatiivide ohutus ja kvaliteet: hindame alternatiivtoodete mikrobioloogilisi ja keemilisi ohutegureid ning kvaliteeti;
  • toidu keemiline ohutus: hindame nitritite, nitraatide, akrüülamiidi ja furaani sisaldust toidus ning nende mõju rahvatervisele.

Meie alusuuringute tähelepanu keskmes on: 

  • loomse päritoluga toidu riknemisprotsesside mehhanismid: uurime autolüütiliste, mikroobsete ja oksüdatiivsete protsesside intensiivsust ja integreeritud mehhanisme, et välja töötada tõhusad kontrollimeetodid. Keskendume looduslike bioaktiivsete ainete inhibeerivatele ja/või soodustavatele mõjudele nendes protsessides, analüüsime nii nende toimeid eraldi kui ka koostoimeid. Looduslike ühendite avastamiseks ja sobivate taimede kindlaks tegemiseks kasutame LC-MS/MS-il põhinevaid meetodeid;
  • liha ja kala värskuse määramise meetodid: koostöös ASiga Ldiamon töötame liha ja kala värskuse hindamiseks välja innovaatilist Time'i meetodit, mis tugineb ATP autolüüsi produktide määramisel.

Teeme rahvusvahelisel tasemel teadus- ja arendustööd toiduhügieeni ja -ohutuse valdkondades.


Meie üksuse akadeemiline personal: 

  • jagab ekspertarvamusi ja annab välja teabematerjale;
  • peab ettekandeid toiduhügieeni ja -ohutuse seminaridel ja teaduslik-praktilistel konverentsidel;  
  • võtab toiduohutuse teemal sõna meediakanalites, et suurendada ühiskonnas teadlikkust ja juhtida tähelepanu olulistele toiduohutuse aspektidele, et vältida või minimeerida toidust tingitud terviseriske.

Lisaks esindab toiduhügieeni tenuuriprofessor Mati Roasto Eestit Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) bioloogiliste ohtude komisjoni (BIOHAZ-MRA) võrgustikus.


Meilt saab tellida:

  • ekspertarvamusi toiduhügieeni ja toiduohutuse kohta;
  • konsultatsioone toidu mikrobioloogilise ja keemilise ohutuse ja kvaliteedi alal;
  • toiduhügieeni ja -ohutuse valdkonna alus- ja rakendusuuringuid,
  • oluliste toidupatogeenide (L. monocytogenes, Campylobacter spp., Salmonella spp.) ekspertiisi ja uuringuid, sh genoomiuuringuid.

Projekti nimetusKestusJuht Finantseerija
TEM-TA52 Kõrge riski kategooria taimsete toitude ning liha-alternatiivide ohutus ja kvaliteet / Safety and quality of high-risk plant-based foods and meat alternatives01.09.2024–29.02.2028Mati RoastoSihtasutus Eesti Teadusagentuur
PRG1441 Looduslike bioaktiivsete ainete toimete mehhanismide uurimine loomsetes toitudes / Effects and mechanisms of plant bioactive substances in foods of animal origin01.01.2022–31.12.2026Mati RoastoSihtasutus Eesti Teadusagentuur

Projekti TEM-TA52 tutvustus


Taimsete toitude, sh lihaalternatiivide valik ja tarbimine aina suureneb, kuid nende mikrobioloogilist ja keemilist ohutust on maailmas vähe uuritud. Oma projektis keskendume Eestis kõrge riskitasemega taimsete toitude ohutuse ja kvaliteedi hindamisele.


Rohkem infot leiab siit:

Projekti  PRG1441 tutvustus


Keskendume taimsete ainete antioksüdantse, antiautolüütilise ja antimikroobse toime uurimisele, et luua optimeeritud segud, mis pärsivad polüküllastamata rasvhapete ja valkude oksüdatsiooni liha- ja kalamaatriksites. Samuti hindame nende segude mõju riknemist põhjustava ja patogeense mikrobioota kasvule.


Rohkem infot leiab siit:

 

ProjektKestusJuhtFinantseerija
V190115VLTR Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance4.03.2019−3.03.2023Mati RoastoCOST 
RESTA14 Taimsete tootmisjääkide bioaktiivsete komponentide kasutamine loomsete toiduainete säilivuse ja tervislikkuse suurendamiseks või loomsete toitude väärindamiseks1.01.2021−31.01.2023Reelika RätsepSihtasutus Eesti Teadusagentuur
VX190019SPTA Transnational Quality Education for Organic Food Safety1.12.2020−28.02.2023Elen PeetsmannEuroopa komisjon
L190172VLKM Antibiootikumiresistentsuse levikuteed ja resistentsuse ohjamise võimalused1.07.2019−30.06.2022Piret KalmusSihtasutus Eesti Teadusagentuur
P180279VLTR Looduslike bioaktiivsete ainete toime ning seonduvate mehhanismide uurimine toidumaatriksites1.01.2019−31.12.2021Mati RoastoEesti Maaülikool
L200072VLVB Salmonellooside kontrollprogramm – meetmete ajakohastamine1.12.2020−30.12.2021Arvo ViltropMaaeluministeerium
6-34/30-1 Terminitöö, terminiõpe ja eesti teaduskeele populariseerimine veterinaaria ja loomakasvatuse ning toiduohutuse, loomatervise ja loomade heaolu riskihindamise valdkonnas2.07.2020−25.01.2021Ülle SihverEesti Keele Instituut
MEMRUP50 Teatud köögiviljade sortide suhkrute sisalduse analüüsimine akrüülamiidi tekkimise potentsiaali hindamiseks nende töötlemisel1.01.2018−31.12.2019Terje EliasMaaeluministeerium
P170054VLTH Toidutaimede metaboloomika ning sekundaarsete metaboliitide antioksüdantse ja antibakteriaalse toime intensiivsuse ja mehhanismide uurimine1.01.2017−31.12.2018Mati RoastoHaridus- ja Teadusministeerium
PM170159VLTH Toidu keemilise ohutuse uurimissuuna ning töögrupi arendamine Eesti Maaülikoolis. Inimorganismile mutageensete, teratogeensete ja kantserogeensete ühendite uurimine toidus ning saadavuse hinnangud lastele1.05.2017−31.12.2018Mati RoastoEesti Maaülikool
8-2/T15024VLTH Säästvad taimsed lisandid tervislikumate lihatoodete saamiseks - ideede tõestamine2.03.2015−2.04.2018Tõnu PüssaPõllumajandus-ministeerium
8M160198VLTH Listeria monocytogenes ja Campylobacter spp. molekulaarepidemioloogilised uuringud Eesti toiduahelas1.11.2016−28.02.2017Mati RoastoEesti Maaülikool
8-2/T13001PKTM Mullast saagini: mulla, taimekasvu ja saagi kvaliteedi hindamise indikaatorid erinevates viljelusviisides1.01.2013−31.12.2016Evelin LoitHaridus- ja Teadusministeerium
8-2/T15088VLTH Toidu lisaainetena kasutatavate nitritite (E 249-250) kvantitatiivne riskihinnang1.08.2015−2.05.2016Terje EliasPõllumajandus-ministeerium
ETF9315 Campylobacter spp., Listeria monocytogenes ja verotoksilise Escherichia coli-ga seonduvate toiduohutuse riskide hindamine Eestis1.01.2012−31.12.2015Mati RoastoSihtasutus Eesti Teadusagentuur
8-2/T15087VLTH Akrüülamiid toidus1.08.2015−1.12.2015Mati RoastoPõllumajandus-ministeerium

Aastatel 20052024 oleme avaldanud hulgaliselt teaduspublikatsioone, eeskätt 1.1 kategooria artikleid (indexed by Thomson Reuters Web of Science) rahvusvahelistes teadusajakirjades. 

Publikatsioonide nimekirja leiab siin:

Teeme tihedat koostööd nii Eesti Maaülikooli teiste üksuste kui ka rahvusvaheliste partneritega.

  • Eesti Maaülikoolis: koostöö Polli aiandusuuringute keskuse, toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooliga (nt projektid SUSMEATPRO ja RESTA 14) ning mahekeskusega.
  • Eestis: koostöö mitme Tartu Ülikooli instituudiga, OÜga BioCC ning Riigi Laboriuuringute ja Riskihindamise Keskuse (LABRIS), riiklike toiduohutuse institutsioonide ja paljude teistega.
  • Rahvusvaheliselt: meie partnerite hulka kuuluvad Helsingi Ülikooli mitu instituuti, Läti põllumajandusülikool (Latvia University of Life Sciences) ja Soome loodusvarade instituut (Natural Resources Institute Finland (LUKE)).

2025

  • Mati Roasto, Kuldne teenetemärk, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium

2024

  • Mati Roasto, Aasta õppejõud, riikliku aastapreemia laureaat
  • Terje Elias, EMÜ Aasta Täienduskoolitaja
  • Katrin Laikoja, Haridus- ja teadusministri tänukiri Aasta õppejõu finalistile
  • Katrin Laikoja, E-kursuse kvaliteedimärk 2024

2023

  • Mati Roasto, Teaduse populariseerimise auhind, EMÜ, I preemia
  • Mihkel Mäesaar, Eesti üliõpilaste teadustööde riiklik konkurss, doktoriõppe üliõpilaste astmes ära märgitud konkursitöö
  • Tõnu Püssa jt, Ülikoolisisese koostööprojekti auhind. EMÜ VLI söötmisteaduse õppetooli, PKI taimetervise õppetooli ja VLI toiduhügieeni ja -ohutuse üksuse koostöö eest
  • Kadrin Meremäe, Mati Roasto, Dea Anton, Terje Elias jt. Parim virtuaalne stendiettekanne 

2022

  • Kadrin Meremäe, Lemmikõppejõud 2022 (Suolet ry tunnustus)

2021

  • Mati Roasto, EMÜ Aasta Täienduskoolitaja
  • Katrin Laikoja, EMÜ Aasta Õppejõud

2020

  • Kadrin Meremäe, E-kursuse kvaliteedimärk 2020

2019

  • Mati Roasto, Õpilaste teadustööde riiklikul konkursil parima uurimustöö juhendamise eest
  • Tõnu Püssa, Mati Roasto, Dea Anton, Piret Raudsepp, Kadrin Meremäe, jt, Ülikoolisisese koostööprojekti auhind 2019. EMÜ toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli ning Polli Aiandusuuringute Keskuse vahelise koostöö eest
  • Piret Raudsepp jt, EMÜ konverentsil Terve loom ja tervislik toit toidu valdkonna parim poster

2018

  • Katrin Laikoja, EMÜ Aasta Täienduskoolitaja (2018)
  • Piret Raudsepp jt, EMÜ konverentsil Terve loom ja tervislik toit toidu valdkonna parim poster
  • Kadrin Meremäe, Haridus- ja teadusministri tänukiri Aasta õppejõu finalistile
  • Kadrin Meremäe, Aasta e-kursus 2018 tiitel
  • Kadrin Meremäe, Aasta õpetaja 2018 (Suolet ry tunnustus)

2017

  • Mati Roasto, Teaduse populariseerimise auhind, EMÜ, II preemia
  • Mati Roasto, Tartu linna Raefondi preemia
  • Kadrin Meremäe, EMÜ Aasta õppejõud
  • Piret Raudsepp jt, EMÜ konverentsil Terve loom ja tervislik toit toidu valdkonna parim poster

2016

  • Mihkel Mäesaar, Mati Roasto, Toomas Kramarenko, Kadrin Meremäe, EMÜ Terve Loom ja Tervislik Toit 2016 parim toiduteemaline poster

2015

  • Mihkel Mäesaar, Mati Roasto, Noore teadlase algatus "2nd EFSA Scientific Conference" Milan, Italy, 14–16 October 2015, Abstract and poster
  • Mati Roasto, Kadrin Meremäe, Toomas Kramarenko, Mihkel Mäesaar, Rakendusteaduse auhind toiduohutuse riskide hindamise projekti eest
  • Dea Anton, Mati Roasto, Tõnu Püssa, jt. SA Eesti Maaülikooli Mahekeskuse auhind 2015. aastal avaldatud teaduspublikatsiooni eest
  • Kadrin Meremäe, EMÜ sõbralik õppejõud
  • Kadrin Meremäe, Aasta õpetaja 2015 (Suolet ry tunnustus)

2014

  • Piret Raudsepp, COST delegaadi stipendium
  • Piret Raudsepp, NORDPLUS stipendium
  • Piret Raudsepp jt, EMÜ rakendusteaduste preemia, projekt „Tootearenduskatse smuuti väljatöötamiseks“
  • Kadrin Meremäe, EMÜ Üliõpilasesinduse tunnustus silmapaistva töö eest e-õppe arendamisel ja läbiviimisel EMÜs
  • Kadrin Meremäe, E-kursuse kvaliteedimärk 2014

2013

  • Piret Raudsepp, COST delegaadi stipendium
  • Kadrin Meremäe, E-kursuse kvaliteedimärk 2013
  • Kadrin Meremäe, EMÜ innovatiivne õppejõud 

2012

  • Katrin Laikoja, EMÜ Aasta Täienduskoolitaja
  • Kadrin Meremäe, EMÜ tunnustus innovaatilisuse ja aktiivse tegevuse eest e-õppe valdkonnas

2011

  • Mati Roasto, Teaduse populariseerimise auhind, EMÜ, II preemia
  • Katrin Laikoja, EMÜ Aasta Täienduskoolitaja
  • Merike Lillenberg, Üliõpilaste teadustööde riiklikul konkurss, II preemia (Haridus- ja Teadusministeeriumi tunnustus)
  • Piret Raudsepp, Kristjan Jaagu välissõidu stipendium
  • Piret Raudsepp, EMÜ Raefondi stipendium 

2010

  • Tõnu Püssa, Eesti Vabariigi teaduse aastapreemia põllumajandusteaduste alal tööde tsükli„Taimsed toidulisandid ja nende antioksüdantne toime loomsetes toitudes“ ja monograafia „Principles of Food Toxicology“ eest
  • Mati Roasto, EMÜ Aasta Täienduskoolitaja
  • Piret Raudsepp, ESF DoRa stipendium

2009

  • Kadrin Meremäe, Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu stipendium
  • Kadrin Meremäe, Eesti Üliõpilaste Toetusfondi (USA) stipendium
  • Kadrin Meremäe, EMÜ Raefondi stipendium

2008

  • Mati Roasto, EMÜ Raefondi preemia laureaat
  • Mati Roasto, I preemia, Üliõpilaste teadustööde 2008. aasta riiklik konkurss, Doktoriõppe üliõpilaste aste
  • Merike Lillenberg, EMÜ Raefondi stipendium
  • Kadrin Meremäe, EMÜ Raefondi stipendium

2006

  • Mati Roasto, DeLaval’i nimelise stipendiumi laureaat (III tase)
  • Piret Raudsepp, Kristjan Jaak välissõidu stipendium
  • Kadrin Meremäe, EMÜ Raefondi stipendium
  • Kadrin Meremäe, DeLaval`i nimelise stipendiumi laureaat; I tase

2003

  • Kadrin Meremäe, Üliõpilaste teadustööde riiklik konkurss; II preemia (Haridus- ja Teadusministeeriumi tunnustus)

2000

  • Mati Roasto, Prof. Esko Nurmi nimeline stipendium
Toiduhügieeni töörühm
Toiduhügieeni töörühm

Lisainfo ja kontakt

Mati Roasto

Tenuuriprofessor

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut

Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool

+372 731 3433

+372 731 3433
mati.roasto@emu.ee