Kaasaegse lihatehnoloogia labori valmimine 2017. a lõpus, on avardanud valdkonna õppetöös ja teadusuuringutes hulga uusi võimalusi. Laboris on vastavad tingimused, seadmed ja vahendid tehnoloogiliste protsesside läbiviimiseks, mida varasemalt õppetöös kasutada ei olnud. Ühtlasi on lihatehnoloogia labor suurepäraseks keskkonnaks erinevaks valdkonna alaseks koostööks (rakendusuuringud ja tootearendusprojektid) ettevõtjatega. Vähene toormevajadus võimaldab laboris efektiivselt läbi viia mitmesuguseid tehnoloogilisi katseid ja uurimistöid alates värskest lihast kuni konserveeritud toodeteni, lihavalmististest salaamideni. Moodustades ühe osa toiduainete tehnoloogia laborkompleksist, on loomulikult kasutatav ka kogu laborikompleksi potentsiaal (tooraine, toodete ja tehnoloogiliste protsesside hindamisteks ning analüüsimisteks). Lisaks pakume võimalust ja oskusteavet erinevate lihatehnoloogialaste seminaride, lühikursuste, koolituste ja õpitubade korraldamiseks.
Teenuste hinnakiri
Valik lihalabori seadmeid ja vahendeid:
Autoklaav – võimalused toiduainete kuumtöötlemiseks temperatuurivahemikel 40-98 ºC ja steriliseerimiseks kuni 135 ºC-ni. Mitmekülgsed võimalused steriliseerimisprogrammidel võimaldavad kasutada protsessides erinevaid temperatuuride, aegade ning ka rõhkude kombinatsioone. Autoklaav on varustatud kiire vesijahutusmooduliga.
Termologerid kuumtöötlemisel sh ka konserveerimisel toimuvate protsesside registreerimiseks.
Konservide kaanetusseade erinevate kõrgustega ja 99 mm diameetriga karpidele.
Lintsaag kondiga liha lõikamiseks
Tenderisaator grill-lihade, steikide pehmendamiseks
Hakklihamasin - väikese võimsusega, erinevate restiavadega 20, 12, 8, 5, 3 mm
Labasegisti struktuuriliste vorstimasside valmistamiseks
Kutter Seydelmann K 20 - optimaalse mahutavusega 6-11 L, lihaemulsioonide, vorstisegude valmistamiseks. Nugade arv võllil 3 või 6.
Blikser (köögikutter, veelgi väiksem seade vorstisegude homogeniseerimiseks) - optimaalse mahutavusega 1,5-2 L
Jäägeneraator jää tootmiseks, mis võimaldab soolvee ja vorstisegude temperatuuride reguleerimist
Soolveeprits - 2 nõelaline, suruõhuga varustatud käsisoolveeprits, rõhu valik kuni 5 at
Vaakumtumbler (5-12 kg) sinkide tehnoloogiliste protsesside läbiviimiseks
Vorstipritsid (kolbpritsid), ilma vaakumita, vorsti- ja singisegude kesta pritsimiseks
Käsiklipsaator vorstibatoonide sulgemiseks
Alto Shaam Termo-suitsuahi Halo Heat süsteemiga varustatud ahi, suitsutusvõimalus.
Konvektsioonahi kuumtöötlemiseks nii küpsetamise kui auruga kuumutamise reziimil
Kliimakamber Memmert - õhuniiskuse ja temperatuuri kontrollfunktsiooniga, maht 108 L
Viilutamisseade toodete viilutamiseks, reguleeritava viilupaksusega
Vaakumpakendusmasin pakendamiseks laiusega kuni 280 mm ja pikkusega kuni 350 mm vaakumkottidele
Külmikud nii jahutatud tooraine säilitamiseks ja sügavkülmutatud toodete säilitamiseks
Nugade sterilisaator, teritusseadmed ja vahendid
Spetsiaalsed turvavahendid
Labori-, põranda- ja rippkaalud ning palju muud.
Vajadusel võimalik kasutada tööstuslikeks katseteks vorstiprits Handtmann VF-50, Universaalahi Fessmann Turbomat T 1800 Ratio, mis ei asu laborikompleksis.