Teadusprojekt TEM-TA52 "Kõrge riski kategooria taimsete toitude ning liha-alternatiivide ohutus ja kvaliteet" (01.09.2024−29.02.2028)
- Vastutav täitja: prof Mati Roasto; Eesti Maaülikool
- Finantseerija: Sihtasutus Eesti Teadusagentuur
LÜHIKOKKUVÕTE
Toiduohutusuuringute fookuses on senini olnud loomne toit, samas on taimsete toidutoodete k.a liha-alternatiivide valikus ja tarbimises toimumas hüppeline kasv. Maailmas on eelmainitud toitude mikrobioloogilise ning keemilise ohutuse alaseid kompleksseid uuringuid väga vähe teostatud. Projekti tegevus keskendub kõrge riski kategooriasse kuuluvate taimsete toitude mikrobioloogiliste ja keemiliste ohtude hindamisele Eestis.
Peamised tegevused:
- Tüüptoodete ja riskikategooriate määratlemine.
- Mikrobioloogilise ohutuse ja kvaliteedi analüüs ning riskihindamine.
- Molekulaarbioloogilised ja antibiootikumiresistentsuse uuringud.
- Keemilise ohutuse analüüs: mükotoksiinid, mürgised alkaloidid, ATP laguproduktid ja oksüdatsiooniparameetrid.
Projekti raames selgitatakse välja:
- Loomse toidu alternatiivide mikrobioloogiline ohutus ja kvaliteet.
- Loomse toidu alternatiivide keemiline ohutus ja kvaliteet.
- Taimse valmistoidu mikrobioloogiline ohutus ja kvaliteet.
- Taimse valmistoidu keemiline ohutus ja kvaliteet.
- Nende toidugruppide tarbimisega seotud rahvatervise riskid.
TULEMUS:
Uuringu tulemused on vajalikud esile kerkivate rahvatervise riskide hindamiseks ning ennetus- ja ohjemeetmete välja töötamiseks ettevõtete ja riiklike institutsioonide tasemel.