TEM-TA52 projekt

Teadusprojekt TEM-TA52 "Kõrge riski kategooria taimsete toitude ning liha-alternatiivide ohutus ja kvaliteet" (01.09.2024−29.02.2028)

  • Vastutav täitja: prof Mati Roasto; Eesti Maaülikool
  • Finantseerija: Sihtasutus Eesti Teadusagentuur

LÜHIKOKKUVÕTE

Toiduohutusuuringute fookuses on senini olnud loomne toit, samas on taimsete toidutoodete k.a liha-alternatiivide valikus ja tarbimises toimumas hüppeline kasv. Maailmas on eelmainitud toitude mikrobioloogilise ning keemilise ohutuse alaseid kompleksseid uuringuid väga vähe teostatud. Projekti tegevus keskendub kõrge riski kategooriasse kuuluvate taimsete toitude mikrobioloogiliste ja keemiliste ohtude hindamisele Eestis.


Peamised tegevused: 

  • Tüüptoodete ja riskikategooriate määratlemine.
  • Mikrobioloogilise ohutuse ja kvaliteedi analüüs ning riskihindamine.
  • Molekulaarbioloogilised ja antibiootikumiresistentsuse uuringud.
  • Keemilise ohutuse analüüs: mükotoksiinid, mürgised alkaloidid, ATP laguproduktid ja oksüdatsiooniparameetrid. 

Projekti raames selgitatakse välja: 

  • Loomse toidu alternatiivide mikrobioloogiline ohutus ja kvaliteet.
  • Loomse toidu alternatiivide keemiline ohutus ja kvaliteet.
  • Taimse valmistoidu mikrobioloogiline ohutus ja kvaliteet.
  • Taimse valmistoidu keemiline ohutus ja kvaliteet.
  • Nende toidugruppide tarbimisega seotud rahvatervise riskid. 

TULEMUS:

Uuringu tulemused on vajalikud esile kerkivate rahvatervise riskide hindamiseks ning ennetus- ja ohjemeetmete välja töötamiseks ettevõtete ja riiklike institutsioonide tasemel.

Tooteproov
Tooteproov

Tiina Mandel käsitles podcastil alternatiivtoodete toiduohutust

EMÜ, VL toiduhügieeni ja -ohutuse üksuse doktorant ja LABRISe riskihindamise peaspetsialist Tiina Mandel tutvustas projekti TEM‑TA52 „Kõrge riski kategooria taimsete toitude ning lihaalternatiivide ohutus ja kvaliteet“ eesmärke ja tegevusi “Young Minds of Food Safety” podcastis.

EU Food Safety Paltform podcastil käsitletud teemad olid:

  • Millele pöörata tähelepanu lihaalternatiive valides?
  • Millised mikrobioloogilised ja keemilised ohud lihaalternatiividega kaasnevad?
  • Kuidas lihaalternatiive laboris uuritakse?
  • Kuidas käesolev uurimistöö toiduohutusse panustab?

Tiina doktoritöö teema on „Kõrge riskikategooria taimsete toodete ning loomse toidu taimsete alternatiivtoodete ohutus ja kvaliteet“ ning tema juhendajad on Mihkel Mäesaar (EMÜ), Mati Roasto (EMÜ) ja Mari Reinik (LABRIS).

Projekti TEM-TA52 vastutav täitja on professor Mati Roasto, EMÜ

Eesti Teadusagentuuri poolt tellitud TEM-TA52 projekti tutvustav saade "Ja nii ongi!" (2024)

Projekti meeskond


Vastutav täitja: 

  • tenuuriprofessor Mati Roasto

Põhitäitjad:

  • Tõnu Püssa
  • Mihkel Mäesaar

Täitjad:

  • Kadrin Meremäe
  • Terje Elias
  • Alar Sünter
  • Dea Anton
  • Piret Raudsepp
  • Linda Rusalepp
  • Dulmini Nanayakkara Sapugahawatte

 

 

 

Projekti vastutav täitja

Mati Roasto

Tenuuriprofessor

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut

Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetool

+7313 433

+7313 433