Teadusprojekt TEM-TA52 "Kõrge riski kategooria taimsete toitude ning liha-alternatiivide ohutus ja kvaliteet" (01.09.2024−29.02.2028)
LÜHIKOKKUVÕTE
Toiduohutusuuringute fookuses on senini olnud loomne toit, samas on taimsete toidutoodete k.a liha-alternatiivide valikus ja tarbimises toimumas hüppeline kasv. Maailmas on eelmainitud toitude mikrobioloogilise ning keemilise ohutuse alaseid kompleksseid uuringuid väga vähe teostatud. Projekti tegevus keskendub kõrge riski kategooriasse kuuluvate taimsete toitude mikrobioloogiliste ja keemiliste ohtude hindamisele Eestis.
Peamised tegevused:
Projekti raames selgitatakse välja:
TULEMUS:
Uuringu tulemused on vajalikud esile kerkivate rahvatervise riskide hindamiseks ning ennetus- ja ohjemeetmete välja töötamiseks ettevõtete ja riiklike institutsioonide tasemel.
Tiina Mandel käsitles podcastil alternatiivtoodete toiduohutust
EMÜ, VL toiduhügieeni ja -ohutuse üksuse doktorant ja LABRISe riskihindamise peaspetsialist Tiina Mandel tutvustas projekti TEM‑TA52 „Kõrge riski kategooria taimsete toitude ning lihaalternatiivide ohutus ja kvaliteet“ eesmärke ja tegevusi “Young Minds of Food Safety” podcastis.
EU Food Safety Paltform podcastil käsitletud teemad olid:
Tiina doktoritöö teema on „Kõrge riskikategooria taimsete toodete ning loomse toidu taimsete alternatiivtoodete ohutus ja kvaliteet“ ning tema juhendajad on Mihkel Mäesaar (EMÜ), Mati Roasto (EMÜ) ja Mari Reinik (LABRIS).
Projekti TEM-TA52 vastutav täitja on professor Mati Roasto, EMÜ
Vastutav täitja:
Põhitäitjad:
Täitjad:
Projekti vastutav täitja
Tenuuriprofessor
Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool
+7313 433
+7313 433