EMÜ veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi koostöö toiduainetööstusega on pikaaegne ning mitmekülgne.
Koolitame pidevalt toiduainetööstuse spetsialiste, konsulteerime ettevõtteid, teostame väga erinevaid teadus- ja rakendusuuringuid.
Peamised valdkonnad, milles toiduainetööstusele konsultatsiooni ja uuringuid pakume, on
Meie kõige olulisem rakenduslik suund on seotud toiduainete tootearendusega. Peamised kliendid ja koostööpartnerid on piima- ning lihatööstuse ettevõtted, seetõttu tegelevad nendega peamiselt mikromeierei ja lihalabor.
Erinevate rakendusuuringute ja projektide raames saab EMÜ-ga koostööd teha mitmetel tasanditel. Huvi ja küsimuste korral palume võtta instituudiga ühendust, et selgitada välja koostöö võimalused ka teistes valdkondades peale liha- ja piimatoodete.
Teenute hinnakirjaga saate tutvuda VLI kodulehellink opens in new page.
Lisaks konkreetsetele teenustele on VLI spetsialistidel kompetents mitmetes valdkondades, kus saame olla ettevõtetele abiks. Pöörduge võimalike küsimustega meie teadlaste poole – on võimalik, et leiame probleemile lahenduse ja küsimusele vastuse.
Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia (VLTQ) õppetool kui partner:
Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia labori hinnakirilink opens in new page
Täiendavate küsimuste korral võtke julgesti ühendust: Helena Andreson, 731 3348, helena.andreson@emu.ee
- olulisemad toiduga ülekanduvad patogeenid
- haigustekitajate levik toidutootmise ahelas
- bioloogiliste ohtude vähendamise võimalused
- toidust pärinevate saaste- ja lisaainete (eelkõige nitraat, nitrit ja antibiootikumide jäägid) tuvastamine
- funktsionaallisandite väljaselgitamine, allikate otsimine ja funktsionaallisandite ning tavatoidu komponentide vastasmõjude uurimine
- funktsionaallisandite füsioloogilise toimemehhanismide uuringud
Toiduainetetööstusele pakume uuringute tegemist ja katsete läbiviimise võimalust järgmistes laborites:
I etapp (lihatehniloogia labor, mikromeierei ja jookide labor, pagari- ja kondiitritoodete labor, sensoorika labor, analüüside labor ja õppeklass) valmis 2017 aasta sügisel ASTRA programmi "Väärtusahela põhine biomajandus" raames. Laborkompleksi II etapi ehk lõpliku valmimise tarbeks (keemia ja mikrobioloogia labor) loodame vahendid leida lähitulevikus.
Toiduainete tehnoloogia laborkompleksi õppe-, teadus- ja arendustegevus seostub tihedalt ülikooli muude laboratooriumide võrgustikega, kus saab sooritada süvauuringuid biokeemia, mikrobioloogia, mikrostruktuuri jms vallas. Kompleksi võimalused ja seotus EMÜ muude teaduslaboritega loob aluse unikaalseks platvormiks, et tihendada rahvusvahelist koostööd ja sidemeid ettevõtlussektoriga.
Siin on toodud VLI toiduainete alaste täiendõppekursuste loetelu. Koolitused toimuvad peamiselt EMÜ ruumides, kuid üksikutel juhtudel ka väljaspool Tartut.
Nimekiri võib täieneda, konkreetse koolituskalendri ning kursuste sisuga saab tutvuda EMÜ Avatud Ülikooli kodulehel.link opens in new page
Toiduainete tehnoloogia, mikromeierei
Helena Andreson
helena.andreson@emu.ee, 731 3348
http://vl.emu.ee/et/struktuur/toiduainete-tehnoloogia-osakond/link opens in new page
Tootmishügieen, toidupatogeenid
Mati Roasto
mati.roasto@emu.ee, 731 3433
Kromatograafia, funktsionaalsed toidulisandid
Tõnu Püssa
tonu.pyssa@emu.ee, 731 3810