Toiduainetööstusele

Üldinfo

EMÜ veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi koostöö toiduainetööstusega on pikaaegne ning mitmekülgne.

Koolitame pidevalt toiduainetööstuse spetsialiste, konsulteerime ettevõtteid, teostame väga erinevaid teadus- ja rakendusuuringuid.

Peamised valdkonnad, milles toiduainetööstusele konsultatsiooni ja uuringuid pakume, on

  • toidu- ja tootmishügieen
  • toiduohutus
  • funktsionaalsete toidulisandite uuringud
  • toiduainete tootearendus

 

 

 

Meie kõige olulisem rakenduslik suund on seotud toiduainete tootearendusega. Peamised kliendid ja koostööpartnerid on piima- ning lihatööstuse ettevõtted, seetõttu tegelevad nendega peamiselt mikromeierei ja lihalabor.

Erinevate rakendusuuringute ja projektide raames saab EMÜ-ga koostööd teha mitmetel tasanditel. Huvi ja küsimuste korral palume võtta instituudiga ühendust, et selgitada välja koostöö võimalused ka teistes valdkondades peale liha- ja piimatoodete.

Teenused toiduainetetööstustele

 

  • Tehnoloogiliste võtete ja režiimide mõju uuringud piima- ning lihatoodete koostisele ja kvaliteedile (võrreldakse erinevate režiimidega toodetud tooteid)
  • Toiduahela jälgitavus
  • Tootearenduskatsed mikromeieris ja lihalaboris
  • Teadus- ja rakendusuuringud mikromeiereis ning lihalaboris
  • Toodete keemiline, mikrobioloogiline, organoleptiline ja struktuuri analüüs

 

 

  • Tervist tugevdavate lisandite (taimsed antioksüdandid, probiootilised bakterid) kasutamine
    • toiduainete kvaliteedi parandamisel
    • säilitusaja pikendamisel
    • funktsionaaltoitude väljatöötamisel
  • Patogeensed mikroorganismid toiduahelas ja nende minimeerimise võimalused
  • Põllumajandusloomade ja –lindude biokeemilised ja molekulaarbioloogilised uuringud
  • Toidu kromatograafilised analüüsid LC-MS/MS, LC-DAD, LC-Fl ja GC meetodil (funktsionaalsed toidulisandid, antibiootikumide jäägid jne.)

Teenute hinnakirjaga saate tutvuda VLI kodulehellink opens in new page.

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli ning toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli kompetentsid ettevõtjatele

Lisaks konkreetsetele teenustele on VLI spetsialistidel kompetents mitmetes valdkondades, kus saame olla ettevõtetele abiks. Pöörduge võimalike küsimustega meie teadlaste poole – on võimalik, et leiame probleemile lahenduse ja küsimusele vastuse.

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia (VLTQ) õppetool kui partner:

  • Teadus- ja rakendusuuringud;
  • Tehnoloogiliste võtete ja režiimide mõju uuringud toiduainete koostisele ja kvaliteedile;
  • Nõustamine ja koolitused toiduainete tehnoloogia valdkonnas;
  • Analüüsiteenused (füüsikalis-keemiliste, mikrobioloogiliste, organoleptiliste, reoloogiliste, struktuuri ja tekstuuri parameetrite määramisel);
  • Tootearenduseksperimentide teostamine;
  • Erinevate lisandite (sh tervist tugevdavate taimsed antioksüdandid, probiootilised bakterid) kasutusvõimaluste uurimine: toiduainete kvaliteedi parandamisel; säilitusaja pikendamisel; funktsionaaltoitude väljatöötamisel.

Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia labori hinnakirilink opens in new page

Täiendavate küsimuste korral võtke julgesti ühendust: Helena Andreson, 731 3348, helena.andreson@emu.ee

 

 

 

 

 

Peamised kompetentsid

-    olulisemad toiduga ülekanduvad patogeenid
-    haigustekitajate levik toidutootmise ahelas
-    bioloogiliste ohtude vähendamise võimalused
-    toidust pärinevate saaste- ja lisaainete (eelkõige nitraat, nitrit ja antibiootikumide jäägid) tuvastamine
-   funktsionaallisandite väljaselgitamine, allikate otsimine ja funktsionaallisandite ning tavatoidu komponentide vastasmõjude uurimine
-    funktsionaallisandite füsioloogilise toimemehhanismide uuringud

Toiduainetetööstusele pakume uuringute tegemist ja katsete läbiviimise võimalust järgmistes laborites:

 

 

Toiduainete tehnoloogia laborkompleks

I etapp (lihatehniloogia labor, mikromeierei ja jookide labor, pagari- ja kondiitritoodete labor, sensoorika labor, analüüside labor ja õppeklass) valmis 2017 aasta sügisel ASTRA programmi "Väärtusahela põhine biomajandus" raames. Laborkompleksi II etapi ehk lõpliku valmimise tarbeks (keemia ja mikrobioloogia labor) loodame vahendid leida lähitulevikus.

Toiduainete tehnoloogia laborkompleksi õppe-, teadus- ja arendustegevus seostub tihedalt ülikooli muude laboratooriumide võrgustikega, kus saab sooritada süvauuringuid biokeemia, mikrobioloogia, mikrostruktuuri jms vallas. Kompleksi võimalused ja seotus EMÜ muude teaduslaboritega loob aluse unikaalseks platvormiks, et tihendada rahvusvahelist koostööd ja sidemeid ettevõtlussektoriga.


 

Pakutavad koolitused

Siin on toodud VLI toiduainete alaste täiendõppekursuste loetelu. Koolitused toimuvad peamiselt EMÜ ruumides, kuid üksikutel juhtudel ka väljaspool Tartut.

  1. Toiduhügieeni koolitus
  2. Tootmishügieeni koolitus
  3. Järelvalveametniku abi koolitus
  4. Sanitaar- ja hügieenikoolitus jahimeestele
  5. HACCP-põhise enesekontrollisüsteemi loomine, juurutamine ja alalhoidmine
  6. Liha- ja lihasaaduste tehnoloogia
  7. Tapa- ja tapasaaduste tehnoloogia
  8. Piima- ja piimasaaduste tehnoloogia
  9. Liha- ja piimatöötlemisseadmed
  10. Toiduainete mikrobioloogia
  11. Toiduainete pakendamine
  12. Toiduainete sensoorne hindamine
  13. Loomakaitseseaduse rakendamine tapaloomade käitlemisel, tapahügieen

Nimekiri võib täieneda, konkreetse koolituskalendri ning kursuste sisuga saab tutvuda EMÜ Avatud Ülikooli kodulehel.link opens in new page
 

Toiduainete tehnoloogia, mikromeierei
Helena Andreson
helena.andreson@emu.ee, 731 3348
http://vl.emu.ee/et/struktuur/toiduainete-tehnoloogia-osakond/link opens in new page

Tootmishügieen, toidupatogeenid
Mati Roasto
mati.roasto@emu.ee, 731 3433

Kromatograafia, funktsionaalsed toidulisandid
Tõnu Püssa
tonu.pyssa@emu.ee, 731 3810